Hoppa till huvudinnehållet

Patient med järnbrist blev inte provtagen – hade cancer

Publicerad:
En patient kallades till provtagning flera gånger utan att något prov blev taget. Sedan visade det sig att hen hade cancer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
En patient kallades till provtagning flera gånger utan att något prov blev taget. Sedan visade det sig att hen hade cancer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Patienten bokades in för att ta blodprov flera gånger, men några prover togs aldrig. I stället sökte hen akut för yrsel flera gånger

Så småningom visade det sig att patienten hade cancer.

Region Värmland har nu lex Maria-anmält händelsen.

Patienten hade järnbrist och bokades in för att ta prover flera gånger på en vårdcentral i länet. Men det togs aldrig några prover, utan i stället sökte patienten vård akut för yrsel mellan att hen blivit inbokad, enligt ett pressmeddelande från Region Värmland.

Till sist kom patienten till vårdcentral och det visade sig att planering och information, som skett via brev, hade varit otydlig för patienten.

När patienten undersökts fick hen en cancerdiagnos.

Eftersom det som hänt gjorde att patienten fick fördröjd diagnos, vård och behandling har Region Värmland anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

CancerIvoLex MariaRegion VärmlandVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.