Det våras för båtrelaterade stölder.
Lina Øygarden, 35, tog med sin pojkvän fram motorbåten i helgen – och upptäckte då att bränsletanken var borta.
– Man blir väldigt upprörd och frustrerad, säger hon.
Lina Øygarden och pojkvännen skulle i lördags ta fram båten för säsongen, för att åka till sin stuga på en ö utanför Storfors.
Men när de skulle göra i ordning båten som stod i garaget intill huset hade de haft inbrott.
– Någon måste ha lyckats ta sig in i garaget och använt badstegen för att klättra in och ta tanken med kopplingar och bränsleblåsa. Vi såg leriga spår på badstegen, säger Lina Øygarden, som är M-politiker i kommunfullmäktige.
Lämnade kvar motorn
Hon tror att tjuvarna var ute efter bensinen eftersom motor, batteri och annat på båten lämnades kvar.
– Men det var bara kanske fem liter kvar. Vi hade räknat med att ta oss till stugan en vända fram och tillbaka.
Paret åkte direkt och köpte en ny tank innan de senare på lördagen äntligen kunde ta båten på kärra till Storfors båtklubb – och ut till stugan. De har haft båten i snart fyra år och har inte tidigare drabbats av stöld.
– Man blir bara väldigt upprörd och frustrerad. Jag struntar i bensinen men det känns bara trist att någon gör så här, säger Lina Øygarden, som funderar på att polisanmäla händelsen för statistikens skull.
Stölderna har minskat
Tjuvarnas framfart upptäcks ofta när båtar tas fram för säsongen, eller efter säsongen när de står på land. Däremot har anmälda stölder från båtar minskat, från 58 fall 2021 till 29 i fjol i Värmlands län. Likaså båtmotorstölder, från 38 till 16 fall i fjol. Liknande tendenser finns i landet som helhet.
– Vi trodde först att det berodde på pandemin men det har fortsatt nedåt. En anledning är att vi numera arbetar strukturellt med båtsamverkan i alla polisregioner. Det ser vi i våra analyser, säger Rino Carlsson, polisens nationella samordnare för båtstölder.
Båtsamverkan är ett utvecklat projekt mellan polis, försäkringsbolag och andra för att hindra båtstölder och innebär att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.
När det gäller båtmotorer går mest stöldgods utomlands, enligt Rino Carlsson. En polisrapport 2019 pekade särskilt ut kriminella nätverk i Baltikum och Östeuropa. Utöver motorer och bränsletankar är det inte ovanligt att navigationsutrustning stjäls.
– Det kan också handla om verktyg, kläder och alkohol. Exempelvis i Stockholm har missbrukare kunnat bo i båtar. Jag skulle gissa att majoriteten av bensinstölderna kommer från missbrukarkategorier, säger Rino Carlsson.
Så kan du minska risken för båtrelaterade stölder
• Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
• Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
• Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner. Kom ihåg att kolla batterierna samt att utrustningen är aktiverad.
• Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt. Förvara din båtmotor inlåst under vintern. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.
• Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
• Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.
• Lär känna dina båtgrannar och hjälp varandra att titta till era båtar. Du kan till exempel be någon att se till att lamporna tänds vid olika tider, hålla båten ren och snygg från fågelspill, fälla ner eller öppna kapellet då och då, sätta upp flaggan, hänga ut en handduk eller dylikt, ösa båten regelbundet, försöka få din båt att se bebodd ut.
• Gå med i Båtsamverkan.
• Lämna inte kvar någon stöldbegärlig utrustning i båten.
• Fotografera era båtar och båtmotorer.
Källa: Polisen, Svenska Båtunionen, SSF Stöldskyddsföreningen
Så många stölder polisanmäls
2020 2021 2022 2023*
VÄRMLANDS LÄN
Stöld av båtmotor 45 38 16 1
Stöld från båt, ej båtmotor 33 58 29 4
Stöld av båt, ej motorbåt 25 23 14 0
Stöld av motorbåt 37 40 23 0
*t.o.m. 17 april.
RIKET
Stöld av båtmotor 1700 1498 1108 106
Stöld från båt, ej båtmotor 2271 1852 1901 265
Stöld av båt, ej motorbåt 535 432 383 24
Stöld av motorbåt 1065 969 631 30
Källa: Polisen