Hoppa till huvudinnehållet

Måns Zelmerlöw i Karlstad: ”Mitt självförtroende sa att det inte skulle hålla”

Publicerad:
Måns Zelmerlöw kommer till Karlstad för att skrika in våren. ”Är det någon vår som vi behöver skrika ut vår frustration och skrika in oss i nästa kapitel är det i år.”
Måns Zelmerlöw kommer till Karlstad för att skrika in våren. ”Är det någon vår som vi behöver skrika ut vår frustration och skrika in oss i nästa kapitel är det i år.” Foto: Magnus Ragnvid

Nu kommer Måns Zelmerlöw till Karlstad för att skrika in våren.

Han vill följa i sina fäders fotspår och bli pilot och har under hela sin karriär brottats med dåligt självförtroende.

NWT pratar med en av landets mest folkkära profiler om hans inre Ronja Rövardotter och vikten av att pinka in ett brett revir.

Han har vunnit Eurovision och programlett "Allsång på Skansen". Tillsammans med bland andra Pernilla Wahlgren sitter han i juryn för "Masked Singer" och nyligen släppte han den akustiska singeln "Andetag".

Måns Zelmerlöw är en underhållare – en estradör – snarare än "bara" en artist. Karriären målas med breda penseldrag, det är få sammanhang som lockar storpublik vare sig det är i rutan eller på en scen där han inte har figurerat.

Från körsången i Lund tog han vägen till berömmelse via en femte plats i "Idol" 2005 och en seger i "Let's Dance" året efter. Sedan följde musikaler och melodifestivaler varvat med framträdanden i otaliga tv-program. I dag är Måns Zelmerlöw en av landets mest folkkära profiler.

Men trots all framgång så vacklar självförtroendet. Anledningen till de breda penseldragen är rädslan för att det när som helst kan vara slut.

– Det tog lång tid för mig att fatta varför jag fick vara artist överhuvudtaget, börjar Måns Zelmerlöw.

När han får höra om det vackra vädret i Karlstad, ber han mig hålla kvar solen till lördag då han kommer. Han hoppas kunna spela årets första tennistimme utomhus under Värmlandsbesöket.

– Jag uppträdde på skolans revyer och liknande, men tyckte att alla andra sjöng bättre än mig. Det var inte något speciellt med just min röst. Det tyckte jag inte i början av min artistkarriär heller, det var först när jag började gigga och hittade mitt röstläge som jag insåg att jag har en ganska fyllig, luftig röst. Som sticker ut lite.

Måns Zelmerlöw i Atlantis Studion i Stockholm där han spelade in sin senaste singel ”Andetag” med den Karlstadsfödda producenten Peter Kvint.
Måns Zelmerlöw i Atlantis Studion i Stockholm där han spelade in sin senaste singel ”Andetag” med den Karlstadsfödda producenten Peter Kvint. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Han berättar om ett musikaliskt självförtroende som aldrig varit särskilt starkt.

– Det är först de senaste åren när jag tillsammans med mitt band har hittat vem jag är på scenen och vad det är som jag kan göra bra.

Oavsett framgångar på papperet är det känslan i kroppen som styr självförtroendet, det låter sig inte tuktas av logik.

– Eurovisionsegern gav mig en viss trygghet. Jag har alltid haft en rädsla för att min karriär kan ta slut lika snabbt som den startade. När jag vann där så kände jag att jag nog får vara kvar på scenen ett tag till.

Måns Zelmerlöw vinner Eurovision Song Contest i Wien 2015 och firar med Jonas Siljemark, vd på Warner Music (och Kristinehamnare) och Christer Björkman på hotellet efter vinsten.
Måns Zelmerlöw vinner Eurovision Song Contest i Wien 2015 och firar med Jonas Siljemark, vd på Warner Music (och Kristinehamnare) och Christer Björkman på hotellet efter vinsten. Foto: Jessica Gow/TT

Det var 2015 som han vann Eurovision med bidraget "Heroes".

– Men även efter segern kunde jag inte sätta fingret på varför jag skulle få stå kvar på scenen. Jag tyckte inte att jag var tillräckligt bra som artist. Men de här tankarna har jag jobbat på – jag har hittat mig själv, vem jag är och insett att jag kanske inte är en renodlad artist. Jag är snarare en entertainer.

Han pausar för att försäkra sig om att orden nått fram.

– Jag älskar att prata mellan låtar och underhålla en publik på många olika sätt.

Bredden i ditt yrkesutövande blir ju även ett sätt att täcka upp – skulle artistkarriären slockna kan du programleda. Är bredden sprungen ur rädsla?

– Så är det, vilket bra insikt. Alla förståsigpåare sa tidigt till mig att jag var tvungen att välja ett rakt spår, "vill du bli artist måste du bara vara artist". Men det funkade ju inte för mig eftersom mitt självförtroende sa att det inte skulle hålla. Så jag valde att pinka in mitt revir på massa olika ställen. Det har varit utvecklande för mig och gjort mig till den artist jag är idag.

Ser du någon skillnad mellan att programleda och vara artist eller är det samma sak?

– Det är roligare att vara artist. Jag älskar musik, det är ur det jag kommer. Det är enklare att ge energi genom musik än genom tal. Men jag kombinerar helst båda rollerna – som på turnén nu där jag kan köra en stand up-prata mellan två låtar. Det är i den här kontexten jag trivs allra bäst.

