Hoppa till huvudinnehållet

Efter mardrömsvintern – här höjs hyran dubbelt: ”Det är bistert”

Publicerad:
Stiftelsen Björkåsen har köpt fastigheter till överpris samtidigt som hyreslägenheterna förfaller. Så säger hyresgästerna.
Stiftelsen Björkåsen har köpt fastigheter till överpris samtidigt som hyreslägenheterna förfaller. Så säger hyresgästerna. Foto: Helena Karlsson

Först höjdes hyran med 4,2 procent.

Några månader senare höjs den igen.

Efter mardrömsvintern med rekordhöga elpriser får hyresgästerna hos stiftelsen Björkåsen inte bara en utan två hyressmällar.

– Bistert, säger Lars Monfelt, en av de boende.

I mars publicerade NWT en lista över hyreshöjningar i Värmlands län i år, med uppgifter från tidningen Hem och hyra.

I den stod det att Storfors allmännyttiga hyresvärd stiftelsen Björkåsen höjer hyrorna med i snitt 3,7 procent. För lägenheter med varmhyra var höjningen högre (4,2 eller 4,0 procent) och för dem med kallhyra var den lägre (2,0 procent).

Men höjningen stannar inte där. Hyresvärdens förhandling med Hyresgästföreningen landade i att dela upp höjningen i två etapper – så den 1 juli skruvas hyran upp ytterligare.

Det är uppgifter Björkåsen publicerat på sin webbsida.

Så mycket höjs hyran

Lägenhet med varmhyra inklusive hushållsel

1 februari: 4,2 procent

1 juli: 1,7 procent

Lägenhet med varmhyra exklusive hushållsel

1 februari: 4,0 procent

1 juli: 1,5 procent

Lägenhet med kallhyra

1 februari: 2,0 procent

1 juli: 2,0 procent

Det innebär att Björkåsens höjningar är bland de högsta i länet i år. I listan som publicerats tidigare toppade Filipstadsbostäder med 5,0 procent.

Stiftelsen hade ett ingångsyrkande på sju procent. Hyresgästföreningens förhandlingsledare Emelie Lindström är nöjd med att det landade lägre:

– Sen hade man väl alltid önskat att det blev lite lägre i alla fall, men det har varit ett extremt år för alla.

Emelie Lindström, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen region mitt.
Emelie Lindström, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen region mitt. Foto: Privat

Varför landar Björkåsen högre än andra?

– Alla har haft höga kostnadsökningar, sen har olika bolag haft olika förutsättningar att möta dem. Förutsättningarna att möta kostnadsökningarna har kanske sett lite sämre ut hos stiftelsen.

Bristande underhåll

NWT har tidigare skrivit om att Björkåsen ligger efter med underhållet av sina lägenheter. Tidigare har Hyresgästföreningen fått igenom krav på att en del av hyreshöjningen ska öronmärkas för underhåll, men det arbetet har ännu inte följts upp.

– Jag vet att det har varit en diskussion om underhåll i flera år.

Lars Monfelt, som bor i en lägenhet på Gjutåsen i utkanten av centrala Storfors, förstår inte varför just Björkåsen behöver höja hyrorna mer än andra.

– Det är klart att det är bistert. Och då börjar man fundera på vad som skiljer vår hyresvärds utgifter från andra, säger Lars Monfelt.

Lars Monfelt tycker att det drar kallt bakom köksskåpen, men annars trivs han i lägenheten på Gjutåsen. Hyreshöjningen kallar han ”bister”.
Lars Monfelt tycker att det drar kallt bakom köksskåpen, men annars trivs han i lägenheten på Gjutåsen. Hyreshöjningen kallar han ”bister”. Foto: Helena Karlsson

Han uppger att flera grannar klagar på standarden i lägenheterna. Men han tycker inte att bristfälligt underhåll är ett argument för att höja hyrorna.

– I så fall skulle vi ha tillbaka hyrespengar i stället, för vi har betalat hyra med tanke på deras kostnader för underhåll.

Renoverar

NWT har sökt Björkåsens vd Jerry Johansson som på grund av sjukdom inte är tillgänglig för en intervju.

Nytillträdde styrelseordföranden Mikael Lind (C) ber om att få återkomma med svar om hyreshöjningarna.

Underhåll av lägenheter pågår, säger han:

– Det kommer bli bättre. Vi har köpt värmepumpar som ska sättas in och sen håller vi successivt på att renovera lägenheter. De som blivit renoverade har blivit uthyrda direkt.

Mikael Lind är ny ordförande i stiftelsen Björkåsen.
Mikael Lind är ny ordförande i stiftelsen Björkåsen. Foto: Jonas Andersson

Även Hagforshem och Munkforsbostäder höjer hyran två gånger under året. Från och med den 1 januari med 3,5 procent och från och med den 1 juli med 1,75 respektive 1,5 procent.

Läs även:

Så mycket höjs hyrorna i din kommun – Filipstadsbostäder höjer mest

Artikeltaggar

BjörkåsenBostad och byggenFastigheterHyresgästföreningenLägenheterStiftelserStorforsVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.