Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt att mäktiga herrars koppling till varandra granskas

Publicerad:
SVT Nyheter Värmlands granskning av Svenska frimurareorden är viktig, tycker insändarskribenten som även vill tipsa om en studie kring nätverk och skuggstrukturer, gjord vid Karlstads universitet.
SVT Nyheter Värmlands granskning av Svenska frimurareorden är viktig, tycker insändarskribenten som även vill tipsa om en studie kring nätverk och skuggstrukturer, gjord vid Karlstads universitet. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den aktuella granskningen av våra mest mäktiga herrars koppling till varandra genom bland annat Frimurarlogen är viktig, intressant och nödvändig för demokratin.

Men det är ingen nyhet! Redan 2010 gjorde professorerna Gunnel Forsberg och Gerd Lindgren med flera, då verksamma vid Karlstads universitet, en studie över nätverkandets historia med fokus på vilka nätverk som var inflytelserika i regionalpolitiken i början av 2000-talet och vilka som hamnade utanför. Boken ”Nätverk och skuggstrukturer i regionalpolitiken” publicerades 2010. Redan där lyfts frimurarna fram som ett inflytelserikt nätverk i skuggan av regionalpolitikens transparent arbetande grupperingar. Kanske det var just frimurarna som den gången lyckades stoppa spridningen av rapporten så framgångsrikt? Kan det ha varit en överenskommelse för att behålla positionerna och makten i regionen? För er som vill läsa mer kan boken laddas ner gratis från diva-portal.org.

En som varit med ett tag

NWT-chef granskas – är medlem i samma brödraskap som företagare och toppolitiker

Artikeltaggar

FrimurarordenGranskningarInsändareKarlstads universitet