Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Så mycket tjänar lärarna på din skola i Karlstad

Publicerad:
De nya lärarlönerna har förhandlats färdigt. Genrebild.
De nya lärarlönerna har förhandlats färdigt. Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karlstads kommun har precis förhandlat färdigt de nya lärarlönerna.

Totalt satsades det 2,6 procent på grundskolelärarna – och Sveriges lärare är kritiskt.

– Risken är nu att vi hamnar för långt efter, säger Pontus Larsson, en av fackförbundets ordföranden i Karlstad.

Här hittar du en sammanställning av lönerna för grundskolorna i Karlstad.

Se grafik och sammanställning över lärarlöner längst ner i artikeln.

I slutet av april avslutades löneförhandlingarna för grundskolelärarna i Karlstad, och det stannade vid 2,6 procent.

– Men vi hade en önskan att lägga ut 3 procent, men det är inte möjligt sett till det ekonomiska läget och vi fick backa på det, säger HR-chefen Sofia Asplund vid förvaltningen.

HR-chefen Sofia Asplund vid barn- och ungdomsförvaltningen.
HR-chefen Sofia Asplund vid barn- och ungdomsförvaltningen. Foto: HP Skoglund

Som NWT tidigare rapporterat blöder flera nämnder i Karlstads kommun ekonomiskt. Barn- och ungdomsnämnden är inte ett undantag.

Karlstads skolor hade ett underskott på 11,3 miljoner 2021 och 30,6 miljoner 2022.

För att klara årets löneökningar och nya regler om utökade pensionsavsättningar behöver nämnden ta elva miljoner kronor från eget kapital.

– Det är inte bara i Karlstad, utan i hela världen, vi har ett tufft ekonomiskt läge.

Har ni fått några reaktioner från lärare angående löneökningarna?

– Det har vi inte fått, men Sveriges lärare har framfört att de hade velat ha högre löneökningar. Men det finns heller ingen motsättning från oss om det, men det har inte varit möjligt.

Pontus Larsson anser att siffran är för låg och säger att Karlstads lärare ligger lågt jämfört med flera liknande kommuner.

Enligt en sammanställning från NWT baserat på 2022 års löner hade flera andra värmländska kommuner högre löner än Karlstad.

Industrins riktmärke för denna lönerörelse, något som brukar fungera som en standard för övriga arbetsmarknaden, hamnade på totalt 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år.

– Vi ansåg att man behövde göra en ny överläggning för att se till så arbetsgivaren hann göra en till lönerörelse under 2023 så vi inte hamnar för långt jämfört med märket, säger Pontus Larsson.

Pontus Larsson, en av fackförbundets Sveriges lärares ordföranden i Karlstad.
Pontus Larsson, en av fackförbundets Sveriges lärares ordföranden i Karlstad.

Något som fackförbundet inte fick gehör för.

– Det är tufft nu med högre pensionskostnader och inflationen, men skolan har inte kompenserats för det. Risken är nu att vi hamnar för långt efter.

NWT har kartlagt hur lärarlönerna i Karlstads grundskolor ser ut per skola. Det är svårt att jämföra skolornas medellöner med varandra eftersom det varierar stort beroende på faktorer som antal lärare och hur länge de arbetat.

Sedan spelar också tjänsten förstelärare in.

De som är anställda som förstelärare på skolorna har antingen ett påslag på 5 000 kronor eller 10 000 kronor. Det senare påslaget får bara förstelärare på skolor som Skolverket bedömer som särskilt utsatta. I Karlstads kommun gäller det Frödingskolan, Kronoparksskolan och Fredricelundsskolan.

Här i grafiken kan du ser hur medellönen samt högsta och lägsta lönen ser ut på din grundskola i Karlstad.

Artikeltaggar

FredricelundsskolanFrödingskolanHenrik MontgomeryKarlstadKarlstads kommunKronoparksskolanLärareLönerNämnderPrivatekonomiSkola och utbildningSkolorSkolverketStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.