Deckarduon Mohlin-Nyström är tillbaka och den här gången är det i ett villaområde i Grums som en mordgåta har sitt epicentrum.
Men också i centrala Karlstad ser de till att det blir dramatik. Här tar deras purfärska spänningsroman en högst oväntad vändning.
– Läsarna är aldrig säkra när de läser oss! säger Peter Nyström.
Det känns nästan kymigt att stå på tingsrättens trappa, vårsolen och de glatt stimmande cafégästerna till trots.
Så kan det gå när man har en scen ur en kriminalroman färsk i sinnet. Författarna Peter Mohlin och Peter Nyström är de som skapat dramatiken och de är vana att berättelserna sätter spår i geografin och sinnet – också hos dem själva.
– Det känns som att vi har varit här skitmycket, fast vi inte har det, säger Peter Nyström.
– Och ännu mer när vi kör förbi Ålvikshöjden och tittar upp mot slalombacken och granarna där. Vi har ju spenderat två år däruppe, säger Peter Mohlin.
”Varför inte Grums?”
Ålvikshöjden ligger i Grums och det är där det mesta händer i nya boken Den tysta fågeln.
– Vi behövde en bruksort. Att det just blev Grums... varför inte? Vi gillar Grums! säger Peter Nyström.
– Vi vill vara i Värmland och vi tycker det är kul att förankra historierna med landmärken. Så är det med bruket, alla har kört förbi det på E18, alla har en relation till Gruvön, säger Peter Mohlin.
Dödade slalombacken
Men bostadsområdet Ålvikshöjden där huvudpersonerna bor, det får den som vill deckarturista i Grums leta förgäves efter.
Det hittade de helt sonika på, när de letat sig upp till slalombacken.
– Här är ju fint! Här skulle man ju vilja bo, beskriver Peter Nyström tanken som uppstod där.
– Så då dödade vi den backen.
I boken avstyrdes slalomsatsningen av politiska skäl (”Om överklassen vill bryta benen av sig kan de göra det i Sälen” tycker ortens starke man) och istället drogs planerna upp för ett stort bostadsområde med 80 villor. Fast det blev bara 16.
”Vi vill stretcha saker”
Boken inleds med att ett fiskgjusebo ramlar ner och att en benbit hittas i redet, ett ben som visar sig vara ett nyckelben från en människa. Kan det komma från en av tvillingarna som försvann i området för 30 år sedan? Snart är både spekulationerna bland ortsborna och en växande polisutredning igång.
I mitten av dramat står deras tilltufsade polishjälte John Adderley, men också en lång rad personer i Grums vars liv snart vänds upp och ner.
– Vi vill stretcha saker. Ett stort sound vill vi ha. Ett ben i en fågelbo, det är ju en väldigt skruvad idé och så ska det gifta sig med väldigt lågmälda, psykologiska aspekter. Här är en man och en kvinna och han är orolig för att hon inte älskar honom lika mycket som han älskar henne - en oerhört lågmäld generell psykologi, säger Peter Mohlin.
– Det handlar ju om kärlek och svartsjuka, hämnd och avundsjuka, familjerelationer, säger Peter Nyström.
– Vi vill prata om saker som många människor identifierar sig med. Vi är intresserade av eviga frågeställningar. Det handlar inte om gängbrottslighet, samhällets förfall i Stockholms förorter och hur landet förändras på det sättet, säger Peter Mohlin.
– När vi zoomar in med ett slags låtsasdrönare i huvudet, bruket, sjön därborta, granarna och ner på 16 hus... varav ett har ett fyrtorn... Det blir ett stort sound! säger Peter Mohlin nöjt.
Komplicerade byggen
Och nog är det på flera sätt en stor berättelse de gjort; boken är tjock, har ett brett persongalleri och många vändningar i dramatiken.
– Våra intriger är komplicerade. Våra byggen är svåra egentligen, det är ingen enkel arkitektur och efter alla tre böckerna har framför allt jag sagt att nästa bok måste vi vara rakare, men vi tror också att det är det här som många tycker om med våra böcker. Det är mycket twist and turns, som är ganska komplexa, och antalet händelser och vändningar är fler än i många andra böcker i samma genre. Det är ett slags kvalitet som vi inte tummar på, säger Peter Mohlin.
– Läsarna är aldrig säkra när de läser oss! säger Peter Nyström.
Rolig – och bökig
Två år tog det från bok två till bok tre.
– Den har varit både väldigt rolig att skriva och i perioder lite bökig, säger Peter Nyström.
– Vi ville tillbaka till tonen från den första boken. Den andra var mer thrilleraktig, nu ville vi ha ett mer episkt sound igen. Då har vi balanserat mycket kring hur vi ska få tempo i berättelsen och samtidigt hinna med personbeskrivningarna, säger Peter Mohlin.
Vi tycker ofta samma och när vi inte tycker samma, så pratar vi om det. Vi har vår skav-regel. Skaver det för en, så skaver det för båda.
De avslöjar att de gjorde en rejäl omarbetning av sitt manus.
– Vi tyckte att vi blivit lite för softa i drivet, så de sista månaderna innan deadline har handlat om att sätta in lite mer thrillerelement igen och få mer fart i berättelsen, men det är en balansgång. Nu tror vi att vi hamnat rätt! säger Peter Nyström.
– Vi är väldigt nöjda och nu får man verkligen känslan att vi vill fortsätta, säger Peter Mohlin.
Otaliga sätt ha ihjäl folk
De har redan börjat prata om bok nummer fyra. Läsarna ska inte behöva vänta två år på den.
– Vi är väldigt sugna, säger Peter Mohlin.
Nya idéer fortsätter att bubbla upp, berättar de.
Men hur många sätt finns det egentligen att ha ihjäl folk?
– Oj, det är nog ett otal, säger Peter Nyström.
– Men kanske kan landmärkena ta slut. På hur många ställen kan man placera... börjar Peter Mohlin.
– Fast det handlar ju snarare om varför folk dör än hur de dör, varför har man ihjäl folk, säger Peter Nyström.
Skav-regel gäller
De låter redo att börja spinna nya spänningstrådar direkt. Det är en uppenbart dynamisk duo.
– Vi tycker ofta samma och när vi inte tycker samma, så pratar vi om det. Vi har vår skav-regel. Skaver det för en, så skaver det för båda. Tycker Mohlin att något inte känns riktigt bra, så ser vi det som ett gemensamt problem och tar det en vända till, även om jag tycker att det funkar , säger Peter Nyström.
– Och kommer ofta fram till en tredje lösning som blir den bästa, säger Peter Mohlin.
Till sist: hur går det med drömmarna om att få se böckerna bli film eller tv?
– Det finns ett intresse från produktionsbolag så det är lite på rulle, men det är inget klart och inget vi vet. Det görs ansträngningar i den riktningen, men det är inte så enkelt, säger Peter Nyström.
– Vi har bestämt oss för att inte lägga så mycket tanke på det, utan det får bara hända i så fall, säger Peter Mohlin.
– Det är verkligen en dröm och vi hoppas att det ska bli så, säger Peter Nyström.