Hoppa till huvudinnehållet

Carl Jan Granqvist stäms på över 800 000 kronor: ”Hoppas vi kommer överens”

Publicerad:
Carl Jan Granqvist har hamnat i en rättslig tvist.
Carl Jan Granqvist har hamnat i en rättslig tvist. Foto: Lena Richardson

Den kända krögaren och tv-profilen Carl Jan Granqvist, 77, har hamnat i en rättslig tvist om sitt livsverk Saxå Bruk.

Det skriver Expressen.

Tvisten består i att Granqvist efter att först ha tänkt att sälja Saxå Bruk, senare ändrade sig och i fjol istället gav bort det – och nu stäms av han mäklarfirman som anser att man därigenom förlorat provision.

Granqvist berättade redan för cirka ett år sedan i NWT att han skulle skänka bort sitt hem sedan många år till stiftelsen Aptitum Akademi Saxå Bruk.

Saxå bruk.
Saxå bruk. Foto: Lena Richardson

Målet var att Saxå bruk skulle hållas intakt och bli ett än större centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.

– Jag hoppas vi kommer överens, annars får det gå till domstol, säger Carl Jan Granqvist.

Men nu hävdar Fastighetsmäklarna Skeppsholmen Sotheby's International Realty att de fått i uppdrag av Carl Jan Granqvist att förmedla fastigheterna i Saxå Bruk i slutet av juli 2020.

Borde få provision

När Granqvist då i stället valde att skänka bort fastigheterna två år senare anser mäklarfirman att de borde få 804 125 kronor i ”överenskommen förmedlingsprovision”, skriver Expressen.

Eftersom inga betalningar kommit in till företaget, stäms han nu på summan, plus en dröjsmålsränta om 8 procent från 20 juli 2022.

Carl Jan Granqvist säger till Expressen att han gav mäklarfirman uppdraget då han inte visste om han skulle sälja fastigheten eller ge bort den.

– Men sen gav jag bort det här och då har vi olika uppfattningar om vad som händer om det inte blir någon försäljning, säger Carl Jan.

Hoppas komma överens

Carl Jan Granqvist säger att han har kontakt med mäklarfirmans ägare och hoppas på att de kommer överens.

Skeppsholmen Sotheby's ombud, advokat Torbjörn Thalinsson, vill inte ge några kommentarer kring stämningen.

– Jag har inga kommentarer i dag. Det får utveckla sig i tingsrätten, säger han.

Carl Jan Granqvist ger bort sitt paradis: ”Jag städar inför döden”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrott, lag och rättCarl Jan GranqvistExpressenFastigheterFörsäljningNyheterSkeppsholmenSotheby's International RealtyTvister

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.