Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna: Låt regionen placera pengar i försvarsföretag

Publicerad:
Tre moderater i Region Värmland vill att regionen ska kunna investera i försvarsföretag. Bild från Bofors. Foto: Thomas Sattermann/BAE Systems Bofors

Regionen ska inte placera pengar i företag som främst ägnar sig åt att producera krigsmateriel.

Det vill tre moderater ändra på.

De vill att regionen ska kunna investera i företag ”som bidrar till försvaret av Sverige och som är av betydelse for Sveriges totalförsvar”.

Enligt motionen har Region Värmland i dag runt fem miljarder i kapital och en pensionsskuld på 8,8 miljarder.

Men det är flera branscher som Region Värmland inte får investera i, enligt sina egna riktlinjer. Det är företag som bryter mot svensk lag, internationella konventioner eller som främst producerar, distribuerar eller säljer exempelvis porr, tobak eller krigsmateriel.

Nu vill de tre moderaterna Stina Höök, Fredrik Larsson och Henrik Samuelsson ändra riktlinjerna när det gäller försvarsindustrin.

I en motion föreslår de att regionfullmäktige ska ändra placeringspolicyn och tillåta att regionen placerar pengar ”i företag som är av betydelse för Sveriges totalförsvar”.

Bakgrunden är det förändrade säkerhetsläget efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. De tre moderaterna anser att en stor del av befolkningen vill se ett starkare försvar och att regionen därmed ska kunna investera i företag som bidrar till försvaret av landet och som är viktiga för totalförsvaret.

Man pekar också på sektorns betydelse för länet genom flera olika myndigheter och satsningar i näringslivet.

Artikeltaggar

EkonomiFörsvarspolitikFredrik LarssonHenrik SamuelssonModeraternaNäringslivPolitikRegion VärmlandRysslandSamhälleStina HöökTobakUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.