Hoppa till huvudinnehållet

Framgångsrik affärsman miljonupptaxeras för lyxrenovering av skidstuga

Publicerad:
En framgångsrik värmländsk affärsman tvingas betala skattetillägg efter en lyxrenovering. Foto: Aron Eriksson

Den framgångsrike affärsmannen från Värmland lät sitt eget bolag bekosta en exklusiv renovering av en skidstuga i Branäs. Skatteverket hävdar att renoveringen är en privat angelägenhet och upptaxerar nu mannen med kostnaden för renoveringen – över nio miljoner kronor.

Stugan, som ägs av affärsmannen, renoverades under perioden 2017–2018. Huset har hyrts ut till mannens bolag, och sedan disponerats av mannen själv innan ett längre hyreskontrakt skrevs med en närstående till mannen.

Affärsmannen har hävdat att det handlar om en satsning på ett företagshotell, och att han inte alls har tillgodogjort sig några privata värden av renoveringen. Därför tycker mannen att han inte ska beskattas för renoveringen.

Skatteverket pekar däremot på att mannen enbart har hyrt ut stugan till en närstående person för låg hyra, och att inga marknadsföringsåtgärder har gjorts för att få huset uthyrt.

Skatteverket anser därför att kostnaderna som bolaget betalat för renoveringen ska tillföras som lön för affärsmannen under respektive år. Mannen tvingas betala skattetillägg på strax över två miljoner kronor.

Beslutet kan komma att överklagas till förvaltningsrätten.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBranäsBrott, lag och rättÖverklagandenRenoveringarSkatteverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.