I Örlingen bor det omkring 25 bofasta personer. Under sommaren lever byn upp när alla sommarbostäder befolkas.
FT besökte en by som är unik eftersom kommungränsen mellan Filipstad och Hällefors går rakt genom sjön och i princip delar byn.
I Gåsborn tar redaktionsbilen kurs mot Hällefors, en stund senare dyker skylten upp som visar vägen in till byn Örlingen. En knapp kilometer från asfaltsvägen öppnar sig en vacker lantlig idyll med röda hus, tack vare att landskapet hålls öppet har många husägare en fantastiskt fin utsikt mot sjön Örlingen.
På den här vackra platsen har det funnits boende åtminstone sedan 1700-talet.
Tidigare bodde det många barnfamiljer här och det fanns till och med en skola. Den gamla skolan ligger precis vid infarten till Örlingen och är numera en privatbostad.
– Det bor omkring 20-25 personer inom det som traditionellt hette Örling. De som bor vid kraftstationen och på andra sidan bor i Hällefors kommun, men det har traditionellt sett hört till byn, berättar Bo Jansson som bor i byn sedan tio år tillbaka.
– Min farfar var skogvaktare och bodde i byn, min far var barnfödd här och jag har bott här i två omgångar. En gång på 70-talet och nu sedan tio år tillbaka.
Lugnet och stillheten är det han uppskattar mest.
– Det är lugn och ro.
Många fritidshus
Det finns många sommarhus i Örlingen, ägare är ofta tyskar eller personer som har ärvt något hus i trakten.
– Det är jättemycket sommarhus. De flesta sommarhusen ligger i Hällefors kommun. Det är cirka 55 fritidshus.
Men bränslepriserna är kännbara, ofta åker han till Hällefors för att handla då det är närmare dit. Det är cirka 1,5 mil till Hällefors och cirka 3 mil till Filipstad.
– Man är helt beroende av bil. Det gick en buss hit förut men den slutade gå på 60-talet. Varubussen slutade gå hit på 70-talet.
För några år sedan slutade man dela ut morgontidningarna på morgonen. Då gick han över till att läsa tidningar digitalt istället. Därför är det positivt att Örlingen nu har fått fiberanslutning.
Två kommuner
Kommungränsen mellan Hällefors och Filipstad går rakt genom sjön Örlingen. Det innebär att även landskapsgränsen mellan Värmland och Västmanland går rakt genom sjön.
Filipstads kommun har bland annat ansvar för gatubelysningen och sophämtningen. Den nya moderna energisnåla gatubelysningen sprider välbehövligt ljus när vintermörkret kommer.
När det bodde barn här så gick de dock i skola i Hällefors kommun.
Egen dansbana
Det finns även en dansbana där det bland annat ordnas med kräftskiva varje år. Dansbanan Bäckelina kan även hyras till exempelvis födelsedagsfester eller bröllop.
Vid dansbanan finns det även några andra mindre byggnader för bland annat lotterier.
Det är Örlings fritidsförening som äger festplatsen.
– Fastighetsägare runt sjön är med i föreningen som har cirka 50-60 medlemmar.
Festplatsen har anor sedan början av 1900-talet. På 30-talet byggdes den om och dansbanan fick då ett tak.
– Traditionellt har det varit både midsommarfester och danskvällar, numera är det i princip bara en kräftskiva i augusti. Medlemmarna har årsmöte i juli och en städdag i maj, avslutar han.