Hoppa till huvudinnehållet

Fackets kritik mot utredningen av Kristinehamns kommundirektör: ”Bristfälligt”

Publicerad:
Kristinehamns kommundirektör Martin Willén.
Kristinehamns kommundirektör Martin Willén. Foto: Arkiv

Kristinehamns kommundirektör Martin Willén friades från kränkningar.

Nu kritiserar fackförbundet Ledarna utredningens underlag.

"Beslutsunderlaget som arbetsgivaren har att ta ställning till är mycket bristfälligt. Detta sägs oavsett om analysen gett samma slutsats”, skriver facket.

Martin Willén friades i en extern utredning efter att förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson anmält honom för kränkande särbehandling och menat att han skrikit på henne inför kollegor och hotat henne med organisationsförändringar.

Han har nekat till anklagelserna och sagt att det handlat om tuffa diskussioner kring sparkrav och omställningsarbete. Nu ger hennes fackförbund Ledarna sin syn på utredningen.

”Beslutsunderlaget som arbetsgivaren har att ta ställning till är mycket bristfälligt. Detta sägs oavsett om analysen gett samma slutsats. Det vi lyfter här är att bristfälligheten i metoden leder till ett sämre beslutsunderlag”, skriver facket till kommunen.

Facket: Utelämnat uppgifter

I utredningen framgår att Marielle Brandlöv Nilsson fått godkänna det hon sagt i rapporten. Men facket menar att hennes tydliggöranden uteslutits i rapporten och inte redovisas i en bilaga, som enligt facket är vanligt.

Exempelvis att underlag för hennes anmälan finns i form av egna dagboksanteckningar och att rapporten säger att ett vittne är underställd henne utan att nämna att tre vittnen är direkt underställda kommundirektören och i beroendeställning till honom.

Utredningen gjordes av externa konsultbolaget Human and heart. Richard Mårtensson, klientansvarig där, har tagit del av kritiken.

– Rent generellt, utan att gå in på ärendet, är det relativt normalt att individer i den här typen av utredningar kan uppfatta sig som mindre nöjda. Det innebär att även om en individ inte bedöms vara utsatt för kränkande särbehandling kan det ändå föreligga problematik som arbetsgivaren behöver lösa.

Han medger att vittnen inte beskrivs som underställda kommundirektören men att alla tjänstemän "direkt eller indirekt” är det och tillägger att en utredare rekommenderat Kristinehamns kommun att ta emot eventuella invändningar som en skriftlig inlaga.

– Vi kan i dagsläget inte se att kritiken föranleder någon förändring av bedömningen men ska för säkerhets skull nogsamt gå igenom materialet. Vi kommer lämna över rapporten till vår kvalitetsavdelning som tillsammans med jurister går igenom utredningsrapporten.

Kommunalrådet Lars Nilsson (S) hänvisar till utredarna.

Läs mer:

Kommundirektören tas ifrån arbetsgivaransvaret för förvaltningschefUtredning friar kommundirektör från kränkningar men tar upp arbetsmiljöproblem

Artikeltaggar

ArbetsgivareKristinehamnKristinehamns kommunMartin WillénSamhälleUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.