Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Så är läget på banorna i Värmland

Publicerad:
Det är dags att damma av golfklubborna efter vintern, och ge sig ut på banorna igen. NWT går igenom läget hos de värmländska klubbarna i en stor guide. Foto: MATHIAS BERGELD

Det tog sin tid men nu har vårvärmen äntligen hittat till Värmland.

Därmed står golfsäsongen runt hörnet och NWT har kollat med banorna när det är dags att öppna för spel.

Det finns redan två banor i Värmland som har öppnat då Sommarro hälsade välkommen till spel förra torsdagen, den 13 april, och Degerfors två dagar senare.

De större anläggningarna Hammarö och Bryngfjorden slår upp sina portar den här torsdagen och sedan kommer det att rulla på vecka för vecka innan alla banor är igång.

Våra tre frågor till banorna

1) När öppnar banan för säsongen?

2) Finns det roliga nyheter att berätta om?

3) Pandemin innebar ett uppsving för antalet spelade varv och medlemmar för golfbanorna. Har ni lyckats behålla medlemsantalet?


Arvika GK

1) Vi vet inte när vi öppnar än. Växtligheten har inte kommit igång på allvar så vi avvaktar vädret lite.

2) Arvika Golfklubb har inga nyheter på banan men vi har ny krögare och vi jobbar vidare för att höja kvalitén på golfbanan och spelytorna.

3. Pandemin har gjort att medlemsantalet har ökat och givetvis har också vi sett ett uppsving med många återvändare och nya golfare. Det gäller göra golfen attraktiv och se till att spelarna trivs med sin sport, att man får ett socialt utbyte av idrotten golf.


Billeruds GK

1) Vi är försiktiga med att sätta ett exakt datum. En försiktig gissning om det fina vädret håller i sig är förmodligen under april månad.

2) Under förra året tog vi tag i bunkerskötseln på banan. Vi har en policy att man ska veta vad man får när man kommer till oss, att rullen på greenerna är samma dag från dag för att ta ett exempel. Vi har en inte en ny krögare men ett nytt koncept. Vi har många förfrågningar kring det boende som vi byggde nära banan för några år sedan.

3) Vi kände faktiskt inte av det uppsvinget som många andra banor pratar om. Det betyder att vi inte har någon dramatik åt det andra hållet nu heller.


Bryngfjordens GK

1) Vi öppnar torsdag den 20 april.

2) Toptracer på rangen där man kan mäta sina slag genom att logga in i en app. Vi har en treårsplan med förbättringar på banan som heter ”Plan 72”.

3) Vi ligger kvar på i stort sett samma medlemsantal.

Bryngfjorden först i Värmland med den moderna Toptracerteknologin på rangen

Degerfors GK

1) Banan öppnade lördagen den 15 april med ordinarie greener.


Eda GK

1) Vi har haft snö kvar länge så det är ett par veckor kvar innan vi öppnar banan.

2) Vi håller på att förbättra en del utslagsplatser på banan.

3) Vi är beroende av spelare från Norge så pandemin innebar inte ett lyft för oss. År 2022 var bättre än 2021, men det är svårt att säga något om årets säsong med tanke på den inflation som råder.


Forshaga-Deje GK

1) Vi siktar på att öppna banan kommande vecka, vi hoppas på senast fredag den 28 april som det ser ut nu.

2) Vi kommer att ta bort en del bunkrar under säsongen. Vi är med i ett pilotprojekt som heter ”Bättre spelupplevelse” och utifrån det har vi kollat på lite saker och åtgärder på banan. Vi har några bunkrar som ligger lite dumt och vi ska prioritera rangen lite. Det finns lite att jobba med inom det här projektet.

3) Vi har ökat medlemsantalet en hel del. År 2018 hade vi 450 medlemmar och 750 medlemmar när vi stängde säsongen 2022. Vi har haft ett uppsving och under förra året gick vi plusminus noll när det gäller medlemmar vilket vi är extremt nöjda med.


Hammarö GK

1) Hammarö Golfklubb planerar att öppna banan för spel torsdag den 20 april.

2) Under hösten 2022 påbörjade vi bunkerrenovering och ombyggnation. Vi gjorde klart bunkrarna på hål åtta och 15. Nu har vi även påbörjat hål nio och 18. Vi har breddat och förbättrat tee på hål 17. Nya slagmattor och nya bollar finns på rangen. Belysning kommer att monteras inom det närmaste och rangen är numer öppen året runt.

3) Medlemsantalet är fortfarande stabilt, dock har vi för tillfället möjlighet att välkomna nya medlemmar.


Karlskoga GK

1) Vi siktar på att öppna vår 18-hålsbana lördag den 22 april, men det beror på vädret. Vår 9-hålsbana och rangen är öppna.

2) Då vi bygger en ny maskinhall så finns det inga planerade förbättringar ute på själva banan i år.

3) Vi är tillbaka på nivån som vi hade innan pandemin när det gäller medlemsantal och spelade ronder.


