Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket behövs för att klara vården och omsorgen nästa år

Publicerad:
De äldre blir fler och behovet av stöd och hjälp ökar samtidigt som arbetskraften minskar i Värmland. Nu påbörjas pengajakten för att för att få den ekvationen att gå ihop i Karlstads kommun.
De äldre blir fler och behovet av stöd och hjälp ökar samtidigt som arbetskraften minskar i Värmland. Nu påbörjas pengajakten för att för att få den ekvationen att gå ihop i Karlstads kommun. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kostnaderna för den kommunala vården och omsorgen brakar genom taket i Karlstad.

De närmaste åren behövs ett tillskott på över 50 miljoner kronor.

Stefan Jonsson (S) är ny ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Han fick en rivstart.

– Vi har ekonomiska utmaningar, säger han.

När Stefan Jonsson tog över i januari fattades det 30 miljoner kronor. Omstrukturering av Resurscentrum kallades det när nämnden sparade bort ett 30-tal korttidsplatser vid Stadsträdgården, där patienter på väg från sjukhus till eget boende fått mellanlanda.

Sista juni ska platserna ha avvecklats. Det innebär en besparing på 10 miljoner sista halvåret i år, och 20 miljoner för kommande helår.

Resterande 20 miljoner, som fattas i år tar nämnden från eget kapital.

Men det räcker inte.

”Ohållbart”

När nämnderna i Karlstads kommun nu yttrar sig över kommunstyrelsens förslag till budgetramar för åren 2024-2026 kommer det ett rop på hjälp från vård- och omsorgsnämnden.

 ”Vi ska leverera bra välfärd till Karlstadsborna. Det klarar vi i dag, men på sikt måste vi ha mer resurser”, säger Stefan Jonsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
”Vi ska leverera bra välfärd till Karlstadsborna. Det klarar vi i dag, men på sikt måste vi ha mer resurser”, säger Stefan Jonsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I utkastet till ramar ligger en årlig uppräkning på två procent. Ohållbart, står det i en tjänsteskrivelse som nämnden ska ta beslut om på sitt sammanträde på onsdag.

– Vi har ett viktigt uppdrag, säger Stefan Jonsson. Vi ska leverera bra välfärd till Karlstadsborna. Det klarar vi i dag, men på sikt måste vi ha mer resurser.

Förslaget, som ligger på nämndens bord, är att man ska begära ett ramtillskott på 40 miljoner kronor 2024, tio miljoner kronor året där på och ytterligare elva miljoner kronor för 2026.

Minskade statsbidrag

– De riktade statsbidragen till äldreomsorgen som förra regeringen beslutade om, och som innebar 37 miljoner kronor om året i tre år försvinner, säger Stefan Jonsson. Samtidigt står vi inför flera stora utmaningar.

Befolkningsutvecklingen är ett jättebekymmer. Redan nu ökar behovet av såväl hemtjänst som LSS (insatser för vissa funktionshindrade) i Karlstad.

– 2031 kommer andelen äldre i Karlstad att ha ökat med 31 procent.

När arbetskraften minskar dramatiskt framöver, i synnerhet i Värmland, blir ekvationen intrikat. Statistiska centralbyråns arbetskraftsprognos varslar om att förvaltningen saknar en tredjedel av den omvårdnadspersonal som efterfrågas 2035.

– Vi lägger prio ett i vårt äskande på personal, säger Stefan Jonsson.

Prio ett i förslaget till nämndens äskande är 20 miljoner kronor från och med år 2024 till satsningar för att attrahera ny personal, och för att behålla de som redan jobbar inom vården och omsorgen i kommunen, och ge dem utrymme och möjlighet att öka sin kompetens.

Vi har ett viktigt uppdrag. Vi ska leverera bra välfärd till Karlstadsborna. Det klarar vi i dag, men på sikt måste vi ha mer resurser.
Stefan Jonsson (S),ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Prio två handlar om LSS, service och stöd till vissa funktionshindrade. Behovet av insatser ökar, och finansieringen har klarats genom besparingar inom äldreomsorgen vilket inte bedöms vara en framkomlig väg på sikt. Nämnden föreslås äska tio miljoner kronor för 2024, tio miljoner kronor 2025 och fem miljoner kronor år 2026 för de ökade LSS-kostnader.

Nya vårdboenden

Prio tre är tio miljoner kronor om året från och med 2024 till ett politiskt initierat projekt inom hemtjänsten som handlar om tillitsbaserad styrning. Kommunen har särskilt svårt att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare inom just hemtjänsten, och ser på sikt ett behov av stora satsningar på arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Prio fyra är medel till nya vårdboenden, till en början sex miljoner kronor 2026.

– Vårdboendet Gunnern, som har 46 platser, läggs ner och ersätts av ett nytt vårdboende med 72 platser på Stockfallet.

Det finns också långt gångna planer på ett vårdboende och ett trygghetsboende på Kronoparken; ett vallöfte från socialdemokraterna.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenNämnderOmsorgStefan JonssonVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.