Hoppa till huvudinnehållet

Torin (M) sågar styrets miljonplan: ”Kan inte sätta sprätt på tillfälliga pengar”

Publicerad:
Alexander Torin uppskattar inte Linda Larsson och styrets plan för att lindre den tuffa ekonomiska situationen.
Alexander Torin uppskattar inte Linda Larsson och styrets plan för att lindre den tuffa ekonomiska situationen. Foto: HP Skoglund

Oppositionsrådet Alexander Torin är inte imponerad.

Styrets nya förslag att plocka ut cirka 100 miljoner i vinst för att lindra de ekonomiska blödningarna sågas längs fotknölarna av moderaten.

– Man kan inte sätta sprätt på tillfälliga pengar, anser han.

Flera nämnder går med underskott i Karlstad och slår larm om att de behöver mer pengar.

Så mycket behövs för att klara vården och omsorgen nästa årSkolan i Karlstad blöder miljoner: ”Jätteallvarligt”

Kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) har för NWT berättat om styrets plan för att lindra den ekonomiska situationen.

Miljonplanen: Dina dyra elräkningar ska rädda Karlstads ekonomi

De vill plocka ut en vinst på cirka 100 miljoner från bolagskoncernen där den stora delen kommer från kommunens vinster på elmarknaden.

En plan som Alexander Torin inte ser som en hållbar långsiktig lösning.

– Man måste klara av att prioritera budgetmedel till det som är viktigt på riktigt. Har man strukturella problem i ekonomin så måste man ta tag i det och inte skjuta det på framtiden. Sedan så verkar det återkommande vara en trend att styret skyller ifrån sig på regeringen.

Linda Larsson har uttryckt en skarp kritik mot den moderatledda regeringens vårändringsbudget.

– Det är heller inte en strategi som imponerar, säger Alexander Torin.

– Jag tycker att Karlstadsborna kan förvänta sig att den politiska ledningen i kommunen tar hand om Karlstadsbornas pengar och inte skyller sina egna tillkortakommanden på den nationella nivån oavsett vilken politisk färg den har.

Men om det finns möjlighet att plocka ut vinst, varför inte?

– Det gäller att ta fasta på de principer som vi har haft tidigare. Man kan inte sätta sprätt på tillfälliga pengar som ger långvariga kostnader och kommunsektorn står inför stora utmaningar framöver.

”Så klart går det tillfälligt att lösa en del problem men det här men det är ingen hållbar strategi över tid”, säger  Alexander Torin.
”Så klart går det tillfälligt att lösa en del problem men det här men det är ingen hållbar strategi över tid”, säger Alexander Torin. Foto: Tommy Pedersen

Bland annat kompetensförsörjningen och dyrare pensionskostnader kopplat till inflationstakten, nämner han som exempel.

– Så klart går det tillfälligt att lösa en del problem men det här men det är ingen hållbar strategi över tid. Jag förstår att Linda resonerar som så att 2025 vänder det. Men....

– ... vi vet väl alla hur Riksbankens träffsäkerhet i prognoserna varit historiskt, man ska inte förlita sig på att det magiskt löser sig till 2025. Man behöver en plan för att det kan vara tufft en längre tid.

Alexander Torin säger att kommunen i stället måste kunna finansiera den verksamheten Karlstadsborna förväntar sig med de pengar kommunen har.

– Om inte det går över tid framstår det enda alternativet som skattehöjning. Centern kanske har bytt fot, men senast var de ganska tydliga med att det inte var en klok idé.

"Det var högt tonläge”

Samtidigt menar Alexander Torin att Karlstad har en stark ekonomi, med flera goda år bakom sig.

Nämnder i kommunen har eget kapital att skjuta till för lindra de stora underskotten.

– Det var högt tonläge under de åren med höga överskott, men jag tror att när man sitter i förarsätet är man ganska glad över att det var en återhållsam och klok politisk avvägning hur man använde pengarna under pandemiåren när vi fick så mycket tillfälliga statsbidrag.

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstadKommunstyrelsenLinda LarssonNämnderPolitikRiksbankenVinster

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.