Hoppa till huvudinnehållet

Populär utbildning får stöd: ”Vi är otroligt glada”

Publicerad:
Teknikprogrammets fjärde år som gör studenterna till anställningsbara gymnasieingenjörer får statligt stöd för att bedrivas i fyra år till. Utbildningen bedrivs på Karlstads teknikcenter på Lamberget.
Teknikprogrammets fjärde år som gör studenterna till anställningsbara gymnasieingenjörer får statligt stöd för att bedrivas i fyra år till. Utbildningen bedrivs på Karlstads teknikcenter på Lamberget. Foto: Jonas Klint

Gymnasieingenjörsutbildningen i Karlstad är räddad i fyra år till. Elever kan alltså fortsätta att gå ett fjärde år på teknikprogrammet.

– Vi är otroligt glada att fortsatt kunna erbjuda utbildningen i Karlstad, säger Marcus Blomqvist, tf rektor på Karlstads teknikcenter.

Det fjärde året på gymnasiets teknikprogram, som gör eleverna till gymnasieingenjörer, är en utbildning som har tagits fram tillsammans med företagen för att snabbare få ut ingenjörer i arbetslivet.

Utbildningen, som heter TE4, är statligt finansierad och för att kommunen ska kunna erbjuda den krävs alltså ett positivt besked om statsbidrag från Skolverket.

Nyligen beslutade Skolverket ett statsbidrag till Karlstads teknikcenter för att bedriva TE4 i ytterligare fyra år, meddelar Karlstads teknikcenter i ett pressmeddelande.

– Vi är otroligt glada att fortsatt kunna erbjuda utbildningen i Karlstad eftersom vi ser att den är viktig som ett ytterligare alternativ att studera vidare efter gymnasiet. Efterfrågan på ingenjörer är stor och där vill vi bidra till att de kommer snabbare ut i arbetslivet. Beslutet innebär att vi kommer erbjuda utbildningen till och med läsåret 2026/2027, säger Marcus Blomqvist, tf rektor på Karlstads teknikcenter i pressmeddelandet.

Marcus Blomqvist, tf rektor på Karlstads teknikcenter, kan ta emot blivande gymnasieingenjörer i minst fyra år till.
Marcus Blomqvist, tf rektor på Karlstads teknikcenter, kan ta emot blivande gymnasieingenjörer i minst fyra år till. Foto: Jonas Klint/NWT Arkiv

Viktig för företagen

Utbildningen är certifierad och kvalitetssäkrad av Teknikcollege. Det innebär att utbildningen sker i nära samarbete med regionens teknikföretag som är med och påverkar utbildningens innehåll i ett programråd.

– Det är ett glädjande besked för oss som organisation och våra medlemsföretag. Utbildningen är mycket viktig för att möta branschens kompetensbehov av bland annat arbetsledare. Värmland har en positiv utveckling framför sig med pågående och planerade byggprojekt dit det behövs kompetent personal med rätt utbildning, säger Jan Malmberg, ansvarig kompetensförsörjning och attraktion på Byggföretagen.

På Karlstads teknikcenter, KTC, erbjuds bland annat profilen samhällsbyggande. KTC utbildar även inom profilerna informationsteknik, produktionsteknik samt design och produktutveckling.

Högt söktryck

TE4 har bedrivits på KTC sedan 2011 och riktar sig till de som ännu inte fyllt 22 år och som har en examen från teknikprogrammet eller har motsvarande förkunskaper. Utbildningen har erbjudits med olika profiler och alltid haft ett högt söktryck. Under 2022 antogs 51 studerande.

Artikeltaggar

GymnasieskolanKarlstadNäringslivSkola och utbildningSkolverketTeknikcollegeUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.