Hoppa till huvudinnehållet

En musikalisk middagsdirigent

Publicerad:
Som familjens kock får artisten, och den tidigare restaurangägaren, Klasse Möllberg utlopp för sitt matintresse.
Som familjens kock får artisten, och den tidigare restaurangägaren, Klasse Möllberg utlopp för sitt matintresse. Foto: Janerik Henriksson/TT

Redan när Klasse Möllberg fick sin första publik att skratta som femåring, visste han: jag vill stå på en scen. Nu fyller han 75 och har underhållit med sång och musik i 57 av dem.

–  Det finns ingen anledning att sluta när man tycker att det är kul och orkar stå på scenen och släpa grejer. Och det är fantastiskt att man fortfarande kan underhålla folk. Det ger injektioner hela tiden, säger Klasse Möllberg.

Efter några långsamma pandemiår har bokningarna till företagsevent och privata tillställningar åter blivit täta, och redan nu börjar anbuden till årets Oktoberfester trilla in. På senare tid har Klasse Möllberg också börjat underhålla på konstnären Lena Linderholms konstresor för pensionärer.

–  Det är ju roligt alltså! Det är både jämnåriga och yngre pensionärer. Det är intressant att spela för folk som har växt upp med ungefär samma låtar, säger han.

Banarne

För dem som växte upp på 1970- och 1980-talen däremot, förknippas Klasse Möllberg främst med den storögt spontane apan Banarne och den listige busmakaren Hemliga Arne från hans och Lasse Åbergs musikaliska barnprogram ”Trazan och Banarne”. Precis som programmets spinoff-rockband Electric Banana Band, bjöd ”Trazan och Banarne” på musikalisk humor som funkat för flera generationer barn sedan dess.

–  Vi hade väldigt roligt och skrattade själva. Det var okonstlat för vi gjorde oss inte till. Man kan ju känna igen sig i de här figurerna. Vi låg på studsmattan och filosoferade och det var avspänt och lite crazy. Det fanns värme och glädje i det.

–  Och vi jobbade mycket med att få rätt sväng i låtarna, för om det svänger rycks folk med, fortsätter han.

Svänget har följt Klasse Möllberg ända sedan den tidiga uppväxten i Katrineholm. Familjen bodde i en tillbyggnad till läroverket där hans pappa var vaktmästare, och i aulan uppträdde ofta den tidens stora artister. Den lille Klasse brukade smyga in bakom scenen och titta på när artister som Alice Babs och Svend Asmussen uppträdde.

Klasse Möllberg upptäckte redan som femåring att han kunde roa en publik, och på den vägen är det.
Klasse Möllberg upptäckte redan som femåring att han kunde roa en publik, och på den vägen är det. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fem år gammal upptäckte han att han själv kunde roa en publik i aulan, som konferencier för lekskolans julavslutning.

–  Jag kom in i hög hatt och sa något så att folk skrattade och då kände jag, wow, kan jag göra folk glada? Där började ett litet frö gro. Min dröm var ju att få stå på scen och underhålla, säger Klasse Möllberg.

Balansakt

Efter snart 60 år i branschen har han plockat upp en del i interaktionen med alla människor han mött. Kanske särskilt i de sammanhang han rör sig i numera, där publiken kan vara mycket blandad i ålder och ha olika referensramar. Som underhållare behöver man känna in sin publik. Klasse Möllberg beskriver en sorts balansakt som han kallar ”acceptansskapande verksamhet”.

Varje gång jag står på scenen vill jag att folk ska bli glada. Och när jag lyckas blir det i sig en oerhörd drivkraft.
Klasse Möllberg beskriver en sorts balansakt som han kallar ”acceptansskapande verksamhet”.

–  Jag kallar mig musikalisk middagsdirigent och skapar ett körschema för att få dynamik under måltiden. Man kanske börjar med en Taube-låt för att se hur folk reagerar. Funkar inte det får man prova med något annat. Framme vid kaffet har man ofta hunnit skapa en acceptans för sin närvaro, säger han och skrattar.

Fakta

Klasse Möllberg

Fyller: 75 år den 21 april.

Yrke: Artist, sångare, skådespelare.

Familj: Fru Catarina, en dotter och en son, två barnbarn.

Bor: Strängnäs.

Om att fylla 75: ”Det känns som vanligt tror jag, det är bara det att man inte tror på siffrorna.”

Så firar jag: ”Det lutar åt Åre. Jag hade tänkt ha ett stort kalas, men det får vänta till 80, haha.”

Dold talang: ”Att lira på såg! 2018 kom jag tvåa i International Musical Saw Associations tävling i Santa Cruz i Kalifornien”.

Det märks att han gillar det han gör. Drivet är detsamma som det alltid varit.

–  Varje gång jag står på scenen vill jag att folk ska bli glada. Och när jag lyckas blir det i sig en oerhörd drivkraft.

Hälsa och mat

Privat finner han glädje i hälsa och mat. Klasse Möllberg som är uppväxt med en mamma som var gymnastiklärare och själv har tävlat i gymnastik, går regelbundet på gym och åker utför så fort tillfälle ges. Matintresset har yttrat sig i flera kokböcker och i en restaurang – han var med och startade Fjäderholmarnas krog i Stockholm på 1980-talet. I dag får han utlopp för intresset som familjens kock. Ofta har han nytta av de tips han plockat upp från vänner i krogbranschen.

–  Det är väldigt kul att laga mat. Det är ett bra sätt att koppla av. En favorit är att lägga ner en torskrygg i uppkokat saltat vatten i fem sekunder, lyfta av plattan och lägga på ett lock, och ställa klockan på sju minuter. Sedan har man en jättegod bit fisk som inte är överkokt.

Anna Hedlund/TT

Artikeltaggar

ArtisterElectric Banana BandFamiljFödelsedagarKändisarKlasse MöllbergMusikNöje/KulturSkådespelareSträngnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.