En turnébuss för trummorna och en för trummisarna.
Konsert- och filmserien ”Music for the Eyes” på Värmlands museum fortsätter med ett internationellt samarbete där tio musiker från Australien, Frankrike, USA och Storbritannien samlas kring ett unikt projekt.
Det är aningens bökigt med logistiken. Tio musiker forslas runt på en Europaturné där de framför nyskrivet material - som bland annat hämtar inspiration från modern frijazz och gammal indonesiskt musik - med en rejält tilltagen maskinparken bestående av en mängd olika percussioninstrument.
Bandprojektet heter Ensemble Nist-Nah och är skapat av australiensaren Will Guthrie som helst hade sett ännu fler musiker i bandet.
– Den musik vi spelar är en mix av många olika stilar och influenser, berättar Will Guthrie.
– Jag hade gärna sett att vi var fler i bandet, men det blir för svårt att organisera. Tio är ok, soundet blir stort nog.
Han laddar inför en konsert i Köpenhamn när NWT når honom på en blåsig uppkoppling.
– En del av instrumenten kallas gamelan. Jag upptäckte dem när jag studerade musik i Melbourne, fortsätter Will Guthrie som numera bytt Australien mot franska Nantes.
– Det finns mycket som fascinerar mig med de här instrumenten. För en percussionist är det en unik värld, klangerna och det genuina hantverket i själva instrumenten är slående.
Han beskriver de gamla slaginstrumenten som är handgjorda i brons och stämda i fem toner. Musiken liknar han vid en sorts indonesisk orkestertradition.
– Gamelan är i botten slagverk, det vi gör är att vi mixar de instrumenten med andra, mer moderna slaginstrument. De fem tonerna vi använder gör att melodierna blir enkla och basala. Just begränsningen med antalet toner tycker jag mycket om.
Här samsas gongs, pukor, klockor med ett mer traditionellt trumset. Några av instrumenten är stämda i toner, andra är rena rytminstrument.
– I gruppen har vi olika bakgrunder - några kommer från jazzen, andra från mer nutida eller traditionell musik. Den musik vi skriver blandar alla våra stilar. Visst, den bygger till stor del på gammal tradition från till exempel Java, men vi för in musiken i ett nytt sammanhang.
”Det blir väldigt fysiskt”
En viktig del av Ensemble Nist-Nahs musik är upprepningar. Låtarna tenderar att bli långa, väl utöver det vanliga popformatet.
– Det repetitiva och de hyfsat enkla melodierna är kännetecknande. Det ger lyssnaren upplevelsen av att bli tagen av musiken, den blir inbjudande och nästan meditativ.
Gruppens musik bygger på lika delar komposition och improvisation.
– Det kan förändras flera gånger under en och samma stycke. Ofta spelas melodier unisont, i andra partier spela vi alla olika saker. Musiken känns i kroppen, inte minst när jag spelar på en stor gong, det blir väldigt fysiskt. På scenen uppstår akustiska vibrationer som är spännande.
Värmlands museum satsar på musik och film: ”Sprunget ur ren glädje”Will Guthrie försöker summera upplevelsen som väntar publiken på Värmlands museum.
– Det är sällsynta instrument, de är även väldigt vackra att titta på. Musiken är ovanlig i sin mix av det gamla och nya och musikerna jag har med är fantastiska. Alla har sin egen musikaliska personlighet. Många som aldrig har hört den här typen av musik tidigare blir fascinerande.
Music for the Eyes med Ensemble Nist-Nah arrangeras på Värmlands museum i Karlstad den 24 april.