Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen får bakläxa: Golv lagat med silvertejp på förskola och fuktrosor i taket

Publicerad:
Vissa miljöer i förskolan behöver få rutiner att bli rengjorda.
Vissa miljöer i förskolan behöver få rutiner att bli rengjorda. Foto: Malin Bring

Bristfällig städning, buller i anslutning till vilorum och dålig rengöring av textilier. Så beskrivs miljön på några av förskolorna i kommunen som nu får kritik.

– Textilier samlar på sig damm och skapar allergener som barn kan få i sig, säger Ida Lindbäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kristinehamns kommun.

I slutet av 2022 gjorde miljö- och hälsoinspektörerna kontroller på sju förskolor i Kristinehamns kommun. Fokus var städning och egenkontroll och en rad brister visade sig som nu ska åtgärdas.

Förskolorna har upphandlad städning men i vissa städavtal ingår inte vissa områden och de ska i de fallen skötas av personalen på förskolan. De förskolor som fått förelägganden är Djurgårdsparken, Tallunden, Sjöängen, Äventyret, Skeppet, Vita huset och Skotten.

Gällande Djurgårdsparken så får skolnämnden ett föreläggande om att en rutin behöver upprättas kring hur ofta textilier ska tvättas i verksamheten. Tekniska nämnden får föreläggande på två punkter. I ett av vilorummen ska bullernivåerna utredas och en åtgärdsplan ska upprättas. I en matsal är golvet lagat med silvertejp, något som framkom vid en inspektion 2021 också, men som inte är åtgärdat ännu. Den tillfälliga lagningen ses som ett besvär vid städning och bedöms göra golvet svårmoppat.

På förskolan Tallunden visade det sig att det saknades en lista över kemikalier i lokalen. Det handlar till exempel om diskmedel eller målarfärg. Det ska redovisas på en lista, vilket skolnämnden fått ett föreläggande om. I taket finns fuktrosor på flera ställen. Det måste utredas, liksom bullernivåer på en av avdelningarna. Det har tekniska nämnden fått i uppdrag att lösa detta.

Även Äventyrets förskola behöver upprätta en kemikalielista. Där finns också en rad åtgärder kring städ och rengöring av heltäckningsmattor och mattor, stoppade möbler samt fönsterbrädor i barnhöjd som åläggs skolnämnden.

Tekniska nämnden får på sitt bord att utreda varför golven är kalla och inomhustemperaturen är ojämn.

På förskolan Skeppet finns det också ojämna inomhustemperaturer och bullriga ljudnivåer vilket åläggs Merx Fastigheter AB att fixa, då det är de som äger lokalen. Även ventilationen ska utredas för att se om riktvärdena följs.

För förskolan Skotten så behövs det upprättas en rutin kring hur verksamheten ska få kunskap om när varmvattenkontroller ska ska ske, samt ventilationskontroller och radonmätningar. Rutiner för egenkontrollpärmen är också något som behöver ordnas. Det åläggs skolnämnden att se över. Ventilation och radonmätningar var något som brast på flera av de andra förskolorna också.

Ida Lindbäck menar att det ofta handlar om missförstånd när städning och tvätt av textilier inte har gjorts.

– Kanske har man tvättat vissa saker noga, men glömt något annat. Därför är det viktigt att det finns tydliga rutiner kring tvätt och städ, säger hon.

Om man jämför med förskolor i andra kommuner, är det illa eller på en normalnivå?

– Jag kan inte uttala mig om hur det ser ut i andra kommuner, men uppfattningen jag fått är att det är ganska vanligt. Det är ju en bedömningsfråga hur allvarligt det är. För de flesta barn och unga är det ingen direkt fara men för elever och barn med astma och allergi kan det innebära stora besvär. Därför är det viktigt att det sköts. Exempelvis textilier samlar på sig damm och allergener som barnen kan få i sig. Men jag tycker att det överlag ser bra ut i kommunen, säger Ida Lindbäck.

Artikeltaggar

ÅtgärderFörskolorKristinehamns kommunNämnderPolitikSkola och utbildningVentilation

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.