LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och Storfors

Publicerad:
Pizzerian på Folkets hus i Storfors fick anmärkningar. Foto: Britta Staake

Svartmögel i kyl, matkastrull under handfat och bilparkering vid frys.

Här är de matställen i Filipstads och Storfors kommun som fått föreläggande eller haft återkommande brister sedan 2022.

Det är livsmedelsföretaget som ansvarar för att maten är säker och håller den kvalitet som utlovas. Kommunens inspektörer gör därför regelbundna kontroller som nästan alltid är oanmälda.

Bristerna kan handla om lokalunderhåll, köksutrustning, personlig hygien, för varm kyl eller för kall mat. Personalen måste också kunna berätta om maten innehåller någon allergen. EU har särskilda märknings- och informationsregler för 14 allergener. Exempelvis i mjölk, ägg, jordnötter, hasselnötter, soja, vete, fisk och skaldjur.

– Det är allvarligt när serveringarna inte kan svara på allergenfrågor, eller när svaren är fel. Till exempel om man frågar om det finns gluten i en produkt och man får som svar: ”Nej, vi använder inte glutenfria produkter” eller om man vid frågan om laktos får svaret: ”Det är inte mjölk i såsen, vi använder bara yoghurt och grädde”. Numera har dock företagen lärt sig lite mer om allergener, säger Hendrikje Böhlert Kruse, livsmedels- och hälsoskyddsinspektör i Filipstad.

Pizzeria Babylon i Filipstad hade brister.
Pizzeria Babylon i Filipstad hade brister. Foto: Filip Kowalski

Tar emot tips anonymt

Inspektörerna tar tacksamt emot tips, särskilt när det gäller misstänkt matförgiftning. På Filipstads och Storfors kommuns hemsida kan du anonymt anmäla matförgiftning.

Livsmedelsinspektören kan skriva ett föreläggande om bristen är så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det handlar om återkommande slarv.

I listan nedan visas de företag i Filipstad och Storfors som sedan 2022 fått föreläggande eller som haft brister vid minst två kontroller.

Även Pizzeria Palermo i Filipstad fick bakläxa.
Även Pizzeria Palermo i Filipstad fick bakläxa. Foto: Google Maps

Matställen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Filipstad och Storfors sedan 2022

FILIPSTAD

Caféhuset, Filipstad

Kontroll den 12 april 2022. Varmhållen mat höll inte tillräckligt bra temperatur. Ny kontroll den 3 maj 2022. En kastrull utan lock med potatismos stod på golvet under handtvättställ. Enligt personal hade kastrullen råkat ställas där. Potatismosets temperatur höll 35,5 plusgrader, vilket var för lågt. Ingen temperaturkontroll av livsmedel, där kommunen gav ett föreläggande. Åtgärdat den 27 maj 2022 och inga brister vid kontroll den 7 juli 2022. Ny kontroll den 9 mars 2023. Smutsigt i kök. Engångshandskar byttes inte tillräckligt ofta. Ny kontroll den 27 mars 2023. Tidigare brister hade åtgärdats men personal torkade sig på förklädet och en golvmatta hade bristande rengöring. Följs upp vid nästa ordinarie kontroll.

New Asia, Filipstad

Kontroll den 12 april 2022. Bristande rengöring av livsmedelslokal och diskutrymme förutom arbetsbänkar som skulle åtgärdas senast den 25 april 2022. Ny kontroll den 1 mars 2023. Bristande rengöring av livsmedelslokal och diskutrymme förutom arbetsbänkar. Belamrat handtvättställ. Varmhållen mat höll inte tillräckligt bra temperatur. Uppföljande kontroll ska göras.

Pizzeria Babylon, Filipstad

Kontroll den 12 april 2022. Ingen termometer för temperaturkontroll av mat vid tillfället. Föreläggande efter kontroll den 28 februari och 20 mars 2023 att säkerställa att hantering av kebabkött sker utan risk för bakterietillväxt, att personal har bra handhygien och följer livmedelsrutiner. Vid kontrollen hade en halvt grillad kebabstock sparats i kyl över natten för att grillas färdig dagen därpå, vilket gynnade bakteriell tillväxt. Engångshandskar byttes inte tillräckligt ofta och bristande handtvätt. Uppföljande kontroll ska göras.

Pizzeria Palermo, Filipstad

Kontroll den 18 oktober 2022. Ett lager i en tidigare verkstads- och tvätthallslokal intill pizzerian som inspektörerna tidigare inte fått tillgång till visades upp. Lagret var olämpligt för icke emballerade varor på grund av risk för tidigare föroreningar och mjölsäckar behövde flyttas på grund av fuktvärden och skadedjursrisk. Pizzerian skulle ta fram rutiner för andra förvaringsutrymmen och skadedjurssäkra en otät port. Bristerna kvarstod den 23 november 2022 och 28 mars 2023. Vid kontrollen i mars stod även en bil parkerad vid frysar i garaget. ”Lagring av livsmedel och parkering av bilar i samma lokal passar inte ihop”, står det i rapporten. Åtgärder mot skadedjur inkom den 31 mars. Förvaringsutrymmet skulle åtgärdas senast den 25 april.