Självförtroendet har trots alla framgångar aldrig varit det bästa.
Självförtroendet har trots alla framgångar aldrig varit det bästa. Foto: Caisa Rasmussen / TT

”Aldrig långtråkigt för publiken”

Om karriären kan ge sken av att vara splittrad kan det samma sägas om hans output som artist. Det är en brokig samling låtar han släppt genom åren. På olika språk och stilar, egna låtar varvas med covers och låtskrivarsamarbeten.

– Det brokiga gör att det aldrig blir långtråkigt för publiken, inget låter riktigt som det andra. Vilket blir en styrka. Den röda tråden är min röst Nu när vi kör låtarna med mitt band The Agreement vävs allt ihop på ett sammanhållande sätt.

Du omfamnar kontrasterna?

– Ja! Det bildar en fin helhet.

Turnén är döpt till "Vårskrik", tar du fram din inre Ronja Rövardotter?

– Jajamen. Allt började med att jag såg en bild på mig själv där jag skrek. Det såg ut som ett vårskrik. Jag drabbades hårt av Astrid Lindgren och Ronjas vårskrik som ung och nu efter några tuffa år med pandemi och sedan krig och energikris och allt vad det är kändes det passande. Är det någon vår som vi behöver skrika ut vår frustration och skrika in oss i nästa kapitel är det i år. I mina ögon känns titeln hoppfull.

Även den nya singeln – "Andetag" har inspirerats av Ronja?

– Den skrev jag och bandet utifrån "Rövarvisan" som är med i filmen "Ronja Rövardotter". Det kanske inte var så smart, men jag tycker låten blev bra! Lyssnar du på outrot så är det "Rövarvisan" rakt av.

– På tal om självförtroende – jag har aldrig trott att jag hade något som låtskrivare. Men så insåg jag att vad som är en bra eller dålig text ligger helt hos mig själv. Gillar jag en text är det bra. För mig.

Den här osäkerheten – hur upplever du minuterna innan du kliver ut på en scen eller ska medverka i direktsändning?

– Det har blivit bättre de senaste åren. Jag är en blyg person privat, men i dag kan jag gå ut på scenen och bli någon annan. Någon som är vansinnigt trygg – trygg i att jag kan ta de flesta situationer, de flesta publiker. Jag vågar mer. Det är ett härligt adrenalinpåslag minuten innan jag går ut.

Som en blyg person – hur förhåller du dig till ett smeknamn som "Mums-mums"?

– Haha! Det fick jag för flera år sedan, från början var det Kristian Luuk som myntade det. Det är fortfarande fans som kommer fram med Mums-mums efter konserterna. Fast jag inte är särskilt förtjust i själva bakverket. Men det är sött ändå.

Det senaste uppdraget som programledare - Måns Zelmerlöw leder Idrottsgalan tidigare i år tillsammans med Pernilla Wiberg.
Det senaste uppdraget som programledare - Måns Zelmerlöw leder Idrottsgalan tidigare i år tillsammans med Pernilla Wiberg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur upplever du överlag att du får uppskattning för det du gör?

– Den största uppskattningen är att nu få åka runt på en första konserthusturné. Att det faktiskt finns folk som vill se mig och höra min musik. Det är den finaste uppskattningen jag har fått.

Ett kvitto du kan visa upp för självförtroendet?

– Ja eller hur. Jag har varit livrädd för en turné av den här storleken tidigare för jag har inte trott att det funnits en publik. Men nu finns det uppenbarligen det. Vilket jag är vansinnigt tacksam för.

Osäkerheten – det kanske är ett personlighetsdrag. Du kommer att känna samma sak om tio år oavsett framgång?

– Ja, kanske. Men det är väl ett sundhetstecken i så fall? Något som håller mig på tårna.

Konserten "Vårskrik" med Måns Zelmerlöw och The Agreement äger rum på Karlstad CCC den 22 april. I vinter kommer Zelmerlöv tillbaka för att tillsammans med komikern Per Andersson framföra humorshowen "Tomten och bocken rider igen" i Löfbergs Arena.

FAKTA: Duett med Dotter

Måns Zelmerlöw, 36, är född i Lund och bor sedan flera år i Surrey utanför London.

Familj: Fru Ciara samt de tre barnen Archie, Albert och Ossian.

Gör: Artist, låtskrivare och programledare. Entertainer.

Albumdebuterade som artist 2007 och släppte nyligen den senaste singeln "Andetag". Har gjort duetten "Walk with Me" (2019) med värmländska artisten Dotter.

Aktuell: Med konsertturnén "Vårskrik" på Karlstad CCC.

Lyssnar på:

– Jag är allätare. Just nu lyssnar jag på det gamla vanliga – John Mayer, Coldplay och Ed Sheeran. Lättsmält pop. Hela min ungdom var fylld av System of a Down, Korn och Linkin Park. Det dyker fortfarande upp i turnébussen ibland.

Läser:

– Till pilot! Min farfar var pilot och min pappa hade flygcertifikat så det är något jag alltid velat göra. Skönt att varva serietittandet på turnébussen med lite plugg. Drömmen är att jag – precis som Bruce Dickinson i Iron Maiden – ska kunna flyga runt mitt band under nästa sommarturné.

Artikeltaggar

Allsång på SkansenArtisterColdplayEurovision song contestIdolIdrottsgalanKändisarKarlstadKarlstad CCCKonserterLinkin ParkLöfbergs ArenaLundMåns ZelmerlöwMänskligtMasked Singer SverigeMelodifestivalen 2004MumsMusikNöje/KulturPernilla WahlgrenPopSkådespelareSystem of a DownTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.