Trafikverket dumpade asfalt på familjeföretagets våtmark – vilket inte är tillåtet, kunde NWT:s granskning visa.
Nu vill ordförande för Naturskyddsföreningen i Värmland att Trafikverket utreder så att inte mer asfalt hamnat på villovägar.
– Det ska inte bara fungera på pappret, det här är ett tecken på att de har lite jobb att göra, säger Lars-Ola Westerlund.
Företaget Dejeträ i Forshaga kommun håller på att höja marken på sin tomt – som består av våtmark – med två meter.
För detta arbete tar företaget emot schaktmassor, som NWT kan visa inte bara består av lera och jord – utan även asfalt.
Här dumpas asfalt från stora vägbygget – på familjeföretagets våtmarkNågot som inte är tillåtet enligt Forshaga kommun, som nu tvingat företaget att agera.
Asfalt måste återvinnas och det finns risker med att sprida det i naturen.
Högarna med asfalt kom i sin tur från Trafikverkets jättebygge vid riksväg 62. Myndigheten ser själv allvarligt på händelsen.
– Det är inte alls acceptabelt att man har skickat blandmassor till det här tippningsstället, har projektledaren Jonas Brandt tidigare sagt till NWT.
Nu reagerar Naturskyddsföreningen på Trafikverkets hantering och vill se bättring.
– Trafikverket måste faktiskt göra ett jobb här och kolla. De har ju en masshanteringsplan och den måste också fungera. Så det inte försvinner i väg massor med asfalt. De ska återvinnas och sedan är det farliga ämnen som kan hamna på ställen där de inte ska vara, säger Lars-Ola Westerlund och fortsätter:
– Det ska inte bara fungera på pappret. Det här är ett tecken på att de har lite jobb att göra.
Han vill se att myndigheten utreder så det inte skett på fler ställen i samband med vägbygget.
– Trafikverket, även om de anlitar andra företag, har ett ansvar att se att allt går rätt till.
– Det finns säkert fler ställen där sådana här massor har hamnat.
Han oroas även över om detta är ett tecken på att det förekommer på fler platser runt om i Värmland.
– Det byggs i Karlstadstrakten och längs de stora vägarna i hela Värmland. Det kanske är hård konkurrens om uppdragen, vilket kan göra att det kan bli svårt med upphandling och då få en snedvriden konkurrens, om det skulle vara någon som fuskar med att återvinna.