Hoppa till huvudinnehållet

Anrikt musikpris till värmlänning: ”Fortfarande en outsider”

Publicerad:
Hederosgruppen, med Martin Hederos i mitten, tilldelas Gyllene skivan.
Hederosgruppen, med Martin Hederos i mitten, tilldelas Gyllene skivan. Foto: Tim Shikan

Musikern Martin Hederos verkar i många genres och sammanhang.

I bandet Hederosgruppen har det musikaliska uttrycket hittat nya och infallsrika vägar sedan starten 2018.

Nu tilldelas gruppen Orkesterjournalens pris Gyllene skivan. Det är fjolårets album "Ståplats" som Orkesterjournalen hyllar genom att utse Hederosgruppen till årets vinnare av Gyllene skivan. Bandet består utöver värmlänningen Hederos av Josef Kallerdahl, Konrad Agnas, Emil Strandberg och Andreas Sjögren och albumet är inspelat i legendariska Atlantisstudion i Stockholm.

– Det uppstår en stor lekfullhet när vi spelar tillsammans, förklarar Martin Hederos.

– Jag samlade de här musikerna en gång i tiden och egentligen är det väl ren tur att det har funkat så bra.

Han är noga med att understryka att trots bandnamnet är det en i allra högsta grad demokratisk grupp där samtliga bidrar med både musik, tyck och tänk.

– Musiken blir väldigt rörlig, den flyger hela tiden och hittar nya vägar. Musikerna är kvickfotade, för att använda ett fotbollsuttryck.

The Soundtrack of Our Lives återförenas: Önskan på dödsbädden

”Musikstudenten i mig gör sig påmind”

Utmärkelsen Gyllene Skivan har tilldelats storheter som Esbjörn Svensson, Lars Gullin, Jan Johansson och Lina Nyberg. Hederosgruppen blir pristagare nummer 68 i ordningen. Vinnaren utses av tidningen Jazz, som tidigare hette Orkesterjournalen, och dess läsare. Martin Hederos är med i ett annat band som fick samma utmärkelse 2011 - Tonbruket.

– Då var jag chockad faktiskt eftersom jag kom direkt från rockvärlden med The Soundtrack of Our Lives. Nu har jag mer accepterat att jag är en del av en jazzvärld, fast jag fortfarande känner mig lite som en outsider. Jag är fortfarande den trevande musikstudenten från Ingesund i de här sammanhangen.

Martin Hederos ler åt situationen.

– Den musikstudenten i mig gör sig påmind och blir väldigt glad över det här priset. Jag har älskat jazz och försökt spela jazz länge, det tog ett tag innan jag hittade min plats i den världen. I dag spelar jag med många av mina drömmusiker, vilket gör mig stolt. Både i Hederosgruppen och de andra banden Tonbruket och Fire! Orchestra.

Martin Hederos avslutande just en sju veckor lång turné med Stefan Sundström. Snart väntar spelningar med både Kjellvandertonbruket och Hederosgruppen.

Artikeltaggar

Esbjörn SvenssonJan JohanssonJazzKändisarLars GullinLina NybergMartin HederosMusikNöje/KulturOrkesterjournalenStockholmTidningarUtmärkelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.