LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Munkfors

Publicerad:
Gamla Bruket i Munkfors, där sommaröppna Fröken Ruths café ligger i museibyggnaden. Foto: Sanna Emanuelsson

Smutsiga skärbrädor, intorkad smuts på kylhandtag och mögel i kylrum.

Här är de matställen i Munkfors kommun som fått föreläggande eller haft återkommande brister efter livsmedelskontroller sedan 2022.

Kommunens inspektörer kontrollerar regelbundet alla matställen för att se om kraven i livsmedelslagen uppfylls. Maten ska hanteras på rätt sätt och lokalen ska vara ren för att hålla god hygien och minska risken för bakterietillväxt.

Kontrollerna i Munkfors sköts av grannkommunen Forshaga. Hittills i år har de gjort 32 stycken, varav 23 resulterat i någon form av brist.

I listan nedan visas de företag som fått anmärkning vid minst två kontroller sedan 2022, eller som fått föreläggande. Kommunen kan ge föreläggande om bristen är så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det är återkommande slarv.

– De vanligaste avvikelserna är bristfällig rengöring av lokaler och utrustning samt att livsmedel som ska förvaras kylda eller frysta förvaras vid för hög temperatur, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Anna Edelman.

Restaurang Mäster Falling vid Far Inn 62 fick också anmärkningar.
Restaurang Mäster Falling vid Far Inn 62 fick också anmärkningar. Foto: Google Maps

”Risk för allergiker”

Men det kan också handla om bristande livsmedelsutbildning hos personal på förskolor och äldreboenden som också kontrolleras av kommunen.

– Kunskapsbristen har framför allt gällt temperaturer, vad som är lämplig temperatur i en kyl och för varmhållen mat som ankommit från tillagningskök, säger Anna Edelman.

– I de fall det rör sig om mindre brister sker uppföljning vid nästa planerade kontroll. I år har vi bland annat kontrollerat att informationen på restaurangers meny är korrekt. Felaktig information på en meny kan innebära en risk för allergiker. Brister vid denna typ av kontroll resulterar därför nästan alltid i en uppföljande kontroll.

Matställen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Munkfors kommun sedan 2022

Björkdungen, Munkfors

Kontroll den 7 september 2022. Frysta importerade hallon användes i smoothie på en avdelning utan att först kokas. Eftersom de kan innehålla norovirus bör de kokas enligt Livsmedelsverket. Åtgärdades direkt. Ny kontroll den 3 februari 2023. Samtliga avdelningar hade repiga, svårrengörliga skärbrädor, som kan öka risken för bakterietillväxt. En yoghurt på en avdelning och ett mjölkpaket på en annan höll 17 respektive 12,2 plusgrader i kyl, i stället för max 8 grader. Enligt personal hade kylvarorna stått framme några timmar tidigare. Uppföljande kontroll sker framöver.

Fröken Ruths café, Munkfors

Föreläggande efter kontroll den 16 och 23 juni 2022 att säkerställa att livsmedel för kylförvaring förvaras tillräckligt kallt. Ett paket vispgrädde höll 11,9 plusgrader vid första kontrollen och ett paket vaniljvisp 11 plusgrader vid andra kontrollen, i stället för max 8 grader. Att kylvaror förvaras för varmt ökar risken för bakterietillväxt. Allt åtgärdat vid kontroll den 1 juli 2022.

Förskolan Stubbar & kottar, Munkfors

Kontroll den 6 april 2022. Slitet köksgolv med silvertejp där plastmattan släppt vid skarvar. Slitna kanter på köksbänkar och köksluckor som försvårade rengöring. En köksrenovering var planerad. Ny kontroll den 3 februari 2023. Köket hade nytt golv men köksluckorna behövde renoveras. Repiga skärbrädor med risk för kontaminering. Förskolan meddelade den 9 februari att nya skärbrädor köpts. Följs upp vid nästa ordinarie kontroll.

Munkfors steakhouse & pizzeria

Kontroll den 1 februari 2022. Sliten bänkskiva där pizza förbereddes som behövde bytas ut. Handfat saknade tvål. Intorkad smuts på kylhandtag. Kebab som stod framme höll för låg temperatur och skinka och kyckling i kyl för hög temperatur. Allt utom bänkskivan var åtgärdat vid kontroll den 10 februari 2022. Föreläggande efter ny kontroll den 21 september 2022 att se till att skärbrädor och bänkkylar är rena, att bänkskivor är hela, att kökets handtvättställ fungerar, att livsmedel förvaras i utrymmen utan musspillning som upptäckts, och att mat kyls ner på ett säkert sätt med rutiner som följs. Allt åtgärdat vid uppföljning den 27 september 2022.

Mäster Falling, Munkfors

Föreläggande efter kontroll den 31 maj 2022 att rengöra kökskakel, golv i kylrum, ytor där mat hanteras samt utrustning, då knivar, slipstål, stekspadar och kärl var smutsiga. Åtgärdat vid kontroll den 16 juni 2022. Ny kontroll den 21 september 2022. I förrådsrum var hyllplan slitna och trasiga på kanterna. Matrester och smuts på golv i kylrum, under diskbänk, i beredningsrum och förrådsrum. Mögel och smuts på väggar och tak i kylrum. Rengöringsbristerna var åtgärdade den 27 september. Planen var att täta kylrummet och sänka dess tak för att få bukt med kondens som orsakat möglet. Uppföljning sker vid nästa planerade kontroll inom kort.

Källa: Miljö- och byggförvaltningen i Forshaga

Så anmäler du matsnusk till Munkfors kommun

• Sköts av Forshaga kommun: 054-17 20 00 eller mbn@forshaga.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i KarlstadLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Forshaga

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerGamla BruketMatMat och dryckMunkforsMunkfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare