Hoppa till huvudinnehållet

Frida, 37, sa upp sig på stökig skola – rycker ut på villabränder och bussolyckor

Publicerad:
Frida Rådström sa upp sig från en stökig miljö på Frykenskolan i Torsby. Nu trivs hon med jobbet som brandman vid räddningstjänsten.
Frida Rådström sa upp sig från en stökig miljö på Frykenskolan i Torsby. Nu trivs hon med jobbet som brandman vid räddningstjänsten. Foto: Morgan Bäckvall

Hon hade varit mellanstadielärare sedan 2008, men när hon förflyttades från Holmesskolan till Frykenskolan blev det inte som hon tänkt sig.

Elever skrek ”hora” och ”kärring” efter henne, förstörde kläder och gömde skor för andra elever.

Många elever och för få vuxna gjorde att Frida Rådström, 37, fick nog. Hon sa upp sig och jobbar numera på räddningstjänsten och på Coop. Och stormtrivs.

Fyror och femmor hade flyttat med i en ny organisation i Torsby kommun när Frykenskolan byggdes ut.

Cirka 600 elever på samma ställe blev för mycket för mellanstadieläraren Frida Rådström.

Frida Rådström har som nyutbildad deltidsbrandman redan hunnit med en stor villabrand i Överbyn och en omfattande bussolycka i Värnäs.
Frida Rådström har som nyutbildad deltidsbrandman redan hunnit med en stor villabrand i Överbyn och en omfattande bussolycka i Värnäs. Foto: Morgan Bäckvall

Att hon dessutom nekades jobba som deltidsman blev droppen. Hon sa upp sig och gick på ett – väldigt långt sportlov.

Skolchefen: ”Jobbat på bra på flera olika sätt”Efter stök och bråk på Frykenskolan – nu ska skolchefen rycka in i verksamhetenLärarens larm om stök och bråk på skola: ”Det finns inte resurser”

Frida Rådström utbildade sig till grundskollärare och tjänstgjorde på Holmesskolan i Torsby sedan 2008. Hon trivdes med jobbet och med eleverna.

Men Holmesskolan var trångbodd och den politiska majoriteten i Torsby kommun ansåg att en nybyggnation behövdes då elever på Holmesskolan tvingades till undervisning i baracker.

Plats att bygga fanns på Frykenskolan där en nybyggnation dockades ihop med gamla skolbyggnaden Ekeby.

Frida följde med i flytten när femteklassarna skulle börja på Frykenskolan och tre år har förflutit.

Frida Rådström, med ställföreträdande räddningsledare Johan Westh, ska jobba med utbildningar inom räddningstjänsten, närmast ska förskolelärare gå kurs.
Frida Rådström, med ställföreträdande räddningsledare Johan Westh, ska jobba med utbildningar inom räddningstjänsten, närmast ska förskolelärare gå kurs. Foto: Morgan Bäckvall

Allt sammantaget drog det ned ridån för Frida Rådströms tidigare trivsel i skolmiljö. Hon upplevde att det blev för många elever på samma skola.

”Inte genomtänkt”

– I början tyckte jag ändå att det var bra, för då kom jag till högstadiet och nya Ekeby var under uppbyggnad. Året efter tog jag emot fyror i nya skolan. Och jag tyckte att det inte riktigt var lokaler som är anpassade för en mellanstadieskola. Det var mycket öppna ytor och fönstergluggar att sitta i, men eleverna i de årskurserna ska vara ute på rasterna. Det känns inte som om nya skolbygget var riktigt genomtänkt, säger Frida.

Jag såg detta, kläder som försvann och blev bortslängda och som vi hittade utomhus och i papperskorgar.
Frida Rådström, före detta mellanstadielärare

– När det redan efter ett år krävdes en ombyggnation, då var det tydligt att det inte var genomtänkt. Det saknades klassrum så man tog bort personalrummet och fick till ännu ett klassrum, tillägger hon.

Som NWT berättat gick oroliga föräldrar ut i sociala medier och varslade om mobbning på Frykenskolan och att elevers jackor spolades ned i toaletterna och en lärare vittnade om yngre elever inte är lämpliga tillsammans med äldre i samma skolmiljö.

– Jag såg detta, kläder som försvann och blev bortslängda och som vi hittade utomhus och i papperskorgar. De här ärendena syns i de kränkningsanmälningar och incidentrapporter som vi skriver. I många konflikter vi såg var det ”flera mot en”. Det var kränkningar mot vuxna också, säger Frida.

Oroliga föräldrar

Att föräldrar oroat sig i sociala medier har Frida Rådström sin bild av:

– Jag tror det är en uppbyggd frustration som pyser och exploderar nu, hos personal och hos vårdnadshavare. Och det här har jag påtalat för skolledningen i två år. Jag kan känna en bitterhet över organisationen, men vill poängtera: det var ändå en fantastisk personal.

För Frida Rådström har livet gått vidare och hon har fått två nya jobb, på Coop i Torsby och på räddningstjänsten.

– Mina elever kommer in på Coop ibland och de ”növinker” (vinkar oupphörligt, reds anm) och hejar.

Deltidsbrandman utbildades sig Frida Rådström till i höstas och under utbildningen fick hon rycka ut på en stor villabrand i Överbyn.

– Det första skarpa larmet för min del var den stora bussolyckan i Värnäs. Och så gick det ett automatlarm på mitt andra jobb – på Coop, säger Frida Rådström.

Frida Rådström ska för övrigt jobba med utbildningar inom räddningstjänsten, närmast ska förskolelärare gå kurs.

– Vi upplever att det i vissa situationer kan förekomma en tuff jargong. Samtidigt känner jag att vi jobbar med förebyggande åtgärder. Vi har dragit igång ”Tryggare skolmiljöer”. Det är ett projekt där vi tillsammans med flera instanser; fritidsförvaltningen, skolan och kommunen har bokat in träffar för föräldrar, sade Frykenskolans rektor Anna Renhult till NWT i tidigare artikel.

Artikeltaggar

Anna RenhultCoopEkebyFrykenskolanHolmesskolanLärareSkola och utbildningSkolorSociala medierTorsbyTorsby kommunUndervisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.