Drygt 23 miljoner kronor får kyrkor i Karlstads stift dela på.
Det mesta går till att renovera fasader och fönster.
– Vi hade bara något enstaka läckande tak i år, säger stiftsantikvarie Erika Hedenskog.
Men några ”lyxrenoveringar” är det inte tal om.
Varje år delas 460 miljoner kronor ut i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning. Pengar som ska gå till att bevara kulturhistoriska värden och kulturarvet.
– Pengarna går framför allt till kyrkor byggda före 1940. Och för att vi ska få ersättning i överenskommelse med staten ska vi bevara och tillgängliggöra kyrkornas kulturarv så att alla, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte, kan ta del av det. För det är Sveriges historia som är bevarad där, säger Erika Hedenskog, stiftsantikvarie.
– Man får inga pengar till ”lyxrenoveringar” eller om- och tillbyggnader.
I år landade drygt 23 av alla ovan nämnda miljoner i Karlstads stift, fördelat på 83 projekt i 56 kyrkor.
– Det brukar generellt vara exteriöra åtgärder som får pengar, som tak, fönster och fasader. Sådant som kan bli mycket dyrare om man väntar alldeles för länge. Men i år är det en hel del interiöra åtgärder vilket är roligt. För det är så ersättningen är tänkt.
Exempelvis är det i år en del orglar, måleri samt textila föremål som får en översyn.
Konservatorsarbeten
En del ansökningar kan också kopplas till stiftets arbete med så kallade insatskort. Det görs för att förenkla arbetet att rädda föremål från kyrkor i händelse av brand eller annan kris.
Efter branden i Notre-Dame – så ska kyrkornas värdefulla föremål räddasEn av de kyrkor som får mest medel är Nedre Ulleruds kyrka i Forshaga-Munkfors församling. Totalt 1,8 miljoner ska gå till rengörings-, måleri- och konservatorsarbeten.
– Den är inte på något sätt eftersatt, men vi har kanske skjutit sådana vårdåtgärder framför oss för att vi inte haft tillräckligt med anslag eller prioriterat exteriöra åtgärder.
Slår man samman alla pengar en kyrka får så får By kyrka i Säffle pastorat mest, drygt 2,1 miljoner kronor. Där kommer man bland annat att tillgänglighetsanpassa kyrkan.
Men det är inte bara kyrkorna som drar nytta av pengarna.
– Det ger arbetstillfällen för lokala företagare och hantverkare och upprätthåller på så sätt hantverkskunskaper, säger Erika Hedenskog.
Upphandlingar görs
Projekten som fått medel ska genomföras under de två kommande åren. Arbetet görs först, pengarna betalas ut därefter.
– Vi fattar beslutet tidigt så man ska kunna hinna planera. Det kan vara svårt att hitta vissa typer av hantverkare. Orgelexperter är det till exempel brist på. Och det är bara ett par firmor i landet som gör jobb på spåntak och spånfasader.
– Sedan ska man också jämföra priser, för vi gör upphandlingar på alla de stora jobben.
Den kyrkoantikvariska ersättningen utgör ungefär en fjärdedel av pengarna som behövs till renoveringar och underhåll. Resten tas från Svenska kyrkans kassa.
Fotnot: En komplett lista över vad som ska göras i kyrkorna finns på Karlstads stifts hemsida.
Biskop Sören Dalevi om kyrkornas framtid: ”En ekvation som inte går ihop”