Hoppa till huvudinnehållet

Politiker vill se en kommunal konsthall i Karlstad

Publicerad:
Karlstad har ingen kommunal konsthall. Det är en brist, tycker fyra kommunpolitiker.  Bilden är från Karlskoga konsthall.
Karlstad har ingen kommunal konsthall. Det är en brist, tycker fyra kommunpolitiker. Bilden är från Karlskoga konsthall. Foto: Helena Lundberg

Karlstad borde ha en kommunal konsthall. Det tycker fyra vänsterpartister och föreslår i en motion till Karlstads kommunfullmäktige att förutsättningarna för en sådan konstscen ska utredas.

Karlstad har Lerins Sandgrund, Värmlands museum och ett kluster av privata gallerier – men ingen kommunal konsthall. En sådan skulle ge Karlstad ett rikare kulturliv, anser Parvane Assadbegli, Björn Molin, Siri Hasting och Karl Sandström.

”Till skillnad mot många andra kommuner i Karlstads storlek står den samtida internationella och nationella bild- och formkonsten utan scen. De privata gallerierna har små lokaler och är kommersiella verksamheter, vilket begränsar möjligheten att visa uttryck som rör sig i gränsland och/eller är mer konceptuellt”, skriver de i sin motion.

Parvane Assadbegli (V) är en av politikerna som skrivit motionen om en konsthall i Karlstad.
Parvane Assadbegli (V) är en av politikerna som skrivit motionen om en konsthall i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson

De vill att kommunstyrelsen ska låta utreda förutsättningarna för en kommunal konsthall och påminner i motionen om kraften som konsten har.

”Aktuell samtidskonst väcker frågor och ger svar. Den berikar oss med inspiration och den ger oss nya perspektiv på världen vi lever i. Konsten tar på sig uppdrag som tänjer gränser och öppnar våra sinnen för ifrågasättande och kritik och blir därför central för vår demokrati”, skriver de.

Både Picasso och Lerin har visats här – nu firar Arvika konsthall 50 år"Topplocket gick i morse” – konstnären slår tillbaka mot hårda kritikenNya tag efter tårarna på Gamla kraftstationen: "Är sargade – men öppna ska vi”

Artikeltaggar

Björn MolinGallerierKarlstadKommunfullmäktigeKommunpolitikKommunstyrelsenKonstNöje/KulturNyheterParvane AssadbegliSandgrundSandgrundVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.