Hoppa till huvudinnehållet

15-årige Westomtalangen fick dispens – och tog hem allt

Publicerad:
15-årige Westomföraren  Lukas Andersson tog hem båda tävlingarna i Supercar Lites i Danmark i helgen.
15-årige Westomföraren Lukas Andersson tog hem båda tävlingarna i Supercar Lites i Danmark i helgen. Foto: Jan Kåre Rafoss

15-årige Lukas Andersson är egentligen för ung, men han fick dispens för att köra Supercar Lites i RallyX. Och det gjorde han. Med besked. Den unge Westomföraren skrällde och vann båda dagarna.

”Jag kan inte i ord beskriva hur lycklig och tacksam jag är för den här möjligheten”, skriver Lukas Andersson på sin Facebook-sida efter segern på lördagen.

Och mer skulle det bli.

Även på söndagen tog Lukas hem segern, då framför västvärmlänningen Simon Olofsson som kom tvåa.

Lukas Andersson, från Svanskog och tävlande för Westom, började med crosskart som nioåring och vann då bland annat svenska cupen och svenska sprintcupen i klassen 85 kubik. 2020 tog han steget upp i crosscar junior och slutade femma under debutsäsongen i RallyX.

Västvärmlänningen Simon Olofsson ligger tvåa i mästerskapet efter helgens tävlingar.
Västvärmlänningen Simon Olofsson ligger tvåa i mästerskapet efter helgens tävlingar. Foto: STS RX

Åldersgränsen för att köra tävlingarna i Danmark i helgen är egentligen 16 år, men Lukas Andersson har fått dispens från Svenska bilsportförbundet. Och är bara den andre i historien som fått den möjligheten efter en annan västvärmlänning, Oliver Solberg, som fick det 2017.

För Simon Olofsson gick lördagen sämre än söndagen. Västvärmlänningen tog sig till final, men fick bryta. Söndagen var han dock tillbaka i form och kom tvåa efter Lukas Andersson.

Det ger vid hand att det är tätt av västvärmlänningar i toppen. Lukas Andersson leder mästerskapet i Lites efter den första tävlingshelgen med 53 inkörda poäng, närmast före Simon Olofsson med 47.

Totalställning efter deltävling ett och två

Supercar

1) Kevin Eriksson, 52 poäng (23+29).

2) Johan Kristoffersson, 50 (27+23).

3) Peter Hedström, 46 (28+18).

9) Ole Christian Veiby, 21 (9+12).

12) Calle Ward, 16 (7+9).

Supercar Lites

1) Lukas Andersson, 53 poäng (23+30).

2) Simon Olofsson, 47 (24+23).

3) Martin Enlund, 41 (26+15).

4) Isak Sjökvist, 41 (22+19).

Artikeltaggar

DanmarkLukas AnderssonRallyXSimon OlofssonSportSvaneholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.