Den styrande koalitionen i Region Värmland satsar 30 miljoner på vårdcentralerna från nästa år.
En riktad satsning går till vårdcentraler långt från sjukhusen.
Men vissa vårdcentraler kan få mindre pengar.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet berättade om förslaget på fredagen.
Elva miljoner av pengarna går till att fördubbla ersättningen till vårdcentraler i mindre orter.
– Den här satsningen går till vårdcentraler som inte har närhet till sjukhus och som behöver förstärkas, säger Parvane Assadbegli (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det handlar om den så kallade geografiersättningen till tolv vårdcentraler som fördubblas från 11 till 22 miljoner nästa år.
Pengar för psykisk hälsa
Utöver det får alla 30 vårdcentraler dela på tio miljoner, som fördelas utifrån ålder och kön på de listade patienterna, och nio miljoner till en satsning på psykisk hälsa i form av utbildning och anställning av psykologer och vårdsamordnare.
Satsningen motsvarar tre procent av budgeten till vårdcentralerna och gäller lika oavsett om vårdcentralerna drivs i privat eller offentlig regi.
– Vi har alla tre gått till val på att vårdcentralerna ska få en större del av budget, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Pengarna till satsningen kan i liten mån hämtas från skatteintäkter som bedöms öka något, men främst från en resultatutjämningsreserv som innehöll 840 miljoner inför det här året.
Men det kan också bli så att vissa vårdcentraler får mindre pengar. Det beror på att beräkningsgrunderna för hur pengar fördelas till vårdcentralerna görs om och en parameter som mäter vårdtyngd tas bort, eftersom den i vissa fall lett till svårförklarade skillnader, enligt Jens Östergren (C), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hur mycket mindre pengar kan vårdcentralerna få?
– Jag törs inte svara på det i nuläget, eftersom vi inte har gjort hela beräkningen. Det beror på hur många patienter man har och vilken budget man har från början. Men vårdcentralerna på landsbygd har vi sett till att stärka extra, säger Daniel Schützer.
Han säger att totalt får vårdcentralerna mer pengar att röra sig med och tror att tillskottet på sikt gynnar ekonomin.
– Jag tror att vi kommer få en effektivare vård om människor kan få hjälp tidigt och nära i stället för att komma högre upp i vårdhierarkin.
När syns det ekonomiska resultatet av satsningen, tror du?
– Det är nog jättesvårt, för det är så otroligt många andra parametrar som också påverkar.
Tuff ekonomi
Hälso- och sjukvårdens ekonomi är tuff. I fjol gick vården 235 miljoner kronor back.
I februari i år var underskottet 108 miljoner, enligt en rapport till hälso- och sjukvårdsnämnden i tisdags. Framför allt är det personalkostnaderna som blivit dyrare än budgeterat, främst på grund av höjda sociala avgifter och övertid. Regionen bedömer att bland annat svårigheten att hitta läkare till öppenvården kommer att höja kostnaderna ytterligare.
Prognosen visar på ett underskott på 717 miljoner för hela året.
De tre styrande partierna, S, V och C, har majoritet i regionfullmäktige, vilket innebär att satsningen högst sannolikt blir verklighet.
De vårdcentralerna i glesbygd får extra pengar
Följande tolv vårdcentraler får del av de elva miljonerna i fördubblad geografiersättning: Svea vårdcentral i Säffle, vårdcentralerna i Töcksfors, Eda, Likenäs, Storfors, Munkfors, Årjäng, Sunne, Molkom, Filipstad, Hagfors Ekshärad, Säffle Nysäter.