Karlstad GK

1) Vi har inte bestämt något datum än, vi hoppas på fortsatt sol och värme. Vi har städdagar 28-29 april och vi hoppas på öppning efter det. Ett mer precist svar än så kan vi inte ge. Solslingan öppnar torsdag 20 april.

2) Det är inga stora nyheter, utan det är allmänna förbättringar för spelbarheten och speltempot. Vi har rensat upp sly och tagit bort träd.

3) Vi har gott om medlemmar. Det är kanske något lägre än år 2021 men det är ingen större skillnad. Vi har inte fullt utan det finns plats att bli medlem.


Kils GK

1) Om planen håller öppnar vi den sista veckan i april.

2) För att öka solbelysningen och bättra på luftväxlingen på fairways och greener har vi tagit bort träd och sly under vintern. På så sätt vill vi göra banan ännu bättre.

3) Vi har en liten minskning när det gäller medlemmar.


Kristinehamns GK

1) Vi hoppas att vädret är på vår sida och då kan vi öppna inom två till tre veckor.

2) Det ser väldigt mycket bättre ut i år än föregående år, precis som för många andra banor. Vi håller på att renovera några tee, det började vi med redan i höstas, och hoppas att vi kan förbättra upplevelsen.

3) Tyvärr har vi inte lyckats att behålla antalet medlemmar, men vi har en bra plan för att rekrytera och behålla i framtiden.


Lundsbergs GK

1) Det är svårt att i nuläget säga när vi öppnar, men vi hoppas att det ska ske i månadsskiftet april/maj. Rangen är öppen.

2) Vi gör jobb på hål ett för att spelet ska snabbas på och att det inte ska bli en blockering ut på banan. Vi har lagt igen en del bunkrar och ska även eventuellt flytta på en.

3) Vi har ungefär samma medlemsnivå som under pandemin.


Saxå GK

1) Vi kan inte svara annat än i närtid. Vi ligger i en kall zon och vill inte precisera ett datum än.

2) I verksamhetsplanen finns det att vi ska göra ett antal nya tee och det ligger som prio ett till den här säsongen. Vi har en frivilliggrupp som jobbar kanonbra med att fälla träd och andra förbättringar. Vi ska testa robotklippning på något område för att se om det blir en framtida investering.

3) Vi hade bra greenfeeår under pandemin. När det gäller medlemmar ligger vi på en stabil nivå.


Sommarro golf

1) Banan öppnade torsdag den 13 april.

2) Vår plan är att det ska finnas en Toptracer på rangen där man kan mäta sina slag inom ett par veckor.

3) Vi är 200 medlemmar upp om man jämför med förra året och det är ett nytt rekord för oss.

Nu är golfsäsongen igång i Värmland: ”Jag bokade direkt för att bli först”

Sunne GK

1) Vi siktar på att öppna till Valborg.

2) Vi har inga nyheter till den här säsongen. Vi har en utmanande bana som vi försöker att hålla i högsta kvalitet.

3) Vi har haft en ökning av greenfeegäster under flera år. Vårt medlemsantal ligger omkring 500.


Torsby GK

1) Det är fortfarande ett par veckor bort till öppning. Förra säsongen öppnade vi den 5-6 maj.

2) Inte på själva banan men vi har gjort en satsning på rangen. Vi har köpt in 15 nya utslagsmattor som precis har kommit. Vi har även köpt in 100 solceller för att hålla nere elkostnaden och hoppas på att kunna vara självförsörjande på el under sommaren.

3) Vi känner att vi har tappat lite och har haft möten om hur vi ska kunna locka tillbaka folk.


Uddeholms GK

1) Det är lite svårt att svara på. Det beror helt och hållet på vädret men vi siktar på i mitten av maj. Blir det tidigare än så är det en bonus.

2) Vi har några nya tävlingar på klubben i år. Den första är en deltävling i "Golfresan on Tour" som vi arrangerar den 19 augusti. Det är en 2-manna scramble. Den andra är en deltävling i "International Pair Sweden", den 2 september. Det är en 2-manna bästboll. Den tredje tävlingen som är ny för oss är Svenska Juniortouren Division 3 som spelas den 6 augusti.

3) Vi fick också ta del av uppsvinget som skedde under pandemin. Vi ser att vi lyckas behålla medlemsantalet och har kanske till och med en liten ökning.


Årjängs GK

1) Vi har en förhoppning att kunna öppna banan den 29 april, men det är vädret som styr.

2) Under hösten öppnade vi ett nytt tee på det 16:e hålet.

3) När det gäller medlemsantalet går det fortfarande sakta uppåt för oss.

Artikeltaggar

Arvika GKBilleruds GKBilleruds GolfklubbBryngfjordens GKEda GolfklubbGolfHammarö GKKarlskoga GKKarlstad GKKils GKKristinehamns GKSaxå golfklubbSommarro GKSunne GKVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.