Hoppa till huvudinnehållet

Skidanläggningen Valfjället gör vinst – för första gången sedan 2006

Publicerad:
Valfjället mellan Charlottenberg och Åmotfors ägs av Eda kommun.
Valfjället mellan Charlottenberg och Åmotfors ägs av Eda kommun. Foto: Arkiv

Den kommunägda skidanläggningen har gått med förlust sedan 2006.

Men nu gör Valfjället en vinst – med 80 000 kronor.

– Allt över en krona är bra när vi bara har vinter tre månader om året, säger ordföranden Bertil Börjeson.

Valfjället skicenter utanför Charlottenberg ägs av Eda kommun, som under många år fått pumpa in pengar i den förlusttyngda, skattefinansierade anläggningen som gick med vinst senast 2006.

I årsredovisningarna återkommer formuleringar om problem med mildväder och snöfattiga vintrar. Sedan kom pandemin och förvärrade situationen.

Men när 2022 nu summeras står det klart att Valfjället gick med vinst – med 80 000 kronor.

– Det känns bra. Allt över en krona är bra i en sån här anläggning när vi bara har vinter tre månader om året. Geografin gör ju att det inte blir längre vintrar, säger Bertil Börjeson, ordförande i Valfjället skicenter AB.

Bertil Börjeson är ordförande i Valfjället skicenter AB, som ägs av Eda kommun.
Bertil Börjeson är ordförande i Valfjället skicenter AB, som ägs av Eda kommun. Foto: Joachim Lagercrantz

Har lockat norrmän

Han förklarar plusresultatet med den kalla vintern som lockade besökare, bland annat norrmän. Bolaget slapp också de värsta elpriserna då ena delen av deras elavtal sedan tidigare var bundet till årsskiftet.

– Det var även bra beläggning i våra villavagnar under första halvåret 2022.

Valfjället har tolv nedfarter och öppnade på juldagen innan säsongen slutade på annandag påsk. Totalt såldes 9 825 liftkort, varav 3 900 endagarskort, från augusti i fjol till april som gett 3,9 miljoner kronor. Den totala omsättningen blev 4,2 miljoner, nästan i höjd med 2018.

Ett stort engagemang finns hos Valfjällets slalomklubb, som bildades 1972 när första liften invigdes. Under säsongen kom även en skidklubb från Göteborg och Skåne hit för några helgträningar.

– Vi börjar komma tillbaka mot hur det var innan pandemin, säger Bertil Börjeson.

Valfjällets villavagnar. Arkivbild.
Valfjällets villavagnar. Arkivbild. Foto: Helena Ingman

Ska bygga höghöjdsbana på Valfjället

Samtidigt vill Valfjället locka besökare på sommaren och byggde i fjol en padelanläggning för 2,3 miljoner kronor, finansierad av Arvsfonden och sponsorer. Även en föreningslokal har byggts och i sommar skapas ett utegym.

Till nästa sommar planeras en bana för downhillcykling. Likaså en hinderbana uppe i träden – ett projekt som genom ett kommunalt borgensåtagande ordnas med lån på två miljoner.

Utöver ordförandeskapet för Valfjället är Bertil Börjeson ordförande i kommunala bostadsbolaget Eda Bostads AB samt ordförande i socialnämnden för lokala partiet Hela Edas lista.

Hur ser du på att anläggningen har gått med miljonförluster genom åren när kommunen haft stora underskott, fått höja skatten till 33,95 procent och kämpar med pengar för skola, vård och omsorg?

– Det är inte bra och vi vidtar åtgärder för att få ett plusresultat. Men jag ser också de positiva effekterna för friskvården. Man kan fråga sig: Ska kommunen ha fritidsanläggningar? Jag är generellt positiv till alla typer av fritidsanläggningar. Alla skolor har fri tillgång hit och kommer för att åka skidor och vi har många lokala besökare, som mår bra av att vara ute. Det värdesätter vi starkt, säger han.

– Sedan har vi en bolagsordning och ett ägardirektiv där vi ska gå med vinst och det jobbar vi med varje dag. Vi har styrt verksamheten för att minska underskottet och var på väg 2018 innan pandemin kom och sköt ner oss fullständigt. Historien kan vi inte ändra på men vi styr mot ett positivt resultat.

Kan det bli en vinst även 2023?

– Vi har lagt en budget på plus minus noll. Men vi är utsatta för lönehöjningar, inflation och osäkra energikostnader.

Valfjället i siffror

• Senast Valfjället skicenter AB gick med vinst var 2006. Vinsten på 526 000 justerades ner till 26 000 då ett kommunbidrag på 500 000 bokförts som en intäkt 2006, rapporterade NWT den 23 mars 2007. Mellan 2007 och 2013 blev förlusten 4,6 miljoner kronor. Underskotten fortsatte med 3 miljoner 2014, 3,6 miljoner 2015, 3,2 miljoner 2016, 2,6 miljoner 2017, 619 000 kronor 2018, 1 miljon 2019, 3 miljoner 2020 och 1,5 miljoner 2021. 2022 gjorde bolaget en vinst på 80 000 kronor.

• Kommunen har fått skjuta till pengar men Socialdemokraterna har tidigare velat införliva Valfjället i den vanliga kommunala förvaltningen för att lättare styra ekonomin, i stället för att drivas som eget bolag. Kommunledningen menar dock att det blir snabbare beslut och lättare att fokusera på en enda fråga, som driften av Valfjället, i ett bolag.

• I skidorganisationen SLAO:s utredning i fjol bedömdes Valfjället ha goda förutsättningar som skidanläggning utifrån antal liftar, nedfarter, fallhöjd och närheten till svenska och norska tätorter men man konstaterade också att det behövs mycket kunskap och engagemang och att besökarna minskat under senare år. I vilken mån man satsar och vilka resurser man avsätter påverkar också driften, tillade utredningen, och skrev att en högre omsättning ”motiverar sannolikt att verksamheten bedrivs som bolag (som den gör i dag), alternativt att kommunen arrenderar ut eller säljer till en kommersiell aktör”.

Läs mer:

Valfjällets nästa satsning blir en höghöjdsbanaEda kommun uppmanar invånarna att spara el – men satsar själva på konstsnö

Artikeltaggar

ÅmotforsBertil BörjesonCharlottenbergEdaEda kommunEda kommunFriluftslivFritid och livsstilKölaPolitikSkidorValfjälletValfjälletValfjällets SLK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.