Hoppa till huvudinnehållet

Nytt galleri öppnar i Karlstads centrum – ”utan bröllopskänsla”

Publicerad:
Ett nytt galleri öppnar i centrala Karlstad. Grand galleri blir granne med Judiths tattoo. Erik Björk äger både tatueringsstudion och galleriet, där Janne Thorstensson blir första utställaren. Fanny Håman är tatuerare och konstnär.
Ett nytt galleri öppnar i centrala Karlstad. Grand galleri blir granne med Judiths tattoo. Erik Björk äger både tatueringsstudion och galleriet, där Janne Thorstensson blir första utställaren. Fanny Håman är tatuerare och konstnär. Foto: Lena Richardson

Karlstadsprofilen Erik Björk utökar sin tatueringsstudio i centrala Karlstad– med ett konstgalleri.

På fredag, den 28 april, öppnar Grand galleri på Drottninggatan.

– Det ska inte vara den där bröllopskänslan som är på andra gallerier, säger Erik Björk och lovar avslappnad atmosfär och fri kreativitet.

I en källarlokal på Drottninggatan smids stora planer. Entreprenören Erik Björk som redan äger och driver tatueringsstudion Judiths tattoo och Drottninggatan podcast, siktar nu även in sig på konst.

– Det är en helt ny bransch för mig, säger han.

Han är säker på att det behövs ett galleri till i den redan galleritäta staden.

Erik Björk driver Judiths Tattoo och Drottninggatan podcast - och snart även Grand galleri. På fredag, den 28 april, är det vernissage för första utställningen.
Erik Björk driver Judiths Tattoo och Drottninggatan podcast - och snart även Grand galleri. På fredag, den 28 april, är det vernissage för första utställningen. Foto: Lena Richardson

– Jaja, definitivt! Jag tror att gallerier, så som jag tror att de fungerar, är stela och tråkiga. Jag skulle inte gå på en vernissage. Många av mina vänner och poddlyssnare är heller inga som skulle gå på vernissage, men de gillar konst och skulle lätt kunna spendera pengar på konst. Jag tror att vi kommer att kunna skapa en miljö som är avslappnad och kreativ på många olika plan. Vi gör musik, vi gör podd, vi tatuerar, vi målar och vi säljer tavlor, säger han.

Det låter som att du redan har fullt upp?

– När jag berättar för någon vad jag jobbar med och går igenom allt, blir jag ”Oh shit! Hur gör jag det här?” erkänner Erik, men tillägger snabbt:

Tatueringar, podd, musik och konst. Det sitter aldrig fast för Erik Björk.
Tatueringar, podd, musik och konst. Det sitter aldrig fast för Erik Björk. Foto: Lena Richardson

– Allt som händer här inne är mitt största intresse. Jag tillbringar sjukt mycket tid i studion och med allt som händer här. Alla kollegor är mina bästa vänner och detta är något vi gör tillsammans. Jag brinner otroligt hårt för det, säger han.

Många av mina vänner och poddlyssnare är heller inga som skulle gå på vernissage, men de gillar konst och skulle lätt kunna spendera pengar på konst.
Erik Björk

”Helt annan riktning”

När några tomma väggar i studiolokalen ledde fram till idén att låta konsten flytta in, valde han självklart att inte bromsa tanken, utan gasa.

"Det kommer galenskaper hela tiden. Det är skönt att vara lite lössläppt. Det kan bli vad som helst. Jag tycker om det här som inte finns hos någon annan. Jag har aldrig sett något liknande”, säger Janne Thorstensson om sin konst och skrattar.
"Det kommer galenskaper hela tiden. Det är skönt att vara lite lössläppt. Det kan bli vad som helst. Jag tycker om det här som inte finns hos någon annan. Jag har aldrig sett något liknande”, säger Janne Thorstensson om sin konst och skrattar. Foto: Lena Richardson

– Jag hade ju mest tänkt visa upp lite kompisar och så, men sen träffade jag Janne och då tog det en helt annan riktning.

Janne Thorstensson blir första gästutställaren i det sprillans nya galleriet, med vernissage 28 april och finissage – eller ska vi säga grand finale? – den 26 maj.

Janne har också blivit något av senior rådgivare i galleriprocessen och med hans kontaktbok kom också andra konstnärer in i bilden. Han fyller större delen av galleriet med sin utställning, men där finns också verk av såväl Thomas Christenson som Sofia Linder, Erik Hjorth och Pär Westling med flera.

