Hoppa till huvudinnehållet

Framtid för anrik bowlinghall osäker: ”Skulle hallen stänga kommer många sluta”

Publicerad:
Skulle bowlinghallen på Sundsta försvinna skulle det vara ett dråpslag mot bowlingen i Karlstad, menar hallföreståndaren Per-Olof Karlsson.
Skulle bowlinghallen på Sundsta försvinna skulle det vara ett dråpslag mot bowlingen i Karlstad, menar hallföreståndaren Per-Olof Karlsson. Foto: Peder Kaldal

Den anrika bowlinghallen kan tvingas stänga ner verksamheten.

Orsaken: Den kommande hyran är för hög.

Men politiken stänger inte dörren för fortsatt bowlingverksamhet.

Bowlinghallen på Sundsta öppnade 1962. Den är hemvist för många föreningar.

– Och många landslagsspelare har börjat här, så det är en anrik bowlinghall, säger Per-Olof Karlsson, hallföreståndare.

Men nu kan hallens historia vara på väg att ta slut efter drygt 60 år. På Valborg slås de sista käglorna ner. För den här gången.

Det var Värmlands Folkblad som först berättade om att hallen kan komma att försvinna.

Har ni fått några reaktioner efter den artikeln?

– Alla kunder är besvikna och de tycker att det är synd att den kan stängas ner. Samtidigt är det en besvikelse för oss att vi inte får ett konkret svar. Frågan ska diskuteras på ett möte i slutet av maj och innan dess vet vi inte så mycket, säger Per-Olof Karlsson.

Hallen är inte bara en spelplats utan även en mötesplats. Bland de som använder banorna allra mest finns pensionärer.

– Nu ska vi få en hyra som är för hög och enda sättet att lösa det problemet är att säga upp kontraktet och vänta på en ny upphandling.

En ganska anonym entré, men bakom fasaden finns en stor och bred bowlingverksamhet.
En ganska anonym entré, men bakom fasaden finns en stor och bred bowlingverksamhet. Foto: Peder Kaldal

”Skulle behövs dubblera”

Göran Sjöström är den entreprenör som drivit hallen sedan hösten 2021. Han berättar att avtalet haft en stege där hyran ska höjas.

– Men nu tänker vi sluta den sista april, för vi får inte ekonomin att gå ihop. Och hyran är en stor del i det.

Han vill inte prata om hur mycket pengar det rör sig om, men Per-Olof Karlsson säger att den föreslagna hyran blir en av landets högsta för en bowlinghall av Sundstas storlek.

– Skulle vi få den hyra som föreslås så tror jag att vi skulle behöva dubblera spelet. Det går inte.

Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att frågan ännu inte kommit upp för politisk beredning. Det gör den i maj.

– Vi ska titta på hur vi ska hantera lokalfrågan, för det är en speciell situation.

Han säger att man ser positivt på verksamheten som senaste entreprenören bedrivit och att man hör behovet av hallen från bowlingentusiasterna.

– Så det blir viktigt för oss i nämnden att fördjupa oss i ärendet.

Den sista april rullas de sista kloten innan dörren låses. Vad som händer därefter är oklart. Men allt material tillhör nuvarande entreprenör som hoppas komma tillbaka.
Den sista april rullas de sista kloten innan dörren låses. Vad som händer därefter är oklart. Men allt material tillhör nuvarande entreprenör som hoppas komma tillbaka. Foto: Peder Kaldal

Kan bowlas igen

Vad lokalerna ska fyllas med framöver är alltså oklart.

– Vi är inte lomhörda för bowlarnas perspektiv. Nu har förvaltningen ett uppdrag att jobba fram en beskrivning för vilka alternativ som finns. Man tittar brett och det finns inga handlingar framme, men ett spår är att det fortsatt är möjligt att det kan bli bowling, säger Robert Halvarsson.

Göran Sjöström stänger heller inte dörren för att åter krita på ett kontrakt för bowlinghallen.

– Det är inte alls uteslutet, men det är kommunen som måste bestämma vad de vill göra med lokalen. Men alla hoppas på att det kan bli en fortsättning.

”Finns en go känsla”

Ett besked om vad som händer skulle Per-Olof Karlsson vilja se så snabbt som möjligt, främst för de aktivas skull.

Spelaren Simon Jansson gillar hallen på Sundsta. ”Jag tycker om stämningen här, alla kan prata med alla” säger han och Per-Olof Karlsson håller med.
Spelaren Simon Jansson gillar hallen på Sundsta. ”Jag tycker om stämningen här, alla kan prata med alla” säger han och Per-Olof Karlsson håller med. Foto: Peder Kaldal

– De ser gärna att det öppnar i augusti och vi vill veta om vi kan ha kvar alla föreningar. Många föreningar och aktiva vill inte flytta härifrån. Så skulle hallen stänga kommer många att sluta med bowling helt och hållet, det är inte bra.

– Men det finns en go känsla i att det kan lösa sig.

På Valborg kommer föreningar och aktiva att hålla ett möte i lokalen.

I VF:s artikel berättades att hallens uppsagda kontrakt ställer till det för ett antal inplanerade tävlingar, men dessa problem ska man ha fått ordning på, säger Per-Olof Karlsson.

Artikeltaggar

BowlingNämnderRobert HalvarssonSundstaSundsta SporthallVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.