Hoppa till huvudinnehållet

SD-politiker vill riva upp regionens regler – öppnar för att investera i tobaksbolag

Publicerad:
SD:s regionråd Mikael Strandman vill inte att några företag som tillåts i premiepensionssystemet ska väljas bort när regionen placerar pengar. Det kan öppna för placeringar i exempelvis tobaksbolag. Han har skrivit en motion i frågan.
SD:s regionråd Mikael Strandman vill inte att några företag som tillåts i premiepensionssystemet ska väljas bort när regionen placerar pengar. Det kan öppna för placeringar i exempelvis tobaksbolag. Han har skrivit en motion i frågan. Foto: Helena Karlsson

Sverigedemokraternas regionråd Mikael Strandman vill ändra regionens finanspolicy.

Det ska gå att investera i alla fonder eller företag som finns med i premiepensionssystemet, anser han.

Det skulle öppna för att placera pengar i exempelvis tobaksbolag.

– Jag tycker inte vi ska politisera förvaltningen av pensionskapitalet. Det ska ha samma förutsättningar för tillväxt som vi har inom premiepensionssystemet, säger Mikael Strandman.

Han anser att självpåtagna begränsningar missgynnar regionens placering av pensionspengar jämfört med premiepensionssystemet.

I stället ska regionens investeringar styras av en bedömning av risk och avkastning, anger han.

En sådan förändring skulle innebära att Region Värmland öppnar för att investera i exempelvis tobaksbolag, eftersom Sjunde AP-fonden gör det i dag.

Anser du att det är lämpligt att en verksamhet som finansierar hälso- och sjukvård investerar i tobaksbolag?

– Om vi nu har tillåtit de här företagen att verka och vi har ansett att de här aktierna får ingå i ppm-systemet då tycker jag inte man ska politisera den förvaltningen.

Nationella regler

Mikael Strandman tycker i stället att regler för förvaltningen av pensionspengar ska beslutas på nationell nivå. Eller genom att produkter som är farliga för hälsa eller miljö förbjuda eller beskattas nationellt eller på EU-nivå.

Men riksdagen och EU-parlamentet är väl också politiska församlingar?

– Precis, de skapar ett regelverk och det kan hända att man framledes förbjuder cigaretter och sådant och då har man det regelverket, men så länge vi tillåter företag att producera de varorna tycker jag det är något man ska få investera i, med de begränsningar som finns i dag.

Mikael Strandman säger att det exempelvis finns förbud mot slavarbete och annat enligt internationella konventioner.

Svajiga investeringar

Han ser en risk i att riktlinjerna för placeringar kan svaja beroende på vilka partier som styr regionen för tillfället.

– Låt säga att du har ett rödgrönt styre som premierar vindkraft eller grönt stål och så kommer nästa styre, som kanske är moderatstyrt, och tycker om kärnkraft.

Han anger den ändrade inställningen till försvarsindustrin i kölvattnet av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina som ett annat skäl till att vara mindre restriktiv med vilka investeringar som tillåts.

– Jag tror inte att man på regional eller kommunal nivå ska spekulera med pengarna utifrån vad man tycker är värdegrundsmässigt det riktiga just då, för då blir det ju fel, som exempelvis med svensk vapenindustri.

Kan du förstå om andra kan tycka att det är märkligt om en verksamhet som jobbar med hälso- och sjukvård kan investera pengar i sådant som bidrar till att människor blir sjuka?

– Ja, det kan förstå om man ser det på det sättet. Men då tror jag att det är bättre att man ändrar det på och förbjuder de här produkterna i riksdagen om man nu tycker så.

NWT har tidigare berättat att även tre moderater i Region Värmland vill ändra finanspolicyn. De föreslår att regionen ska kunna placera pengar i företag som bidrar till försvaret av landet och är viktiga för totalförsvaret.

Artikeltaggar

AktierEkonomiEUEuropaparlamentetFörvaltningInvesteringarMikael StrandmanPolitikRegion VärmlandRysslandSjukvårdSjunde AP-fondenSverigedemokraternaUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.