Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska Sunne bli tryggare – ringar in otrygga områden

Publicerad:
Sunne kommun ska bli en tryggare plats, genom ett nytt arbetssätt kallas EST.
Sunne kommun ska bli en tryggare plats, genom ett nytt arbetssätt kallas EST. Foto: Fredrik Finnebråth

Nu ska Sunne bli en tryggare plats. Med hjälp av tidiga insatser är målet att minska och förebygga brott och otrygghet redan innan eller när problem uppstår. Ett nytt arbetssätt kallat EST inleds.

Tryggheten i Sunne ska öka med ett mer träffsäkert arbetssätt där polis, kommun, fastighetsbolag, näringsliv och andra aktörer jobbar utifrån samma lägesbild.

Det skriver Sunne kommun i ett pressmeddelande.

Med hjälp av tidiga insatser är målet att minska och förebygga brott och otrygghet redan innan - eller när - problem uppstår.

Det nya arbetssättet kallas EST, effektiv samordning för trygghet. Metoden bygger på att skaffa gemensamma lägesbilder och sätta in åtgärder utifrån dem.

Petra Svedberg, kommunchef i Sunne.
Petra Svedberg, kommunchef i Sunne. Foto: Dan Enwall

En strategisk och en operativ EST-grupp jobbar med de förebyggande trygghetsfrågorna, skriver Sunne kommun.

– Sammanför vi all kunskap vi har, kan vi till exempel ringa in var vi har otrygga områden. Vi kan också få större evidens kring bakomliggande faktorer och orsaker till brott som sker. Andra kommuner har fått bra resultat av EST-metoden, säger Petra Svedberg, kommunchef i Sunne.

I en medborgarundersökning genom SCB 2022 svarar Sunneborna att det upplever stor trygghet när det är ljust ute, men när mörkret faller minskar känslan av trygghet.

– Uppdraget till den strategiska EST-gruppen ges av Lokala rådet för trygghet. Det är viktigt att arbetet vi lägger ner ger önskat resultat och att Sunneborna både ser och känner det, säger Petra Svedberg.

Artikeltaggar

ÅtgärderBrottBrott, lag och rättNäringslivPetra SvedbergPolisenPressmeddelandeSCBSunneSunne Fastighets ABSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.