Hoppa till huvudinnehållet

Vägen tillbaka från Asien gick via en klippa i Vänern: ”Är rotad i naturen igen”

Publicerad:
Ingela Johansson  ställer ut sina bilder i Naturum, Mariebergsskogen, och hoppas även kunna erbjuda en workshop bland tallarna i helgen, för dem som själva vill pröva på att måla.
Ingela Johansson ställer ut sina bilder i Naturum, Mariebergsskogen, och hoppas även kunna erbjuda en workshop bland tallarna i helgen, för dem som själva vill pröva på att måla. Foto: Lena Richardson

Singapore förblir hennes andra hem, men nu har Ingela Johansson åter fäst sina rötter i Värmland. På en klippa på Värmlandsnäs har hon målat sig hem.

Nu visar hon sina bilder i ett särskilt rum i Karlstad där naturen också alltid är nära.

Skogen, vattnet, årstiderna och inte minst känslorna är viktiga när Ingela Johansson målar. Allt detta finns vid fritidshuset på Värmlandsnäs, men också i Naturum i Mariebergsskogen, där hon just nu ställer ut.

Känsla och färg heter utställningen och även om Ingela Johansson varierar motiven, är en gemensam nämnare för verken att hon inte är rädd att släppa loss vare sig kulörer eller känslor – i alla fall inte i konsten. Rent allmänt beskriver hon sig däremot inte som en känslomänniska.

Ingela Johanssons måleri fångar upp känslor och kan ta sig uttryck i både landskap och porträtt. Hon målar i tusch och akryl.
Ingela Johanssons måleri fångar upp känslor och kan ta sig uttryck i både landskap och porträtt. Hon målar i tusch och akryl. Foto: Lena Richardson

– Jag har absolut inte varit det. Jag har inte släppt fram mina känslor och det är väl därför det har varit så viktigt för mig att jobba med de här känslouttrycken och förstå hur mycket känslor påverkar varenda beslut och varenda tanke vi har. Det börjar i känslan, säger hon.

Rotad i naturen

Meditation, måleri och natur blev hennes väg närmare känslolivet och särskilt tydligt blev det när hon under pandemin flyttade hem till Värmland, efter att ha bott flera år i Asien, senast i Singapore. Där drev hon ett företag med måleri, konstevent och konstresor.

Ansikten och kvinnor är återkommande motiv i Ingela Johanssons bildvärld.
Ansikten och kvinnor är återkommande motiv i Ingela Johanssons bildvärld. Foto: Lena Richardson

Nu tycker hon att hon landat i sin värmländska tillvaro, även om hon fortfarande har bilder i ett showroom i Hongkong.

– Jag har definitivt rotat mig i naturen hemma: skogen och vattnet.

Så du längtar inte tillbaka, nu när pandemin har släppt greppet?

– Singapore kommer alltid att vara mitt andra hem, men jag har ingen längtan att flytta just nu. Jag ska inte säga för alltid, men just nu har jag ingen längtan härifrån, för nu är naturen så viktig och årstiderna. Det är något fascinerande med årstider också! säger hon.

Präglas av landskapet

Under karantäntiden i Singapore, då ingen fick gå ut, gjorde hon en helt svartvit kollektion, men annars var det ännu starkare färger som gällde när hon bodde där.

Alla känslor är tillåtna när Ingela Johansson målar.
Alla känslor är tillåtna när Ingela Johansson målar. Foto: Lena Richardson

– Mina färger präglas av det landskap jag befinner mig i. I Singapore var det alltid supergrönt och mycket röda blommor, mycket färg överallt, så jag fick en väldigt stark färgpalett där.

Bilderna hon visar nu är i högsta grad påverkade av det värmländska landskapet.

– De allra flesta är gjorda på Värmlandsnäs. Jag har stått där på klippan och målat och suttit på verandan när det stormat.

Behövde landa

Att måla just där blev ett sätt att komma hem efter utlandsåren.

– När jag målade de här tavlorna handlade det verkligen om att jag behövde landa hemma igen. En kär vän sa att jag måste stanna en hel månad där och jag sa att det orkar jag aldrig, för jag är ju van att vara ute och se mycket och det ska hända mycket, men det var ju fantastiskt.

En hel vägg med bilder där känslor är i fokus ska det bli i Naturum.
En hel vägg med bilder där känslor är i fokus ska det bli i Naturum. Foto: Lena Richardson

Efter den månaden är dagarna hon planerar in på Värmlandsnäs högprioriterade.

– Det går inte att få mig därifrån, det spelar ingen roll vad de tjatar om när jag är där, det är heligt nu!

Där mediterar hon, målar och får massor gjort vid staffliet.

– Jag mediterar alltid innan jag målar. Att meditera vid vattnet med skogen bakom - det blir en fantastisk inspiration.

Släpper loss känslan

Genom meditationen banar hon väg för det lugn som behövs för att känslorna ska nå ut i penslarna.

Det jag vill, är att man ska släppa ut sina känslor. Måleri är ett fantastiskt sätt att göra det.
Ingela Johansson

– Och att man försöker att inte tänka så mycket, utan tvärtom tänka så lite som möjligt, utan är i rätt energi och känsla när man börjar. Rätt känsla kan vara alla känslor, beroende på vad som kommer fram. Det är inte så att alla är soliga, alla är deppiga utan jag försöker ha ett ganska brett spektrum av känslor.

"Mina färger präglas av det landskap jag befinner mig i. I Singapore var det alltid supergrönt och mycket röda blommor, mycket färg överallt, så jag fick en väldigt stark färgpalett där.”
"Mina färger präglas av det landskap jag befinner mig i. I Singapore var det alltid supergrönt och mycket röda blommor, mycket färg överallt, så jag fick en väldigt stark färgpalett där.” Foto: Lena Richardson

Utställningen i Naturum håller på veckan ut och hon hoppas att hennes målningar i akryl och tusch ska inspirera andra.

Får prova själva

– Det jag vill, är att man ska släppa ut sina känslor. Måleri är ett fantastiskt sätt att göra det.

Hon är redo att låta besökarna själva prova måleriets kraft.

– Det blir en härlig helg med bra väder. Då passar det bra att komma hit, ta en kaffe och se på konst och det är även en workshop på lördag för dem som vill måla själva. Om vädret håller i sig, ska vi göra skogsmåleri med skogsbad. Det vore skönt!

Ingela Johanssons utställning i Mariebergsskogens Naturum pågår veckan ut och under lördagen, den 22 april, kommer hon att hålla en workshop för den som vill prova på måleri. Ett ”skogsbad” kan det också bli.
Ingela Johanssons utställning i Mariebergsskogens Naturum pågår veckan ut och under lördagen, den 22 april, kommer hon att hålla en workshop för den som vill prova på måleri. Ett ”skogsbad” kan det också bli. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AsienDjur och naturKarlstadKonstKulturNöje/KulturSingaporeSkog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.