Ramarna blir en del av verken, när Janne Thorstensson bildbehandlat sina djurfoton och skrivit ut dem på canvas för fortsatt konstnärlig bearbetning. ”Någon kallade mig för fotografen som inte håller sig inom ramarna.”
Ramarna blir en del av verken, när Janne Thorstensson bildbehandlat sina djurfoton och skrivit ut dem på canvas för fortsatt konstnärlig bearbetning. ”Någon kallade mig för fotografen som inte håller sig inom ramarna.” Foto: Lena Richardson

Fannys hemlighet avslöjas

En rundvandring i lokalerna avslöjar dock att det även i tatuerargänget finns de som inte bara kan skapa eviga konstverk i människors hud, utan också hantera penslar och pennor.

Erik Björk själv bidrar med några mycket expressiva verk där färgen fått göra jobbet, medan hans kollega Fanny Håman gör detaljrika teckningar där varje hårstrå i porträtten får sin individuella behandling.

Fanny Håman är den före detta sjuksköterskan som bytte bana till tatuering och konst. Hon har jobbat på Judiths tattoo i 1,5 år och det var när hon visade upp sina konstverk hon landade jobbet.
Fanny Håman är den före detta sjuksköterskan som bytte bana till tatuering och konst. Hon har jobbat på Judiths tattoo i 1,5 år och det var när hon visade upp sina konstverk hon landade jobbet. Foto: Lena Richardson

– Målandet har jag hållit för mig själv ganska länge. Det var min meditation, säger Fanny.

”Behöver inte bry mig”

Lite av den funktionen har måleriet även för Erik Björk.

– En sak som är skön med tavlorna är att jag inte behöver bry mig. Jag behöver inte vara i tid till nån, behöver inte ta hänsyn till att nån annan har en tid att passa, blöder, svullnar, har ont, vill ha en paus. Det är så fritt och i det abstrakta kan jag göra vad jag vill, säger han.

I sitt måleri lever Erik Björk ut och behöver inte förhålla sig till regler och hantverk på samma sätt som i hans huvudsyssla tatueringen.
I sitt måleri lever Erik Björk ut och behöver inte förhålla sig till regler och hantverk på samma sätt som i hans huvudsyssla tatueringen. Foto: Lena Richardson

Hans bana i konsten började med ”pennor och sprayfärg utomhus”.

– Men det är många år sen, det gick fort över till tatuering. Fast jag har alltid varit intresserad, speciellt av graffiti och nu är jag helt såld på abstrakt konst, säger han.

”Inte bröllopskänsla”

På Grand är dock alla konstnärliga uttryck välkomna. En mix och något för alla eftersträvas.

Nu startar Grand galleri på Drottninggatan. Mångsysslande ägaren Erik Björk flankeras av Fanny Håman, tatuerare och konstnär, och Janne Thorstensson, konstnär och första gästutställare.
Nu startar Grand galleri på Drottninggatan. Mångsysslande ägaren Erik Björk flankeras av Fanny Håman, tatuerare och konstnär, och Janne Thorstensson, konstnär och första gästutställare. Foto: Lena Richardson

Erik hoppas också att Grand ska upplevas som en öppen plats, där alla vågar gå in.

– Det ska inte vara den där bröllopskänslan som är på andra gallerier. Eller det kanske inte är så, men det är vad jag tror, säger han och skrattar.

Men bröllopsfester kan väl vara jättekul?

– Ett dop då? Så otroligt tråkigt! Sitta vid nåns svärföräldrar och vara tyst och dricka kaffe! säger Erik Björk.

Konstens elitsoldater

Fyra utställningar per år ska det bli och han har redan kö med konstnärer som vill ställa ut. Det kan bli värmlänningar och utsocknes, etablerade och nya i gemet.

Grand-huset är byggt 1907 men inredningen har spår av 60-tal och 70-tal. I entrén finns en monter där man kan läsa på om byggnadens historia.
Grand-huset är byggt 1907 men inredningen har spår av 60-tal och 70-tal. I entrén finns en monter där man kan läsa på om byggnadens historia. Foto: Lena Richardson

– Nu har vi elitsoldater inom konstvärlden här, så det är kul att ha med rookies också. Som jag själv, som kladdat lite på några tavlor och folk gillade det! säger Erik Björk och ser fram emot kontakten med konstnärerna.

– Konstnärer är väldigt roliga, det är ju speciella människor. Jag är också ganska speciell! säger han.

Har du nån drömbokning?

– Lerin får ju se till att komma hit och hänga. Han har en plats här!

"Jag tycker de är skitcoola. De är egna, med ramarna och alla prylar runtomkring”, säger Erik Björk om Janne Thorstenssons verk.
"Jag tycker de är skitcoola. De är egna, med ramarna och alla prylar runtomkring”, säger Erik Björk om Janne Thorstenssons verk. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

DrottninggatanGallerierKarlstadKonstNäringslivNöje/KulturSofia LinderTatueringarUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.