Hoppa till huvudinnehållet

Konstsamlare vill storsatsa i Karlstad: Maxad utställning kan bli nytt museum

Publicerad:
Harry Söderström, konstintresserad entreprenör i Karlstad, är en av initiativtagarna till en utställning om Bengt Lindström, som planeras till Karlstad i sommar. Landar den planen väl, kan det bli än större satsningar längre fram.
Harry Söderström, konstintresserad entreprenör i Karlstad, är en av initiativtagarna till en utställning om Bengt Lindström, som planeras till Karlstad i sommar. Landar den planen väl, kan det bli än större satsningar längre fram. Foto: Lena Richardson

Två konstsamlare vill göra en gigantisk Bengt Lindström-utställning i Karlstad i sommar, med över 200 verk.

– Jag tror att detta är världens största Lindströms-utställning någonsin, säger Harry Söderström.

Vid horisonten skymtar än större visioner: ett helt museum tillägnat den färgstarke modernisten.

Mora-bon Curt Aspelin är expert på Bengt Lindström. Han har samlat på hans konst i ett halvsekel, var vän med honom och har dessutom skrivit flera böcker om den karismatiske målaren.

Kristinehamnsbördige Harry Söderström är företagare, bor i Karlstad och i Atlanta, USA och har ett stort konstintresse.

När deras vägar korsades uppstod idén att arrangera en Bengt Lindström-utställning tillsammans – i Karlstad.

Världens största samling

– Curt äger världens största samling av Bengt Lindström. Han har varit kompis med Bengt Lindström i 50 år skulle jag tro. Han har varit med sen dag ett nästan, säger Harry Söderström.

Bengt Lindström (1925-2008) blev känd som en storslagen modernist med starka färger och fria rörelser. Han flyttade till Paris redan 1948, men hade hela tiden ett stadigt ben kvar i Sverige, med ateljé och bostad utanför Sundsvall. Här är han på en bild från 1984.
Bengt Lindström (1925-2008) blev känd som en storslagen modernist med starka färger och fria rörelser. Han flyttade till Paris redan 1948, men hade hela tiden ett stadigt ben kvar i Sverige, med ateljé och bostad utanför Sundsvall. Här är han på en bild från 1984. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

– Jag har över 4000 verk av konstnären och har gjort 100-tals utställningar. 2017 började jag göra minnesutställningar om Bengt Lindström runt om i världen, berättar Curt Aspelin.

200 till 250 verk skulle kunna visas i Karlstad redan i sommar.

– Då har jag sagt att jag tror att detta är världens största Lindströms-utställning någonsin, säger Harry Söderström.

Vill in på CCC

Lokalen de tänker sig är Karlstad CCC och visningstiden vecka 25 till 33.

De första kontakterna är tagna och erbjudandet framlagt: Aspelin ställer upp med konstverk fritt ur sin samling och betalar transporterna av konsten, försäkringar och en curator.

Nu hoppas de båda konstvännerna att kommunen ser potentialen och vill hjälpa till med bland annat marknadsföringen.

– Karlstad har facit i hand genom Lars Lerin på vilken fantastisk grej det här är för turistnäringen, säger Curt Aspelin.

– Karlstad kan vinna så mycket på detta. Det kan ju dra in 100 000 extra turister som vill se Lindström, säger Harry Söderström.

Har han den dragningskraften fortfarande?

– Det är mycket folk som känner till honom. Bengt Lindström är Sveriges största moderna målare genom tiderna. Curt har sex andra städer som vill göra det här. I förlängningen vill Curt bygga ett museum, säger Harry.

Vill skapa museum

I en skrivelse de gjort till kommunen är också visionen större än en sommarutställning. De skriver om en ”etablering av ett konstmuseum/minnesmärke av konstnären Bengt Lindström i centrala Karlstad”.

Curt Aspelin framhåller i skrivelsen till kommunen att han ”kommit upp i aktningsvärd ålder” och vill ge en stor del av sin samling till ”någon plats i Sverige som ser kulturens värde”. Han erbjuder sig att donera konst till ett värde av 50-60 miljoner till en stiftelse och har även fotografier, personliga föremål och annat som kan visas.

– Tänk vilken succé det kunde bli tillsammans med Lars Lerin. Då skulle vi sätta Karlstad på världskartan som konstmetropol, säger Curt Aspelin.

"Hans färgkombinationer. Det är verkligen en färgklick på väggen och det är så okonventionellt” säger Harry Söderström om vad han uppskattar mest med Lindström. Ett exempel på det okonventionella är lastbilen som konstnären målade för Scania - ett rullande konstverk.
"Hans färgkombinationer. Det är verkligen en färgklick på väggen och det är så okonventionellt” säger Harry Söderström om vad han uppskattar mest med Lindström. Ett exempel på det okonventionella är lastbilen som konstnären målade för Scania - ett rullande konstverk. Foto: Rolf Höjer/TT

För att det erbjudandet ska landa i Karlstad krävs en passande fastighet på 1500 till 2000 kvadratmeter. Det skulle bli ett komplement till Värmlands museum och Lars Lerins Sandgrund, framhåller initiativtagarna.

Men varför i Karlstad? Han bodde väl i Sundsvall?

– Sundsvall var en given plats, men de har inga pengar, det är för stort för dem. Då tänkte jag att vi kanske skulle pröva det i Karlstad istället, säger Curt Aspelin, som även har lagt ut krokar i flera andra kommuner.

– Vi kan vända på plätten och säga ”vill du ha ett Zorn-museum här?” – ja, skulle de flesta säga, även om Zorn var från Dalarna. Det är samma här: han är en svensk konstnär som bodde i Paris. Jag ser det här som en investering för kommun och näringsliv. Jag vurmar för Karlstad och Värmland. Hela Värmland är så fantastiskt kulturellt. Jag vill att det ska bli lite mer kulturellt här i stan. Om vi kan addera lite mer kultur, blir Karlstad mer attraktivt! Vi har alla förutsättningar, säger Harry Söderström.

Han tonar ner museiplanerna i dagsläget:

– Det där är ju en eventuell fortsättning. Det viktigaste nu är att vi får en utställning. Utställningen är det som gäller först.

– Vi gör en utställning först och ser hur det går att göra en Bengt Lindström-utställning i Karlstad, sammanfattar Curt Aspelin.

Curt Aspelin har skrivit flera böcker om Bengt Lindström.
Curt Aspelin har skrivit flera böcker om Bengt Lindström. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Bengt LindströmBesöksnäringKarlstadKarlstad CCCKonstMuseumNöje/KulturSundsvallTurismUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.