Hoppa till huvudinnehållet

Cancerpatient avled efter obehandlad urinvägsinfektion

Publicerad:
En cancerpatient avled efter en fördröjd behandling av urinvägsinfektion.
En cancerpatient avled efter en fördröjd behandling av urinvägsinfektion. Foto: Bertil Ericson / TT

En cancerpatient i 65-årsåldern sökte akut vård för smärtor i ryggen, fick smärtlindring och skickades hem.

Patienten kom tillbaka försämrad samma dygn och visade sig ha urinvägsinfektion och blockerade urinvägar. Patienten avled senare på Iva.

Det var i slutet av förra året som en patient som behandlades för cancer åkte in akut till sjukhuset i Torsby med smärtor i ryggen.

Patienten, i 65-årsåldern, fick smärtlindring och skickades hem. Men redan samma dygn kom patienten tillbaka akut med samma intensiva smärtor.

Den här gången lades patienten in på vårdavdelning, fick smärtlindring, men blev sämre med feber och lågt blodtryck.

Flyttades till Iva

Det togs fler odlingar för att spåra eventuell infektion, men ingen antibiotika sattes in. När patienten blev ännu sämre gjordes en röntgen som visade en urinvägsinfektion och blockerade urinvägar.

Då flyttades patienten till intensivvårdsavdelning men avled senare i septisk chock, livshotande organsvikt med en dödlighet på runt 40 procent.

Avgörande för att patienter inte ska dö i septisk chock är tiden till diagnos, antibiotikabehandling och intensivvård.

Nu har Region Värmland anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria eftersom den medfört en allvarlig vårdskada.

Artikeltaggar

InspektionerIntensivvårdIvoOmsorgRegion VärmlandTorsbyVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.