Hoppa till huvudinnehållet

Här är lagen som gör upp om Stanley Cup-bucklan

Publicerad:
Boston med svenske succémålvakten Linus Ullmark ställs mot Florida i första slutspelsomgången och är storfavoriter, inte bara mot Florida utan i hela slutspelet. Arkivbild.
Boston med svenske succémålvakten Linus Ullmark ställs mot Florida i första slutspelsomgången och är storfavoriter, inte bara mot Florida utan i hela slutspelet. Arkivbild. Foto: Charles Krupa/AP/TT

Vem kan stoppa grundseriens dominant, Boston? Kan Toronto bryta slutspelsförbannelsen och finns några svenskar med när finalen väl avgörs i juni?

Svar ges nu när Stanley Cup-slutspelet inleds natten mot tisdagen.

Den 82 matcher långa grundserien i NHL är färdigspelad och 16 lag gör nu upp i NHL-hockeyns Stanley Cup-slutspel där vinnaren inte står klar förrän i juni. Så här ser den inledande omgången ut vars möten avgörs i bäst av sju matcher:

Boston Bruins–Florida Panthers (Spelade första match natten mot tisdagen)

Boston är den givna storfavoriten inte bara mot Florida utan i hela slutspelet. Totalt 65 segrar och 135 poäng innebar rekord i NHL-sammanhang och ger klubben fördel av att spela en eventuell avgörande match på hemmais. Svenske målvakten Linus Ulmark är en av de starkt bidragande orsakerna till årets framgång, David Pastrnak som gjort 61 mål en annan. Laget vann också det första mötet mot Panthers med 3-1.

.

Toronto Maple Leafs–Tampa Bay Lightning (Spelar första match natten mot onsdagen)

Är det här säsongen som Toronto bryter förbannelsen och vinner Stanley Cup för första gången sedan säsongen 1966–67? En av de mest klassiska NHL-klubbarna går som alltid in i slutspelet med stora förväntningar på sig och har nu chans till revansch efter att just Tampa slog ut Toronto ur slutspelet förra året efter att ha vänt matchserien.

.

New York Rangers–New Jersey Devils (Spelar första match natten mot onsdagen)

Två ständiga rivaler men har inte mötts i slutspelssammanhang sedan 2012. New Jersey vann tre av fyra möten under grundserien och stjärnan Jack Hughes gjorde totalt 99 poäng, dock är det 21-åringens första Stanley Cup-slutspel.

.

Carolina Hurricanes–New York Islanders (Spelade första match natten mot tisdagen)

Carolina vann sin division för tredje säsongen i rad, trots en rad tunga skador. New York Islanders är samtidigt tillbaka i slutspelet efter förra årets miss men Carolina är favoriter till avancemang och leder serien med 1-0 efter en målsnål historia där första mötet stannade vid 2-1.

.

Edmonton Oilers–Los Angeles Kings (Spelade första match natten mot tisdagen)

Repris på förra årets slutspelsmöte när Edmonton vände 2–3-underläge i matcher till avancemang. Kings leder serien efter att ha avgjort det första mötet i förlängning.

.

Vegas Golden Knights–Winnipeg Jets (Spelar första match natten mot onsdagen)

Klubben med bäst poängskörd mot den med sämst facit av slutspelslagen i den västra konferensen och William Karlssons Vegas är storfavoriter i slutspelsmötet.

.

Colorado Avalanche– Seattle Kraken (Spelar första match natten mot onsdagen)

Colorado får även i slutspelet klara sig utan svenske stjärnan Gabriel Landeskog som inte spelat alls sedan sin knäoperation i oktober. Seattle gör nu debut i Stanley Cup-sammanhang efter att klubben kom med i NHL förra säsongen.

.

Dallas Stars–Minnesota Wild (Spelade första match natten mot tisdagen)

I fokus står Dallas Jason Robertson som gjorde 46 mål – nytt målrekord för Dallas – och Kirill Kaprizov som noterades för 40 mål för Minnesota, trots att han missade en rad matcher på grund av skada. Wild vann den första matchen i serien efter lång förlängning. På isen fanns bland andra Jonas Brodin och Marcus Johansson, Joel Eriksson Ek närmar sig comeback efter sin skada.

Tobias Österberg/TT

Artikeltaggar

BostonColorado AvalancheDavid PastrňákFloridaGabriel LandeskogIshockeyJack HughesKirill KaprizovLinus UllmarkNew York IslandersNHLSportStanley CupTorontoWinnipeg Jets

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.