Hoppa till huvudinnehållet

Irritation hos toppolitikerna – Filipstad påverkas negativt av ambulansförslag

Publicerad:
Christer Olsson (M) är Filipstads kommunalråd och Åsa Hååkman Eriksson (S) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen. De är båda irriterade över förslagen som kan ge en reducering av ambulanstätheten i Filipstads kommun under sommaren.
Christer Olsson (M) är Filipstads kommunalråd och Åsa Hååkman Eriksson (S) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen. De är båda irriterade över förslagen som kan ge en reducering av ambulanstätheten i Filipstads kommun under sommaren. Foto: Filip Kowalski

I sommar kan ambulanstätheten komma att minska i Filipstad.

Enligt ett förslag som Region Värmland ska få ta ställning till kan antalet ambulanser nattetid komma att dras ner från två till en var fjärde natt.

Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M) och andre vice ordföranden i kommunstyrelsen Åsa Hååkman Eriksson (S) riktar nu skarp kritik mot förslaget i en skrivelse till regionstyrelsen.

Att rekrytera personal till regionens ambulanser i sommar har varit en tuff uppgift för ambulansledningen i Värmland.

Som ett resultat av bristen på sommarvikarier har ambulansledningen i Region Värmland tagit fram ett förslag om att reducera ambulanstätheten i länet.

Om förslaget skulle bli verklighet skulle det bland annat innebära att antalet nattambulanser reduceras från två till en var fjärde natt i Filipstad, precis som i Kristinehamn, Råda och Säffle.

Den eventuella förändringen har fått Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Åsa Hååkman Eriksson att skicka in en skrivelse till regionstyrelsen där de protesterar mot förslaget.

– Jag blir så irriterad över det här förslaget. I min värld, när det kommer till sjukvård, är det ambulanssjukvården som ska vara prio ett, säger Christer Olsson.

Bör dras tillbaka

Som han och Åsa Hååkman Eriksson ser det är det här ett förslag som borde dras tillbaka.

– Var fjärde natt i sommar ska du helst inte bli sjuk eller råka ut för en olycka som kräver ambulanstransport. Det är en väldigt knepig lösning på problemet, säger Christer Olsson.

Och tillägger:

– Det här handlar om våra medborgares säkerhet. Jag tycker att den allvarligt äventyras av ett sådant här förslag. Jag kan inte förstå hur man i ambulansledningen i Värmland kan komma med något dylikt.

Förslaget omfattar fler förändringar än de som påverkar antalet nattambulanser i Filipstad, Kristinehamn, Råda och Säffle.

– Hur planerar man egentligen kompetensförsörjningen under resten av året när det blir såhär illa varje sommar? Ett sånt här förslag har aldrig förelegat förut att man skulle stänga ner en ambulans nattetid på sommaren, det här är en ny lösning som man har hittat på. Och det här accepterar vi inte. Åsa (Hååkman Eriksson) och jag måste värna Filipstads kommuns medborgare säkerhet och det är därför vi reagerar, säger Christer Olsson.

Åsa Hååkman Eriksson håller med:

– Konsekvensen blir ju att var fjärde natt så finns bara en ambulans. Har du ett barn som lider av någon åkomma och som behöver akut sjukvård funkar det kanske inte om det samtidigt inträffar en trafikolycka och någon äldre person behöver åka in till sjukhus. Precis som Christer Olsson säger behöver vi ha en fungerande ambulansverksamhet 24 timmar om dygnet alla dygn om året.

Och tillägger:

– Vi är fullt medvetna om att det är tufft att få ihop somrarna, men då är det extra viktigt att se till att det inte blir lösningar som den här. För vad är det som är först på en olycksplats? Inte är det sjukhuset, utan det är ambulansen. Vi tycker naturligtvis att medarbetarna ska ha sin välförtjänta semester, men då måste man titta över hur det ser ut i hela organisationen.

Sen planering

Marginalerna inför sommaren är för små.

– Det duger inte att komma med ett planeringsförslag i april, utan man måste ha en plan för hela året. Man måste ha en bemanning som täcker in sommaren då det ska vara semestrar. Det måste finnas en planering i god tid, för det står inga vikarier i kö och väntar på att få möjligheten att jobba. Akutsjukvården och ambulanssjukvården borde prioriteras högst, för det är i de verksamheterna som man tar hand om människor när det är verklig kris – när man är allvarligt skadad och när man får en allvarlig sjukdom. Och då håller det inte att säga att ”vi har bara en ambulans, vi har ingen att skicka”, säger Christer Olsson.

Och tillägger:

– Visserligen skickar man ambulanser från alla andra områden, men framkörningstiden blir såpass mycket längre om man måste göra på det sättet.

Kan ambulanshelikoptern tänkas få fler uppdrag?

– Det kan säkert bli en extra belastning på den, det är jag övertygad om, svarar Christer Olsson.

Planeringen inför sommaren är det som oroar Filipstadspolitikerna mest.

– Det här är inte okej, jag förstår liksom inte hur man ens kan komma på idén att dra ner på en nattambulans var fjärde dygn – den tanken är för mig helt främmande.

Och visst finns det en risk för att om det börjar att naggas lite i kanten den här sommaren att förslaget kan komma att utökas till nästa sommar?

– Förra gången när vi agerade gemensamt handlade det också om eventuella indragningar i ambulansverksamheten. De idéer som man presenterade då togs fram utan att man överhuvudtaget hade pratat med kommunerna. Det var först i efterhand som hälso- och sjukvårdschefen i regionen erbjöd sig att komma hit och föra en dialog. Och då sa Åsa och jag nej, för har de inget annat än försämringar att komma med då är det inte okej för oss politiker i Filipstad. Vi vill ha en ambulansverksamhet av hög kvalitet med en framkörningstid som är acceptabel och där våra medborgare kan få akutsjukvård när det behövs, svarar Christer Olsson.

Åsa Hååkman Eriksson fyller i:

– Vi har varit överens i den här frågan. Det jag och Christer signalerar i den här frågan nu, oavsett om vi sitter i majoritet eller opposition, är att tycker vi lika. Vi ser till kommuninvånarnas bästa.

Tar kampen

Precis som Christer Olsson tycker hon att det är svårt att förstå resonemanget bakom förslaget.

– Något som gör det än mer konstigt är att det under somrarna är det fler invånare i Värmlands län i form av turister. Och vad händer när man ska styra om de olika ambulanserna, vad kommer att hända med den enda ambulans som vi har? Om vår ambulans till exempel är i närheten av Molkom och måste rycka ut på någon händelse, vad kommer att hända då under den där fjärde natten när vi bara har en ambulans? säger hon.

Christer Olsson och Åsa Hååkman Eriksson kommer inte låta frågan passera utan kamp.

– Vi är djupt oroade när det kommer fram sådana här tjänstepersonsförslag från regionen. Det är därför vi har reagerat och det är därför vi har skrivit till regionstyrelsen. Vi tycker också att man politiskt sett, oavsett majoritet, att man måste ta tag i frågan. Vi kräver som medborgare i Filipstad och som värmlänningar att det här fungerar i hela länet. Det är ett absolut krav för patientsäkerheten, säger Christer Olsson.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdÅsa Hååkman ErikssonChrister OlssonFilipstadKommunstyrelsenKristinehamnRegion VärmlandSjukhusSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.