Hoppa till huvudinnehållet

Efter uppgifter om nedläggning – lugnande besked för Sunnemoborna

Publicerad:
Sunnemo skola. Arkivbild.
Sunnemo skola. Arkivbild. Foto: Peter Nilsson

Nyligen dementerade kommunalrådet Jens Fischer (OR) uppgifterna om att mellanstadiet i Sunnemo ska läggas ner.

Nu kommer också Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet, med ett lugnande besked till Sunnemoborna.

– Om jag bodde i Sunnemo och hade barn där så skulle jag inte vara ett dugg orolig, det kan jag säga.

NWT hade i slutet av veckan fått uppgifter om att skolan fått sparkrav på 6 miljoner kronor. Att lägga ner mellanstadiet i Sunnemo och flytta eleverna till Råda skola skulle vara ett tjänstemannaförslag som skulle presenteras för budgetkommittén i mitten av maj.

Jens Fischer dementerade uppgifterna i sitt veckobrev i fredags.

Enligt Boo Westlund kan det finnas ett sånt tjänstemannaförslag, men OR aldrig skulle gå med på detta.

– Det kan komma ett sånt förslag från verksamheten. Det är någonting som vi inte kommer att gå på. Vi ska inte flytta mellanstadiet ifrån Sunnemo. Men tjänstemännen måste se brett var man kan kapa kostnaderna. Sedan kan det vara åtgärder som vi inom politiken känner att ”det där köper vi inte.”

Boo Westlund har sett att Sunnemo är en ort med hög inflyttning.

– Sunnemo har legat i framkant under många år. I och med att skolan blir kvar blir ju också affären kvar. Är det något vi behöver i Sunnemo så är det nyproduktion av bostäder och byggklara tomter inte att skolan ska minskas. Tvärtom stimulera det som redan är på gång.

Finns det ett sparkrav på 6 miljoner på skolan?

– Det ligger nog i det häradet. Men om vi landar där, det vet jag inte än. Vi måste få en bättre skatteprognos. Det kanske landar på 4, 5 miljoner i skolan. Jag vill se fler effektiviseringar eller att man väntar med en del saker.

Är det investeringar i kommunen som kan få vänta?

– Så kan det vara. Men vi har inget färdigt förslag än från OR.

Boo Westlund berättar att det inte bara är skolan som har sparkrav. Det finns ett fullmäktigebeslut om att presentera en budget med 2 procent i överskott. Så samtliga förvaltningar inom kommunen ska ta fram sparförslag.

– Det är inte bara skolan. Omsorgen har fått sitt och samhällsbyggnad har fått sitt. Vi behöver ha ett budgetförslag i maj som faktiskt ligger på 2 procent i överskott. 2024 blir ett jobbigt år, det blir tufft. Men jag tror att vi i Hagfors ligger bra till jämfört med många andra kommuner.

Nedläggning av mellanstadiet i Sunnemo dementeras av Jens Fischer

Artikeltaggar

Boo WestlundBudgetarEkonomiFörvaltningHagforsInvesteringarJens FischerOberoende realisterRådaSkolorSunnemo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.