Hoppa till huvudinnehållet

Skolpolitikern om minskningen av elevresurser: ”Förstår att det finns en oro”

Publicerad:
Genrebild. Antalet elevresurser kommer att minska i Hagfors.
Genrebild. Antalet elevresurser kommer att minska i Hagfors. Foto: JESSICA GOW / TT

NWT rapporterade nyligen att en ny organisation för elevresurser träder i kraft i höst i Hagfors kommun. Det innebär att 15 elevresurser får gå. Facket och även elevresurser NWT varit i kontakt med är kritiska till nyorganisationen.

Nu kommenterar Boo Westlund, ordförande i barn- och bildningsutskottet kritiken mot planerna.

– Jag förstår synpunkterna. Jag förstår också att det finns en oro ikring detta och jag har full respekt för det. Men jämfört med andra kommuner ligger vi väldigt högt i antalet resurser, säger han.

Till hösten kommer antalet elevresurser i kommunen bestå av 39 heltidstjänster. 15 personer blir därmed övertaliga. Skolchef Jenny Dahlin har berättat för NWT att omplaceringsutredningar pågår för de som kan bli uppsagda. Man tittar på om de kan få något annat jobb inom kommunen, exempelvis inom vård- och omsorg.

Anledningarna till nyorganisationen är dels att budgeten för elevresurser har överstigits med 3,7 miljoner, dels att man vill att elevresurserna ska jobba i team och att inte en elevresurs ska vara kopplad till en elev. Man vill också utbilda elevresurserna så att de på rätt sätt ska kunna möta elever med olika typer av behov.

Boo Westlund ser positivt på den nya organisationen, samtidigt som han anser att man måste vara lyhörd för reaktioner på förändringen.

– Jag tror modellen är rätt. Man kommer bort ifrån att en elevresurs ska jobba med en elev. Men vi får vara väldigt lyhörda för hur elever och föräldrar reagerar på det här, det blir ju en övergångsperiod. Där är det viktigt att ingen känner att den här förändringen blir för jobbig. Man får kanske under en period faktiskt stå kvar i det gamla systemet. Vi måste säkerställa att detta fungerar när vi väl kör igång detta.

 Boo Westlund (OR) ordförande i barn- och bildningsutskottet.
Boo Westlund (OR) ordförande i barn- och bildningsutskottet. Foto: Peter Bäcker

Det ska ju genomföras i höst. Hur kan ni då stå kvar med ett ben i den gamla organisationen?

– Säg att det är en elev som verkligen behöver ha en resurs, att stödbehovet är så stort att man måste ha en resurs som jobbar med en elev. Då kanske vi behöver vara öppna med att ta den kostnaden under en period. Det viktigaste i det här är faktiskt eleverna. Vi ska ge rätt stöd och bra stöd, säger Boo Westlund.

Artikeltaggar

Boo WestlundBudgetarEkonomiHagforsHagfors kommunOberoende realisterOmsorgOrganisationerSkola och utbildningVård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.