Restaurang Köket, Filipstad

Kontroll den 12 april 2022. Bristande golvrengöring. Smutsigt köksavlopp med silverfisk. Avlopp för vask saknades i städförråd. Svartmögel i kylrummets tak. Avfall och pantburkar på baksidan som lockat fåglar. Nedkylning utan temperaturövervakning. Avloppet städades omgående. Ny kontroll den 18 oktober 2022. Bristande allergeninformation. Smuts på knivar, köksgolv och kyllister. Ny kontroll den 10 november 2022. Bristande allergeninformation. Kyllister behövde repareras. Ny kontroll den 1 februari 2023. Kyllister inte åtgärdade. Enligt personal saknades reservdelar till den gamla kylen och de skulle i stället hitta lådor med fungerande lister. Uppföljning vid nästa planerade kontroll.

Sirina restaurang, Filipstad

Kontroll den 6 februari 2023. Handfat saknade tvål och pappershanddukar. Inget varmvatten på personaltoalett. Samma engångshandskar användes till olika arbetsuppgifter. Arbetskläder byttes inte om på plats. Bristande separering av olika råvaror. Träskärbräda användes för kyckling, vilket ökade bakterierisken. Dörrar och fönster var öppna vid kontrollen, vilket ökade skadedjursrisken. Ny kontroll den 21 februari och 20 mars 2023 då brister med ventilation och handfat kvarstod. Föreläggande den 24 mars att senast den 23 april säkerställa att personal har tillgång till hygienisk handtvätt och säkerställa god ventilation. Uppföljande kontroll ska göras.

Spångbergets bowling, Filipstad

Kontroll den 7 februari 2023. Bristande rengöring av livsmedelslokal, diskutrymme samt personalkläder. Termometer saknades för kontroll av varm mat. Ny kontroll den 16 mars 2023. Rengöringsbrister delvis åtgärdade men nya arbetskläder behövdes samt rengöringsschema. Termometer saknades fortfarande. Uppföljande kontroll görs i slutet av april.

Zolboos sushi, thai & falafel, Filipstad

Kontroll den 29 september 2022. Bristande temperaturkontroll av kyl och frys. Ingen termometer för kontroll av varm mat. Ny kontroll den 18 oktober 2022, då temperaturkontroller åtgärdats men termometer saknades för varm mat. Skulle åtgärdas senast 1 november. Vid kontrollen den 9 december 2022 fanns inga brister.

STORFORS

Hammargården centralkök, Storfors

Kontroll den 11 november 2022. Trasiga väggar i vagnhall, utanför beredningsrum samt runt dörrpost som gjorde ytorna svårrengörliga. Bristerna kvarstod vid ny kontroll den 21 mars 2023. Följs upp vid kommande ordinarie kontroll.

Pizzeria Folkets hus, Storfors

Kontroll den 2 mars 2022. Bristfällig rengöring av handtag och dörrar i kök samt kylskåpsdörr. Vid besöket låg oförpackad ost på en rullvagn i diskrum, intill oren disk och kompostkärl. Allt åtgärdat den 4 mars 2022. Föreläggande efter kontroll den 12 oktober 2022 att upprätta skriftliga rutiner för köksrengöring, handtvätt, förvaring och separering av livsmedel. Då hade handtvättställ, golv under hylla i lagerkyl och reglage på stekbord bristande rengöring, rullband för diskbackar vid diskmaskin hade tillväxt av svartmögel och handtvål saknades vid handtvättställ och diskrum. Livsmedel förvarades oskyddat i frys med risk för kontaminering. Vid kontrollen fanns även trasiga kakelplattor vid degrum. Allt åtgärdat den 1 december 2022 och lister sattes upp på kakel vid degrum. Ny kontroll den 21 mars 2023. Bristande rutiner gällande spårbarhet då det var oklart var oxfilén köpts. Följs upp vid kommande ordinarie kontroll.

Källa: Miljö- och stadsarkitektkontoret i Filipstad, Miljökontoret i Karlskoga

Så anmäler du matsnusk till Filipstads och Storfors kommun

• Filipstad: 0590‑611 00 eller mos@filipstad.se.

• Storfors (via Karlskoga kommun): 0586-610 00 eller info@karlskoga.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i KarlstadLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i MunkforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Forshaga

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerFilipstadLivsmedelMatMat och dryckStorforsStorfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare