Hoppa till huvudinnehållet

Miljonplanen: Dina dyra elräkningar ska rädda Karlstads ekonomi

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S).
Kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S). Foto: Tommy Pedersen

Flera nämnder blöder pengar.

Men det råder ingen kris i Karlstad – än.

Det slår kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) fast.

Samtidigt avslöjar hon nu styrets plan för att sätta plåster på såren:

Ett cirka 100 miljoner kronor stort vinstuttag från bolagen – där den stora delen av kakan kommer från energisektorn.

Nämnderna i Karlstads kommun blöder pengar och ber om stora medel.

I vård- och omsorgsnämnden behövs ett tillskott på över 50 miljoner kronor de närmaste åren. Förra året gick Karlstads skolor back med 30 miljoner kronor. Kultur- och fritidsnämnden önskar en utökad driftbudget med 7,5 miljoner kronor för nästa år.

Och det är bara några exempel.

– Vi är väl medvetna om att nämnderna står inför tuffa ekonomiska utmaningar framåt. Så är det, säger Linda Larsson.

– Det kommer krävas smartare arbetssätt och vi kommer behöva använda våra resurser på ett klokare sätt och prioritera det som är allra viktigast: skolan, vården och omsorgen, fortsätter hon.

Nya planen: Ta ut supervinst

Linda Larsson säger att styret i Karlstad har en ny plan för hur de ska möta den ekonomiska käftsmällen redan 2023.

– Vi har förberett för ett stort vinstuttag ur bolagssektorn som ska komma till nämnder och verksamheter redan under 2023. Vi har tagit höjd för att skjuta till medel redan 2023, och under 2024. Sedan ser vi och hoppas på att prognosen faller in och att konjunkturen vänder 2025.

Det är ett stort belopp det handlar om. Omkring 100 miljoner kronor planerar styret att plocka ut.

Dyra elpriser stöttar nu Karlstads ekonomi.
Dyra elpriser stöttar nu Karlstads ekonomi. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är pengar som i stora delar kommer från energisektorn. Karlstads kommun äger bland annat två procent i kärnkraft, är ägare av vattenkraft och Karlstads energi har egen produktion av el.

– Summa summarum är att vi har kunnat producera el när eltopparna – priserna – har varit som allra högst och det är det vi har gjort pengar på.

Men Linda Larsson betonar tydligt att detta är engångsföreteelse:

– Det kan man inte göra flera gånger. Det är flera olika faktorer som innebär att vi kan göra det här vid det här tillfället och just den här summan är uträknad, för att det är så mycket vi kan ta ut helt enkelt.

Vilka pengar som ska användas under vilka år och till vilka verksamheter är inte klart. Det räknar kommunen med att kunna presentera senare i vår.

– Vi ser att en del nämnder har svårt att klara sin ekonomi under 2023 och det är det som detta vinstuttaget ska kunna gå till. Inför budget 2024 har vi fortfarande en del medel att fördela ut. I grunden kommer vi kunna ge två procent i uppräkning, det är vår ambition, men vi vet att både priser och löner ser ut att överstiga det så det behövs extra tillskott.

Inga planerade uppsägningar i organisationen

De extra hundra miljoner kronorna kommer inte kunna täcka underskotten som finns, enligt Linda Larsson, men att mindre besparingar kan göras.

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte vill att det ska sparas på personal eller i välfärden eftersom vi vet att det i tuffa ekonomiska tider är de familjer med minsta marginaler som drabbas hårdast.

Samtidigt som kommunen kämpar med sin egen framtida kompetensförsörjning.

– Därför har vi varit noga med att vi inte vill se några uppsägningar. Kommunen behöver behålla sin personal, både för att vara attraktiv arbetsgivare men också för verksamhetens skull.

”Därför har vi varit noga med att vi inte vill se några uppsägningar. Kommunen behöver behålla sin personal, både för att vara attraktiv arbetsgivare men också för verksamhetens skull”, säger Linda Larsson.
”Därför har vi varit noga med att vi inte vill se några uppsägningar. Kommunen behöver behålla sin personal, både för att vara attraktiv arbetsgivare men också för verksamhetens skull”, säger Linda Larsson. Foto: Tommy Pedersen

"Ingen kris”

Trots den skenande räntan, de höga elpriserna och inflationen vill Linda Larsson poängtera att kommunens ekonomi inte står vid ruinens brant.

Jämfört med andra kommuner står till och med Karlstad stark, menar hon.

– Det råder ingen kris, det behöver man vara noga med att säga. Det skiljer mycket vilka ekonomiska förutsättningar som kommunerna har. Karlstad har många år av en god ekonomi bakom sig, vilket gör att många nämnder har eget kapital sparat som man kan använda sig av, vilket många också gör.

Kängan mot regeringen

Samtidigt vill Linda Larsson rikta skarp kritik mot regeringens vårändringsbudget.

– Jag måste påpeka att den högerkonservativa regeringens passivitet är förvånande. Det är inte bara Karlstads kommun som har ett tufft ekonomiskt läge.

– Att då i dagarna få en vårändringsbudget som för Karlstads del innebär i princip inte någonting extra underlättar inte för att kunna bedriva en god välfärd. Det är en stor besvikelse. Jag tycker inte duger från regeringens sida.

Läs också:

Skolan i Karlstad blöder miljoner: ”Jätteallvarligt”Så mycket behövs för att klara vården och omsorgen nästa år

Artikeltaggar

BudgetarKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonNämnderPolitikVård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.