Hoppa till huvudinnehållet

De återvänder till Arvika och tar över Kaffekvarnen i Klässbol i sommar

Publicerad:
Malin Berglund och Rasmus Andersson i sin ombyggda skåpbil som blivit deras hem. Bilden togs i samband med att AN träffade dem under ett besök i Arvika hösten 2021 efter att de blivit klara med bilen och gett sig ut på resa. Foto: AN-arkiv

Rasmus Andersson och Malin Berglund lämnar Teneriffa och vänder tillbaka till Arvika i maj för att uppleva den svenska sommaren. Men också för att driva Kaffekvarnen i Klässbol.

Arvika Nyheter har berättat om paret tidigare i samband med att de byggde om en begagnad skåpbil till ett miniboende – deras nya hem – och gav sig ut på sin livs resa, först i Sverige och sen neråt Europa.

Rasmus och Malin flyttade in i skåpbil: ”Tar dagen som den kommer”

– Det är två år sen, snart, konstaterar Rasmus Andersson.

Det finns en praktisk anledning till att de kommer hem till Sverige nu, deras svenskregistrerade husbil kan bara besiktigas här. Och sen finns det en mer personlig orsak.

– Vi älskar den svenska sommaren, den vill vi inte missa. Sen ska vi passa på att hälsa på nära och kära, säger Malin Berglund.

Fast så värst mycket semester lär det inte bli med tanke på att de ska driva både kafé, restaurang och butik i Kaffekvarnen under sommaren.

– Släkt och vänner får komma till oss har vi sagt.

Sen november i fjol befinner de sig på den spanska ön Teneriffa, där båda jobbat med olika projekt.

– Jag har jobb som musiklärare på Svenska skolan och jobbar även som musiker i Svenska kyrkan.

Malin Berglund, som är designer och inredningsarkitekt med eget företag, har kunnat fortsätta jobba på distans med olika projekt för svenska kunder, men har också haft en del projektarbeten på plats på Teneriffa.

Europa-inspirerat

Den senaste tiden har de även ägnat mycket tid åt att förbereda sommarens verksamhet i Klässbol.

Rasmus Andersson, som bott i Arvika i många år, har drivit kafé- och restaurangverksamhet här förr, dels på Sågudden, dels på Musikhögskolan Ingesund. De som känner till honom sen tidigare vet om hans intresse för ekologisk och hälsosam mat. Ett intresse som han delar med Malin Berglund och den inriktningen tar de med sig till Kaffekvarnen.

Men det kommer också att bli Europa-inspirerat. Under sina resor har de vandrat runt på frukt- och grönsaksmarknader, besökt olika restauranger och matställen som gett dem inspiration och idéer om vad de vill göra. De smaker och upplevelser som de fått med sig från de två årens resor följer också med till Arvika och Klässbol berättar Malin Berglund.

– Det ligger till grund för hela konceptet, kafé, restaurang och butik.

Klässbols Linneväveri äger Kaffekvarnen och Rasmus Andersson och Malin Berglund kommer att arrendera fastigheten och driva kafé och restaurang i egen regi.
Klässbols Linneväveri äger Kaffekvarnen och Rasmus Andersson och Malin Berglund kommer att arrendera fastigheten och driva kafé och restaurang i egen regi.

De vill få till en röd tråd genom hela verksamheten, ett koncept som de beskriver ska ge både färgsprakande smakupplevelser och mat och inredning som inspirerats av naturen.

– Vi vill att man ska uppleva maten med alla sina sinnen. Och bara miljön runt kvarnen är idyllisk, säger Malin.

– Det ska bli nåt du inte upplevt i Arvika tidigare. Det blir vanliga grejer på ett lite annorlunda sätt, vi kommer att sätta vår egen touch på det, tillägger Rasmus Andersson.

Till Kaffekvarnen kommer busslaster med turister som ska besöka Klässbols Linneväveri, men också andra sommargäster.

– Men lokalbefolkningen och folk i Arvika och runt omkring är också jätteviktiga för oss. De som bor i Klässbol ska kunna gå ner och ta en macka och det ska inte vara för dyrt. Det ska finnas nåt för alla, fortsätter han.

Nöjd med lösningen

De hyr Kaffekvarnen av Klässbols Linneväveri och kommer att driva verksamheten i egen regi.

Andreas Johansson, vd på linneväveriet, är mycket nöjd med den lösningen.

– Vi hittade ingen arrendator och hade precis bestämt oss för att driva det själva. Då dök det plötsligt upp en arrendator i sista stund. Rasmus hörde av sig till oss och det känns väldigt roligt tycker jag.

Linneväveriet har arrenderat ut Kaffekvarnen de senaste fyra åren. Innan dess drev man kaféet själv. Men efterhand som verksamheten växte tyckte man att det blev lite för stort att ha det som en sidoverksamhet.

– Vi tror att andra kan driva kafé bättre än vi, vi är bra på att driva linneväveri. Det kommer att bli väldigt positivt, säger Andreas Johansson.

Fick ett tips

De fick tips om möjligheten att arrendera Kaffekvarnen av en Arvikabo som följer dem på Instagram, där de berättar om sin vardag och sina resor i husbilen.

– Jag ringde Andreas och sen var det bestämt inom ett dygn, säger Rasmus Andersson.

De räknar med att vara i Arvika i början av maj. Resan tar ungefär en vecka och de planerar att stanna till på några platser i Europa för att handla med sig lite av de kryddor och andra råvaror som kommer att ligga till grund för restaurangens meny i sommar, tillsammans med svenska råvaror.

Rasmus kommer att husera i köket och laga mat. Malin kommer att jobba i butiken, men också i bageriet.

– Jag som alltid har älskat att baka, det är en dröm att få tillgång till ett eget bageri.

I butiken kommer de att satsa både på "sånt som går att äta" och heminredning.

– Jag är ju designer och kommer också att visa mina egna skapade produkter. Jag jobbar naturinspirerat och använder mycket naturmaterial.

Vi kommer att ha temakvällar med musik och happenings, där det kommer att hända olika saker.
Rasmus Andersson

För att driva verksamheten kommer de att behöva anställa personal och den delen är nästan klar.

– Vi håller på att få ihop ett riktigt bra team.

Lördagen den 27 maj slår de upp dörrarna till Kaffekvarnen och kommer sen att hålla öppet hela sommaren in i augusti.

– Vi kommer att ha temakvällar med musik och happenings, där det kommer att hända olika saker, säger Rasmus Andersson.

– Vi är så taggade, det ska bli väldigt roligt, säger Malin Berglund om det som väntar i sommar.

Återvänder i höst

Men när sommaren övergår i höst åker de igen. De tänker resa runt i Europa i september och sen landa i Teneriffa i oktober.

– Vi har uppdrag och jobb härnere, därför åker vi ner igen, säger de från ett soligt och varmt Teneriffa, där de än så länge befinner sig – och stortrivs.

– Den här ön har verkligen allt. Mitt i vintern kan det vara runt 20-25 grader. Vill man ha lite kallare, åker man upp i bergen.

Deras nya familjemedlem, katten Roja, som har fått eget pass, får följa med på resan till Sverige.

Den som vill veta mer om Rasmus Andersson och Malin Berglund kan följa dem på Instagramkontot – @hjulliv

Artikeltaggar

Andreas JohanssonArvikaArvika NyheterButikerHandelHusbilarInstagramKlässbolMusikhögskolan IngesundRasmus AnderssonRestaurangerSåguddenTeneriffa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.