Så länge som Sissel Danielsson, 30 år, minns har hon haft blicken mot ett gammalt 1800-talshus i Glava som fört en slumrande tillvaro i över 20 år. Hon har ofta haft tanken på att kanske en dag få möjligheten att kunna köpa det.
– När detta inträffade för ett par år sedan var det som att en dröm bara slog in, säger Sissel.
Sissel Danielsson är inte rädd för att arbeta med renovering och skrämdes inte heller inför ett köp, av en fastighet med läckande tak, vattenskador och mögel. Hon ville helt enkelt bara få möjlighet att äga och rädda sitt drömhus.
Grät av lycka
Efter drygt ett halvårs brevväxling med ägaren som bodde i Norge, kontakt med bank och kontraktsskrivning hade hon nycklarna i handen.
– Jag bara stod där helt stilla och där kom tårarna, av lycka! Min dröm hade gått i uppfyllelse, när jag tittade på min pappa som är lika blödig, började tårarna rinna där också. Det är ju tur att han också har känsla för huset, för han hjälper mig otroligt mycket. Helt själv hade jag inte klarat det, säger Sissel med ett leende.
Lagt om taket
Det första som var prioriterat var taket som var belagt med glavaskiffer. I två av rännilarna fanns läckage, vilket gett vattenskador inne i huset.
– Det var en självklarhet för mig att behålla skiffertaket, något annat var inte att tänka på. Men underlaget på hela taket var dåligt, så alla plattor har monterats ned och ny råspont samt papp har lagts på. Sedan har det gamla skiffret monterats tillbaka, där det har fattats har jag fått hjälp att finna liknande plattor från bygden. Jag har haft stor hjälp av en lokal snickarfirma som kan lägga den här typen av tak. Det har kostat en hel del, men det har det varit värt.
Arbetet har gått etappvis och två nya skorstenar har murats.
– Det känns skönt att veta att nu är taket tätt och arbeten kan pågå inomhus utan rädsla för att flera vattenläckor uppstår. Sedan är det bra att skorstenarna också är gjorda, med tanke på blivande vedspis och de tre kakelugnarna som ska göras i ordning.
Utbyggnad
Den gamla mjölkkammaren med grovingång har byggts ut för att få plats med badrum och tvättstuga.
– Det saknades en bit fram till den utbyggnad av huset som gjordes på 50-talet. Men vi hittade grundstenar som kunde användas. Så det är knappt synbart att det delvis är ny grund där nu.
I höstas grävdes en avloppsanläggning med minireningsverk ned och för en månad sedan borrades det för bergvärme.
– Det är skönt att få det gjort tidigt på våren. Vi kanske har kommit så långt inomhus i höst att element kan monteras i rummen. I samband med arbetet skalades det yttre lagret av på gräsmattan, ytan i trädgården var alldeles vågig av hoptorkat gräs efter att ha varit orörd i nästan 25 år. Nu är det slätt, men det behöver läggas matjord och sås frö återigen.
Många lediga stunder
Så fort som tiden tillåter så är Sissel vid huset och arbetar. Allt ytskikt är utrivet och väggar samt golv, väntar på isolering och ny beklädnad.
– Ja, ojoj, jag vet inte hur många gånger jag varit till tippen. Det har tagit ett år bara att få ut allt här inifrån. Huset var ju dessutom fyllt med mängder med möbler, de flesta skadade av fukten, men något har jag kunnat spara. Jag har också burit ut mängder med sågspån, tidningar och annat fyllnadsmaterial. Det har varit rena gympass, kan man säga! Nu luktar det inte längre fukt och mögel utan fräscht när man kommer in i huset. Under den här tiden har huset blivit som en kär familjemedlem, det finns med i tanken hela tiden.
Flera mattlager
På golven i nedervåningen låg det flera lager golvmattor, i ett av rummen blev takhöjden fem centimeter högre när allt hade tagits bort.
– Timmerstommen har klarat sig från väta, när allt material var borta kom fina trägolv fram och kan slipas. I köket var det skadat, så där får det bli nytt golv. Som tur är fick jag nys om att det fanns ett lager med trägolv liggandes som förmodligen är sågat här i Glava, så det fick jag köpa och kan använda där. Jag gillar återbruk och kan man återvända material så känns det bra.
Flera lager
Under det första tapetlagret fanns flera lager tapeter från olika årtionden.
– Det var spännande att se vad som kom fram under nästa och nästa lager. Det var allt från klassiskt 60-tal, grälligt 70-tal på någon vägg och vackra sekelskiftestapeter med medaljonger, löv och guld. I ett av rummen finns en namnunderskrift kvar i ett lager, Johan Johansson, skrivet med sirlig handstil. Vet inte om det är han som tapetserat eller om han bott här en gång i tiden.
Hon ska spara tapetrester, dels för att få idéer till nya tapeter, men också för att vara kreativ med.
– Flera lager är så fina och jag tänker göra tavlor av dem. Om det blir i collageform eller annat får jag se.
Skrapning och målning
Flaggfönstren ska få vara kvar och kommer renoveras frampå.
– Allt tar sin tid, man får ta en sak i taget, de ska skrapas, kittas och målas.
I köket som är helt utrivet, ska bakugnen vara kvar och en ny vedspis sättas in.
– Det är mysigt med äldre detaljer och jag kommer att hålla den linjen i hela huset. Vedspis är en självklarhet, det kommer bli så mysigt att kunna tända en brasa i köket under mindre varma dagar.
Längtar till flytten
Planen är att kunna flytta in under nästa sommar, förhoppningsvis tidigare. Då går flytten från stan till landet.
– Jag är uppväxt här i Glava, men har bott på olika ställen. De senaste fem åren i Arvika, men nu börjar lägenheten kännas trång och jag längtar hit. Det är nästan så jag till och med längtar efter att få klippa gräs! Oj, det kanske jag får ångra att jag har sagt, säger Sissel.