Hoppa till huvudinnehållet

En anställd på Karlskogaanstalten stal pengar från de intagnas värdeskåp

Publicerad:
En anställd på anstalten i Karlskoga har blivit polisanmäld för stöld på arbetsplatsen. Arkivbild.
En anställd på anstalten i Karlskoga har blivit polisanmäld för stöld på arbetsplatsen. Arkivbild. Foto: Roger Gleisner

En anställd på Karlskogaanstalten har ur fem värdeskåp, där de intagna har sina personliga saker, tagit sammanlagt 24 430 kronor.

Händelsen är polisanmäld och Kriminalvården vill nu avskeda den anställde.

I februari 2023 upptäcks att det saknas pengar i en interns värdeskåp i samband med ett besök där internen vill lämna ut kontanter till den besökande. Samma kväll kontaktades ledningen av en inspektör som berättat att den anställde under kvällen berättat denne stulit pengar ur flera interners värdeskåp. Ledningen tog beslutet att omedelbart ta den anställde ur tjänst, varpå den anställde lämnade in sin tjänstelegitimation och lämnade anstalten.

Den anställde tror att han tagit runt 22 000 kronor ur fem olika värdeskåp. Den anställde uppger att denne även lagt tillbaka pengar för att sedan ta dem på nytt. Den anställde kan inte uppge några exakta datum för stölderna.

Det görs en genomgång av samtliga värdeskåp på anstalten, och det konstateras att 24 430 kronor saknas ur totalt fem värdeskåp.

I handlingar från Kriminalvårdens HR-avdelning står: ”Det är av stor betydelse för Kriminalvårdens trovärdighet och möjlighet att utföra sitt uppdrag att de anställda inom verksamheten avhåller sig från att själva begå brott. Höga krav måste ställas på en tjänsteman inom Kriminalvården för att upprätthålla allmänhetens, klienters, samarbetspartners och arbetskollegornas förtroende.s Det kan antas att såväl allmänhetens som klienters och arbetskollegors förtroende för Kriminalvården skulle skadas om det blir känt att den anställde stulit pengar från klienter och denne kvarstår i sin anställning”. Myndigheten avser avskeda honom.

Händelsen är också polisanmäld, framgår av handlingarna.

Artikeltaggar

AnställningarBrottBrott, lag och rättKarlskogaanstaltenKriminalvårdenMyndigheterStölder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.