Hoppa till huvudinnehållet

Juniorerna tog för sig i Värmlandspremiär

Publicerad:
Julia Forsgren vann D21-klassen vid Letälvsträffen i Degerfors. Det var den 18-åriga juniorens första seniorvinst.
Julia Forsgren vann D21-klassen vid Letälvsträffen i Degerfors. Det var den 18-åriga juniorens första seniorvinst. Foto: Olov Öström

Juniorerna tog för sig när den värmländska orienteringssäsongen startade i helgen i Degerfors.

Lukas Larsson från Alingsås och Sunne vann herrklassen och Julia Forsgren från OK Tyr i Karlstad blev damvinnare.

OK Djerf i Karlskoga och Degerfors OK har i flera år samkört sina tävlingar, som då också varit synonyma med den värmländska säsongspremiären.

Boforsloppets långdistans gick på lördagen och Letälvsträffen medeldistans på söndagen. I båda fallen utnyttjades terrängen runt Degerfors OK:s klubbstuga vid Råbäck.

Terrängen är inte speciellt kuperade, men duktigt jobbig ändå då det växer frodig undervegetation på backen.

Bästa kompisarna var i topp i H21-klassen på söndag. Lukas Larsson, Skogshjortarna, Alingsås,  vann klart före Anton Uller i Kils OK.
Bästa kompisarna var i topp i H21-klassen på söndag. Lukas Larsson, Skogshjortarna, Alingsås, vann klart före Anton Uller i Kils OK. Foto: Olov Öström

För 18-åriga Julia Forsgren har säsongen börjat bra. Nu fick hon också för första gången vinna i seniorklassen.

– Det har gått fint. Det var roligare terräng idag och inte så brötig som under lördagen, säger Julia efter segern i Letälvsträffens D21-klass.

Julia går andra året på orienteringsgymnasiet i Hallsberg. Tiden där har betytt mycket för hennes utveckling som orienterare.

– Vi har väldigt bra tränare och så är det ett gött gäng 05:or som trivs ihop och sparrar varandra bra på träningen, berättar Julia.

Anton Jonsson var snabbast båda dagarna i H18-klassen.
Anton Jonsson var snabbast båda dagarna i H18-klassen. Foto: Olov Öström

Herrklassvinnaren Lukas Larsson från OK Skogshjortarna i Alingsås har också ett förflutet som elev i Hallsberg. Han blev klar med sina gymnasiestudier i somras och är sedan dess Sunnebo.

Att han hamnat i Sunne beror på Kilsorienteraren Anton Uller. Lukas och Anton är kompisar. När de blev klara med gymnasiet flyttade de till Sunne där Antons föräldrar har en släktgård.

Izabella Ljungberg, OK Tyr, är en talang utöver det vanliga. Hon vann klart båda tävlingsdagarna i Degerfors.
Izabella Ljungberg, OK Tyr, är en talang utöver det vanliga. Hon vann klart båda tävlingsdagarna i Degerfors. Foto: Olov Öström

Där bor de, renoverar gården, jobbar i Sunne respektive Grums när de inte tränar.

– Jag jobbar på Note i Torsby. Till hösten börjar jag studera igen, till lantmätare i Uppsala, berättar Lukas.

Så den värmländska bosättningen blir av tillfällig art för Lukas, som likt Julia fått en väldigt fin start på säsongen. Förra helgen vann han H20-klassen vid Swedish league i Valdemarsvik.

– Då vann jag långdistansen, men egentligen trivs jag bäst med medeldistans, berättar Lukas.

Snabb trio: Malte Granefelt, Tyr, vann H16 före Karlskogakillarna Linus Bodin Liliegren (tvåa) och Edvard Pelander (t v).
Snabb trio: Malte Granefelt, Tyr, vann H16 före Karlskogakillarna Linus Bodin Liliegren (tvåa) och Edvard Pelander (t v). Foto: Olov Öström

Letälvsträffens medeldistans vann Lukas klart före just kompisen Anton Uller, som i år återvänt till Kils OK efter några år i Skövdeklubben IF Hagen.

Boforsloppet på lördagen vill Lukas helst glömma. Då var han 16 minuter efter vinnaren Simon Jakobsson från Västerviks OK. Damklassen vanns då av Simons sambo, den nederländska landslagsstjärnan Eef Van Dongen. Hon blev förra året VM-trea i knockout-sprint efter Tove Alexandersson och brittiskan Megan Carter Davies.

Van Dongen är en intressant person. Hon började orientera först som 24-åring 2018. Hon är forskare och studerar bland annat isbergens kalvning och fartygs påverkan på miljön. Hennes sambo Simon är också hennes tränare.

De värmländska ungdomarna håller hög klass. Det visade de än en gång vid tävlingarna i Degerfors. Izabella Ljungberg från OK Tyr vann båda dagarna i D16 och det överlägset före klubbkompisen Tuva Henriksson.

Speciellt lördagsloppet var Izabella nöjd med.

– Det gick väldigt bra även om det kändes segt att springa. Det var många mossar som var jättejobbiga att ta sig fram i, säger Izabella.

Gustav Jörg från OK Tyr har just stämplat vid sista kontrollen och laddar på för spurt. Det blev en tredjeplats för honom i H18 på söndagen.
Gustav Jörg från OK Tyr har just stämplat vid sista kontrollen och laddar på för spurt. Det blev en tredjeplats för honom i H18 på söndagen. Foto: Olov Öström

Genomgående var det många fler som flämtade betänkligt efter lördagens lopp än efter söndagens.

Malte Granefelt, 15, från OK Tyr hamnade långt ner i prislistan på lördag men var i topp på söndagen.

– På lördag var det som kroppen inte var med mig. Idag kände jag att jag var på banan igen, säger Tyrtalangen som vann före två andra duktiga Värmlandsgrabbar: Linus Bodin Liliegren och Edvard Pelander, båda OK Djerf.

Nästa gång det tävlas i Värmland blir det i Värmlandstrippeln, som flyttat från höst till vår. Natt i Grums väntar och två dagtävlingar i Värmskog. Vanligtvis avgörs Tiomila vid den här tiden. Tiomila är i år senarelagt, till 20-21 maj, då stafetten når sin allra nordligaste tävlingsplats sedan starten 1945 – hockeymetropolen Skellefteå. Målet för Tiomila är för övrigt förlagt i Skellefteå AIK:s hemarena.

Artikeltaggar

Anton UllerBoforsloppetDegerfors OKEdvard PelanderKils OKLetälvsträffenMegan Carter DaviesOK DjerfOK TyrOrienteringTove Alexandersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.