Hoppa till huvudinnehållet

Affärsman utan pokeransikte

Publicerad:
Michael Treschow var ung kemiingenjör när han skickades utomlands för att prova sina vingar inom business. Han visade sig ha talang.
Michael Treschow var ung kemiingenjör när han skickades utomlands för att prova sina vingar inom business. Han visade sig ha talang. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det viktiga är att förklara målet, inte att detaljstyra medarbetarnas väg dit. Det menar företagsledaren Michael Treschow som har lärt sig att det ibland är bäst att hålla tyst.

Michael Treschow har suttit i ledningen för storföretag som Electrolux och Ericsson, och även varit ordförande i Svenskt Näringsliv. När han ser tillbaka och uppmanas att nämna något han är särskilt stolt över kommer han att tänka på en bilderbok.

–  Det var under min tid som vd på Atlas Copco. Jag var med och tog fram en bok om företaget för internt bruk, ungefär: ”Så här gör vi i Atlas Copco”. Vi utformade den som en barnbok med mera bilder än text eftersom vi hade många olika nationaliteter i personalen.

En tecknare på företaget skapade bilderna och Michael Treschow bidrog till idéinnehållet. Det här var på 1990-talet och han berättar att boken används än i dag i omarbetat skick.

Alfons Åberg

Numera har han ett annat bokligt engagemang. När han gifte sig med hustrun Lena blev han svåger till Alfons Åberg-författaren Gunilla Bergström som gick bort 2021. Sedan flera år är Michael Treschow styrelseordförande i företaget som förvaltar rättigheterna till barnboksfiguren.

–  När Gunilla blev äldre gav hon företaget till sin son och systerdotter. Men hon tyckte att det behövdes någon mer och tittade strängt på mig. Så jag köpte in mig där. Det är roligt att få göra saker jag aldrig har gjort förut. Lett storföretag har jag gjort så det räcker.

Har du någon personlig relation till Alfons Åberg?

–  När mina egna barn var små bodde vi mycket utomlands, så jag har upptäckt Alfons på senare år i och med barnbarnen. Han är mänsklig, rättrådig och, ja en vanlig unge som många nog känner igen sig i.

Michael Treschow själv växte upp på den skånska landsbygden och föräldrarna var så långt ifrån ”curlingföräldrar” man kan tänka sig. Ville man något fick man som barn fixa det själv.

–  Jag och min lillebror ville börja spela tennis. Jättebra, tyckte mamma och pappa, gör det. Sedan fick vi ta reda på allt, cykla och köpa utrustning och kontakta tennisklubben. Så där var det med allting. Det var på gott och ont, kanske mest gott. Man lärde sig tidigt att lösa saker, det gav en trygghet.

”Jag har haft tur och varit på rätt plats vid rätt tillfälle”, säger Michael Treschow, i dag bland annat hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
”Jag har haft tur och varit på rätt plats vid rätt tillfälle”, säger Michael Treschow, i dag bland annat hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

Var det där ditt självförtroende grundades?

–  Det kan vara så. Och den lyckosamma affären i mitt första jobb.

När han som ung kemiingenjör kom till verktygstillverkaren Bahco i Enköping upptäckte ledningen snart att han var bättre på affärer än kemi och beslöt att skicka honom till Frankrike på ett ansvarsfyllt uppdrag. Efter två veckors intensivkurs i franska for han iväg och lyckades snart ta hem en stor affär med landets elverk.

Jag har haft tur och varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Och jag har väl lyckats med en del också. Men lyckas gör man inte själv, utan man är alltid beroende av andra.
Michael Treschow

Ryktet om den unge Treschow spreds och snart rekryterades han till Wallenbergsfären i vars bolag han har haft flera topposter under årens lopp.

–  Jag har haft tur och varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Och jag har väl lyckats med en del också. Men lyckas gör man inte själv, utan man är alltid beroende av andra.

Har du förändrats som ledare med åren?

–  Jag har lärt mig förstå människor bättre. Man utnyttjar människors potential bäst om man inte instruerar i detalj hur de ska göra. Förklara målet men låt medarbetaren välja väg. Ibland måste man hålla käften och ha tillit till människor.

Är det en utmaning för dig?

–  Ja. Man skickar ändå signaler, med kroppsspråk och så. Pokerfejs är inte min starka sida.

Fakta

Michael Treschow

Fyller: 80 år den 22 april.

Gör: Företagare.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustrun Lena, professor vid Chalmers, samt barn och barnbarn.

Om att fylla 80: ”Det var höga siffror redan vid 70. Nu är de ännu högre. Men jag har förlikat mig så det är ingen större dramatik.”

Så firar han födelsedagen: På familjegården i Halland med hela den stora familjen.

På fritiden: Han älskar att cykla. Spelar golf, är ute i skog och mark, umgås med barn och barnbarn.

Om förnamnet: Michael uttalas på engelskt vis.

Ur karriären: Vd i Atlas Copco 1991–1998. Vd i Electrolux 1998–2002. Styrelseordförande i Ericsson 2002–2011. Ordförande i Svenskt Näringsliv 2004–2007. Suttit 18 år i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som årligen delar ut över två miljarder kronor till forskning vid svenska universitet.

Michael Treschow är fortfarande aktiv företagare, inte bara i Alfons Åbergbolaget. Han sitter i styrelserna för andra företag med familjeanknytning och har också engagerat sig i det så kallade Tillväxtinitiativet.

Där har han satsat pengar i en stiftelse som ska skapa jobb i de kommuner som är med i samarbetet. Efter en lyckosam satsning i Botkyrka går man nu vidare i Nyköping och utlovar tusen nya jobb i kommunen inom fem år.

–  Småföretag har ofta inte tid att växa, de har för mycket att göra. Så vi hjälper till med affärsutveckling. Kommunen betalar och vi gör jobbet.

Hur länge tänker Michael Treschow hålla på? Han blir ändå 80 nu. Han skrattar till när frågan kommer.

–  Tills ingen vill ha mig längre. Eller när jag inte orkar. Men jag behöver den här stimulansen. Och det är så himla kul att bygga företagsamhet. Att se människor lyckas.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

Atlas CopcoBahcoEkonomiElectroluxEnköpingEricssonFamiljFödelsedagarFrankrikeMichael TreschowStiftelserStockholmStyrelserSvenskt Näringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.