Hoppa till huvudinnehållet

S satsar 100 miljoner på rött

Publicerad:
Kommunstyret spelar högt med medborgarnas pengar.
Kommunstyret spelar högt med medborgarnas pengar. Foto: Sören Andersson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Kommunstyrelsens ordförande i Karlstad Linda Larsson (S) ämnar lösa de kommunala nämndernas underskott genom ett stort vinstuttag ur de kommunalt ägda bolagen. Förhoppningen är att detta skall bära verksamheten tills konjunkturen vänder, vilket styret hoppas händer under 2025. Detta är att spela roulette med någon annans pengar – nämligen dina.

Man plockar ut så mycket som det är möjligt ur bolagen, cirka 100 miljoner kronor, och denna beräkning baseras på att det rödgröna kommunstyret bestämt sig för att hoppas på att de inte särskilt träffsäkra konjunkturprognoserna just den här gången kommer att slå in. Det är ett stort risktagande med pengar som annars skulle ha gått till den verksamhet de kommunalt ägda bolagen normalt bedriver. Vilka konsekvenser detta kommer få för deras löpande verksamhet återstår att se.

Noterbart är att vinsterna i dessa bolag, där huvudparten finns inom energisektorn, inte beslås med den misstro som normalt finns mot vinster i verksamhet som tillhandahåller basal infrastruktur till och ökar medborgarnas livskvalitet. Energitillgång med vilket huvudmannaskap den än må inneha skulle med lite god vilja kunna betraktas som en del av, eller i alla fall en förutsättning för, den svenska välfärden. Vinster där är som bekant något fult. Men tydligen inte den här gången.

Vinsterna har möjliggjorts av en oansvarig energipolitik signerad den dynamiska duon Löfven/Andersson understödda av jokrarna i Miljöpartiet. Det har resulterat i att Karlstads skattebetalare får betala trippelt för, med Linda Larssons egna ord ”att det grundläggande fungerar för Karlstadsborna”.

Först drabbas Karlstadsborna av rödgrön energipolitik som gör att priserna på el rusar i höjden. Dessa priser orsakar i sin tur en inflationsdriven prisökning på i stort sett allt som behöver införskaffas för att vardagen skall gå runt. Slutligen minskas möjligheterna för de kommunala bolagen att investera för framtiden med cirka 100 miljoner som går åt till att lappa och laga ekonomiska sprickor i den kommunala verksamheten. Först då börjar kommunstyret att titta på hur man skall kunna effektivisera, prioritera och investera för att säkerställa det man själv säger är det allra viktigaste: skolan, vården och omsorgen.

Synd att dessa tankar endast kommer fram som motivering när det S-ledda styret vill bända upp öppningen på plånboken lite extra. Att prioritera det viktigaste och använda de tillgängliga resurserna, det vill säga Karlstadsbornas skattepengar, på ett klokt sätt borde vara normen.

Men Larssons intervju med NWT visar något annat. Nu presenteras noggrannhet med budgeten och prioritering av kärnverksamheten som något snudd på unikt. Det skulle kunna vara skrattretande men ser man tillbaka på hur Socialdemokraterna agerat tidigare inser man att försiktighet med skattemedel faktiskt är unikt. Skrattet fastnar därmed i halsen.

Artikeltaggar

BudgetarElEnergiKarlstads kommunKommunstyrelsenKonjunkturLedareLinda LarssonMagdalena AnderssonMiljöpartietOmsorgSocialdemokraternaStefan LöfvenVård