Hoppa till huvudinnehållet

Åter till rötterna – Carolina Levén släpper loss blommorna vid Fryken

Publicerad:
Det blommar vid Fryken när Carolina Levén ställer ut i Kils konstförenings nya lokal hos Café Freja i Kil. I helgen är det vernissage.
Det blommar vid Fryken när Carolina Levén ställer ut i Kils konstförenings nya lokal hos Café Freja i Kil. I helgen är det vernissage. Foto: Lena Richardson

– Här ska vi få det att blomstra!

Carolina Levén bär in sina konstnärliga blomsterängar på Café Freja i Kil. Hon är först ut när Kils konstförening inviger sin nya utställningslokal.

Under lördagen, den 22 april, är det vernissage på caféet, där ett helt rum kommer att ägnas åt konst när det är utställningsdags. Anna och Thomas Wikman driver stället och Sofie Westin är ordförande i konstföreningen. Båda parter tror på goda effekter av samarbetet.

– Vi vill ha hit folk, säger Anna.

– Och vi vill visa konst, säger Sofie.

– Det blir win-win! säger Anna.

För konstföreningen blir det dessutom en återkomst i det sjönära caféet, som ligger i Fryksta i södra änden av Nedre Fryken.

”Har flyttat runt”

– Vi är en konstförening som bildades 1977 och sedan har vi flyttat runt litegrann. Vi har varit på Storgatan, på biblioteket, hembygdsgården och även här, och senast på Gamla krukmakeriet. Sen fick vi erbjudande om den här lokalen och då tänkte vi att vi flyttar väl tillbaka! säger Sofie Westin.

Carolina Levén och Sofie Westin hjälps åt att få bort bubbelplatsen från målningarna.
Carolina Levén och Sofie Westin hjälps åt att få bort bubbelplatsen från målningarna. Foto: Lena Richardson

Rötter som berör

I år planeras för tre utställningar och först ut på nya stället är alltså Carolina Levén.

Också för henne blir det en återkomst: hon bor i Karlstad, men är uppvuxen i Kil. Då hette hon Hallquist i efternamn – ja, hon är syster till Malte och faster till Ida – och hon blev glad när frågan kom från konstföreningen.

– Det sa jag inte nej till! Det ska bli jätteroligt och caféet ligger ju så otroligt vackert här. Där borta badade vi alltid när jag var liten, det känns välbekant. Och pappa ligger därborta, säger hon och pekar över sjön mot kyrkan och kyrkogården.

– Nu blev jag lite rörd...

Rötterna i Kil är viktiga för konstnären Carolina Levén. Mamma och brorsan bor kvar och pappa vilar på kyrkogården på andra sidan sjön.
Rötterna i Kil är viktiga för konstnären Carolina Levén. Mamma och brorsan bor kvar och pappa vilar på kyrkogården på andra sidan sjön. Foto: Lena Richardson

Den målande floristen

Känslorna är nära också i Carolina Levéns konst och då är det glädjen som dominerar.

”Den blomstertid nu kommer” har hon satt som rubrik på utställningen och det svarar hon verkligen upp till i sitt blommiga måleri.

– Jag ville bli florist. Så efter jag gick bildlinjen jobbade jag på en blomsteraffär här i Kil och sen var jag nere i Malmö en sväng på en floristutbildning och fick jobb på Plantan. Efter det kände jag att jag ska nog bli lärare istället...

”Allt har snurrat på”

Hon fortsatte att hoppa in i blomsteraffären, men sedan blev det 19 år som lärare, framför allt inom särgymnasiet. För fyra år sedan sade hon dock upp sig. Hon jobbade på estetprogrammet för sär-elever på Sundsta, som kommunen lade ner, trots att hon och kollegorna och fler därtill stred för elevernas sak.

Hon beskriver det som att hon tappade farten då, men ganska snart snurrade livet igång med ny fart. Hon var med och startade Carlstad Art Gallery; idag är hon en av delägarna i Hammarö Art Gallery. Hon målar sin egen konst och har också ett jobb på dagverksamheten på Ventilgatan på Våxnäs, en verksamhet känd från Lerins lärlingar i tv, där konstnärliga uttryck också står högt i kurs.

Jag älskar blommor. Jag kan titta på dem så här nära och se färgerna och formerna och dofterna och pärlemoret som är i bladen.
Carolina Levén

– Allt har bara snurrat på, säger hon om hur en pusselbit lagts till den andra i livet.

– Det är konsten som är mitt liv, konstaterar hon också.

”Jag älskar blommor”

Det egna måleriet har hon hållit på med i större skala i drygt tio år nu. När hon drog igång på allvar, var det blommorna som kom först.

– Jag älskar blommor. Jag kan titta på dem så här nära och se färgerna och formerna och dofterna och pärlemoret som är i bladen, berättar hon.

Blommorna har varit viktiga länge för Carolina Levén, som till och med utbildade sig till florist.
Blommorna har varit viktiga länge för Carolina Levén, som till och med utbildade sig till florist. Foto: Lena Richardson

Efter ett par år kom andra motiv in. Länge var kvinnosilhuetter hennes signum, men nu blommar det igen. Hennes nyfikenhet på nya tekniker ledde henne in på nya vägar. Hon låter akrylfärgerna flyta och bilda grunddragen i de stora blomsterängarna, som hon sedan jobbar vidare på med pensel.

– Det är en fantastiskt rolig process, säger hon och börjar packa upp målningarna.

– Det ska bli roligt att få se dem här med glitter från Fryken och se hur de kommer till liv härinne.

Fotnot: Carolina Levéns utställning invigs under lördagen och pågår till den 7 maj.

Artikeltaggar

BlommorCarlstad Art GalleryCarolina LevénFreja af FrykenFrykenHammarö Art GalleryKilKonstMalte HallquistNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.