Hoppa till huvudinnehållet

Tre år efter uppmärksammade affärerna – oklart hur byggnaderna ska användas

Publicerad:
Stallet (bilden) och Stålmekan var tillsammans värda drygt två miljoner kronor. Stiftelsen Björkåsen betalade nästan fem miljoner för dem.
Stallet (bilden) och Stålmekan var tillsammans värda drygt två miljoner kronor. Stiftelsen Björkåsen betalade nästan fem miljoner för dem. Foto: Helena Karlsson

De två industrifastigheterna köptes till överpris under uppmärksammade former.

Tre år senare har stiftelsen Björkåsen fortfarande inte beslutat vad byggnaderna ska användas till.

– Vi får se vad som händer, säger nytillträdde styrelseordföranden Mikael Lind (C).

Det var i november 2021 som NWT kunde avslöja att den allmännyttiga bostadsstiftelsen Björkåsen i Storfors köpt de två industrifastigheterna Stallet och Stålmekan och betalat mer än vad byggnaderna värderats till.

Stiftelsen betalade 1,9 miljoner kronor för Stallet – som ett halvår tidigare värderats till 200 000 kronor. Stålmekan, en större industrifastighet, värderades till 1,9 miljoner och köptes för 2,8 miljoner.

I samband med köpen pekade dåvarande styrelseordföranden Hans Jildesten (S) ut Stallet som ”en mittpunkt i beståndet” – och i Stålmekan skulle verksamheten samlokaliseras med bland annat kontor.

I NWT:s granskning fick affärerna hård kritik av dåvarande styrelsemedlemmen Stefan Larsson (M). Under 2021 hade styrelsen också beslutat att sälja Stålmekan.

Men båda fastigheterna finns fortfarande kvar i stiftelsens ägo. Just nu finns inga planer på att sälja, enligt Mikael Lind.

– Det har vi inte diskuterat just nu, säger han.

Mikael Lind är ny ordförande i stiftelsen Björkåsen.
Mikael Lind är ny ordförande i stiftelsen Björkåsen. Foto: Jonas Andersson

Tre år efter köpen är det ännu oklart vad byggnaderna ska användas till.

– Vi pratar om det i styrelsen, så vi får se vad som händer. Något ska de användas till i alla fall.

Hur används de just nu?

– De används för eget bruk just nu delvis, båda två. Vi ska se vad vi kan få till. De har maskiner och grejer i den ena och de hade den andra till förråd. Men givetvis, kommer det en hyresgäst får vi lösa det. Det finns lite olika uppslag.

Planerna på kontor i Stålmekan är avskrivna.

– Det blir det inte. Vi har ett nytt kontor på Djupadalsgatan.

Läs mer:

Spelet bakom miljonaffärerna: ”Ingenting konstigt med att köpa en lokal?”Hennes kritik ströks från protokollet – nu bryter vd:n tystnaden om avhoppetUtredningen klar – fastighetsaffärerna bröt inte mot lagen: ”Skönt”

Artikeltaggar

BjörkåsenBostad och byggenEkonomiFastigheterStiftelsen BjörkåsenStiftelserStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.