Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Personligt och avslappnat med Måns Zelmerlöw

Publicerad:
Under lördagskvällen uppträdda Måns Zelmerlöw och hans band på Karlstad CCC.
Under lördagskvällen uppträdda Måns Zelmerlöw och hans band på Karlstad CCC. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Måns Zelmerlöw ”Vårskrik”

Plats: Karlstad CCC

Publik: cirka 700

Jag vet inte om det är pretentiöst eller genialiskt att använda Astrid Lindgrens bevingade uttryck ”Vårskrik” som titel på en konsert. Det ger i alla fall väldigt höga förväntningar. Men kanske är det just Måns Zelmerlöw, en av våra största underhållare, som kan bära upp och göra det rättvisa?

Det är ganska tydligt redan från start. Det här är ingen konsert för att värva nya fans. Det här är en soaré tillägnad dom som funnits med från början - som ringde upp alla kontantkortspengar under genombrottet i ”Idol” 2005, som kastade sig iväg till skivbutikerna efter debuten i Mello 2007 och som hejade gränslöst under Eurovisionvinsten 2015. Och för den som undrar: Ja, jag var en av dessa. Givetvis är det samma charm och scenintelligens som då - om nu med ett än mer väloljat artisteri och proffsig framtoning. Detta trots att en förkylning hade satt sig på stämbanden och bråkade under kvällens gång.

Måns Zelmerlöw har dragits med en förkylning i veckan.
Måns Zelmerlöw har dragits med en förkylning i veckan. Foto: Tommy Andersson

Måns och bandmedlemmarna i The Agreement bjuder på ett pärlband av låtar och jag vill lyfta fram den gemensamma insatsen på scenen med snygga instrumentala solon och go stämsång som gjorde susen för själen. Ändå slår det mig att Måns superhits är ganska få i förhållande till hans långa och framgångsrika karriär. Det märks inte minst på publiken som skruvar på sig i bänkraderna under låtar som ingen av oss verkar ha hört tidigare. Som tur är smäller de riktiga kioskvältarna desto högre och allra högst ”Heroes” som han vann Eurovision med - en låt som, av publikens jubel, inte tycks ha något bäst före-datum.

Bandet The Agreement gör sitt till showen.
Bandet The Agreement gör sitt till showen. Foto: Tommy Andersson

Det är en personlig och avslappnad Måns som med sin fängslande röst och ödmjuka hand, levererar en konsert med musiken och publikens välbefinnande i centrum. Men, att konserten i sig skulle ha en lika förlösande effekt som Ronjas Rövardotters vårskrik - det känns lite väl tilltaget.

Måns Zelmerlöw i Karlstad: ”Mitt självförtroende sa att det inte skulle hålla”

Däremot funkar den utmärkt som uppladdning inför Eurovision-hejdundret som drar igång om ett par veckor. För det är fortfarande där publiken känner honom som allra bäst, även om det märks att han själv vill framåt och vidare, mot det oväntade och oupptäckta.

! Kärlek till blåsarna i bandet som stundtals utförde mycket avancerad koreografi i form av snurrande flygplansvingar. Kan det ha med Måns flygplansdrömmar att göra månne?

? Har verkligen Måns och Eros Ramazzotti skrivit musik ihop? Ja, det är en frågeställning som jag och de cirka 700 andra i publiken gick hem med. Google svarar: Nej!

Artikeltaggar

GoogleIdolKändisarKarlstad CCCKonserterMåns ZelmerlöwMusikNöje/KulturShowerSjukdomTV